Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
26v

Bangsbo: "De skandinaviska klubbarna lurar sig själv när de skyller på att det inte finns pengar"

De allsvenska klubbarna drar visserligen inte in lika mycket som Premier League-klubbarna, men trots det bör man kunna konkurrera.
Det menar professorn och fotbollstränaren Jens Bangsbo.
- De lurar sig själva, säger han i Lundhs podcast. 

Dansken Jens Bangsbo är på många sätt unik då den tidigare elitspelaren i dag är professor i fysiologi i Köpenhamn med över 25 böcker på CV:et, men han har även en prolicens som tränare från Uefa. Han har under åren jobbat som assisterande till Marcello Lippi i Juventus och Morten Olsen i Danmarks landslag och var senast i Antalyaspor med Leonardo, men nu är han tillbaka i den danska huvudstaden.

Han berättar att saker och ting har förändrats inom fotbollen under hans karriär. Men trots att korrelationen mellan ekonomi och framgång har blivit mer och mer tydlig genom åren, menar han att det finns lösningar för klubbar med mindre pengar.

Om du kollar på fotbollen som spelas i Norden, med mindre pengar än klubbar i Premier League till exempel, tycker du att vår strategi fungerar?
- Ja, det tycker jag, men jag tycker även att de lurar sig själva. Du kan kanske inte köpa lika bra spelare som i England men du kan utveckla dina spelare på samma sätt, med samma metoder - så jag tycker att det ofta är en ursäkt. Vi kan nå en högre nivå i Norden med en annan attityd, säger han.

Så varför gör vi inte det i Norden?
- Det sker säkert redan, jag följer inte ligan tillräckligt för att säga att det inte händer, men jag tror det är så som det alltid sett ut och problemet sträcker sig till tränarna som är ansvariga att nå den nivån. Vissa kan kanske inte nå den nivån men då är det nog deras förmåga som är problemet. Tränarna måste höja nivån och förväntningarna.

När du säger att det inte handlar om pengar och att de kan utveckla sina spelare med samma metoder. Vad är det viktigaste att tänka på då?
- Det är viktigt att ha en liksinnad, tydlig och strukturerad ansats i hur du hanterar ditt lag, det kan vara taktiskt fokus och utveckling, det kan vara individuell utveckling, allt sånt måste finnas. Tränarna måste även få det mentala biten på plats.

Lyssna på resten av intervjun i spelaren ovan.

FAKTA

198 - Jens Bangsbo

Avsnitt 198 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jens Bangsbo. Den tidigare fotbollsspelaren är unik då han både är professor i fysiologi vid Köpenhamns universitet och har Uefa:s prolicens som tränare. Han uppfann jojo-testet och har varit assisterande i Juventus, i danska landslaget och senast i Antalyaspor. I podden ger han sin syn på vad fotbollen kan lära av vetenskapen, om varför forskarna brister, om varför det kan bli för mycket information, om att det inte alls behöver kosta pengar att göra rätt och att det viktigaste för att nå framgång är att ha en klar strategi.

Inför VM talar Bangsbo om varför det är få fall av dopning inom fotbollen, om vad som går att förbättra med dopning och vad som inte går att vässa för fotbollsspelare, om bristen på tester inom fotbollen, om varför Fifa och Uefa inte är intresserade av fler tester och om att han vågade gå till Juventus efter dopningsanklagelserna mot klubben.

Publicerad 2018-06-12 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons