Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bajens vd om miljonkostnaden för att sparka Michelsen: ”Får ta den smällen"

Hammarby och Jakob Michelsen var överens om en spelidé, men när tränaren ville spela defensivt och värva nya spelare fick han sparken trots miljonkostnad.
- Vi får hålla oss till den linje vi har tagit och ta den smällen, säger vd:n Henrik Kindlund i podcasten Lundh.

I början av januari överraskade Hammarby de flesta när man med omedelbar verkan sparkade danske tränaren Jakob Michelsen efter bara ett år. Skälet var att Michelsen inte ville följa den strategi gällande spelidé som han och klubben kommit överens om. Och som man dessutom värvat spelare utifrån.

Följden blev att klubben var tvungen att sparka Michelsen, enligt Hammarbys vd Henrik Kindlund.

- Vi ville inte egentligen. Men någonstans gick vi tillbaka och tittade på vad det var som vi hade sagt och vad vi vill med klubben, och då kände vi att vi inte kunde hålla på och svänga och kränga till höger och vänster. Vi får hålla oss till den linje vi har tagit och ta den smällen, säger Kindlund i podcasten Lundh.

ANNONS

Varför gjorde ni inte er av med Michelsen direkt efter allsvenskan? Varför väntade ni så många månader?
- Det var en dialog med Jakob från sista veckorna på säsongen och sedan under november och en bit in i december. Fortfarande i slutet av november hade vi ambitionen att fortsätta med Jakob.

Var skar det sig i den dialogen?
- Det är flera delar i det. Från att vi värvade in Jakob till sommarens transferfönster där Jesper Jansson kom in, och sedan en del övrigt under hösten uppfattade vi, och där har jag full respekt för om Jakob har en annan uppfattning, att vi var helt överens om att vi skulle gå mot en mer positiv och anfallsinriktad fotboll. Men i takt med skador och att vi inte fick det lyftet med spelet under hösten så ville Jakob gå tillbaka till den lite mer defensiva fotbollen som vi spelade i våras plus att värva in ett antal nya spelare utifrån det spelsystemet.

ANNONS

- Vi kände för det första att vi hade investerat en massa pengar i somras på spelare som kanske inte skulle passa in i det spelsystemet, för det andra att vi faktiskt ville gå i den riktningen och för det tredje att vi faktiskt var överens om vad det var vi skulle göra. Vi kunde inte ha medarbetare i organisationen som dyker upp en månad senare och säger att man har ändrat sig. Så bygger man inte en klubb. Ur ett kortsiktigt perspektiv hade man kunnat titta på vad han ville och gått med på det, och sedan bänkat de nya unga spelarna och plockat in nya spelartyper. Det är klart att man hade kunnat göra på det sättet, men vi tror inte att det är rätt.

I somras var det inte så att han räckte upp handen och sade att han inte ville ha Tankovic och de andra spelarna som ni värvade in? Han signalerade inte att han hade en annan uppfattning?

ANNONS
- Nej. Vi var helt överens. Vi tog in åtta spelare i somras. Vi hade ett antal möten, och det sista vi gjorde i sommarfönstret var att plocka in Sander Svendsen och Tankovic. Det var Jakob också med på.

Hur överraskad blev du när han plötsligt hade svängt?
- Väldigt överraskad, måste jag säga. Det kom som en förvåning. Men det är klart, när man fått lite perspektiv på det så var det kanske inte så förvånande.

Vad kostade det Hammarby?
-Totalt sett med hela omställningen i organisationen: lite drygt en miljon. Ungefär lika mycket som vi förlorade på att vi tappade sista matchen till Halmstad. Hade vi spelat oavgjort där hade vi fått IFK Göteborg hemma i sista gruppspelsmatchen i svenska cupen. Ur det perspektivet är det klart att det är pengar, men i förhållande till sportsliga resultat och framför allt i förhållande till spelarutveckling är det betydligt mer pengar än vad det här har kostat.

ANNONS

- Vi har en överenskommelse. Men det är inte bara kostnader för honom, det handlar också om hur man hanterar andra kostnader i omställningen.

Henrik Kindlund vänder sig mot spekulationerna om en maktkamp, men är helt öppen om att Jesper Jansson och Jakob Michelsen inte dragit jämnt, men att Jansson representerat klubben:

- De har sett olika på det. Men till 99 procent har Jesper gjort det som han har fått från mig och styrelsen. Det är inte saker som han har hittat på själv. Vi har ett mål för klubben, och det är Jesper som har ansvaret för att driva den sportsliga organisationen åt det hållet.

Om man tittar tillbaka på vad du sade när ni rekryterade Michelsen så faller ansvaret lite högre upp i organisationen. Ni har ändå plockat honom och skulle ge honom ett antal transferfönster, och sedan fimpade ni honom efter ett år?

ANNONS
- Självklart, ur det perspektivet att vi gjorde oss av med honom efter ett år så är det ju en felrekrytering. Det är klart att det är så. Men däremot tycker vi att vi var tydliga i rekryteringen och under det här året med vad det är som vi vill. Vi har pratat med Jakob, det är inga hard feelings mellan oss när det gäller det här. Han ville göra en sak, vi tyckte olika, då var det bästa för båda parter att gå skilda vägar. 

Fakta

179 - Henrik Kindlund

Avsnitt 179 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Henrik Kindlund. Hammarbys vd berättar om förvåningen över att Jakob Michelsen vill ändra på överenskommen spelidé, om värvningarna som gjorts utifrån det, om att man var tvungen att sparka honom, om vad det kostade klubben, om att man träffade tre andra tränare och om varför Stefan Billborn är rätt person att leda klubben. Dessutom talar Kindlund om hur han överlevt omsättningen av ledande personer i klubben, om att kontinuitet inte sitter i tränarrollen, om varför de sportsliga framgångarna dröjer, om snacket om att skapa en vinnarkultur, om varför man sneglar på Malmö FF och om att det inte är svårt att både vara supporter och vd. Kindlund är öppen om att svensk fotboll måste bli bättre på att hitta sponsorer, om att många företag inte vill sponsra allsvenska klubbar av risk för negativa rubriker om det blir stökigheter, om att svenska klubbar är för dåliga på att ta betalt för spelare, om den svåra bengalfrågan och om hur Hammarbys herrar kan hjälpa damerna.

Publicerad 2018-01-29 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto