Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
26v

Bangsbo om dopingmisstankarna mot Juventus: ”Klubben var som ett apotek”

Juventus har anklagats för doping.
Professorn Jens Bangsbo har tidigare arbetat i klubben.
- Klubben var som ett litet apotek, säger han i podcasten "Lundh".

Dansken Jens Bangsbo är på många sätt unik då den tidigare elitspelaren i dag är professor i fysiologi i Köpenhamn med över 25 böcker på CV:et, men han har även en prolicens som tränare från Uefa. Han har under åren jobbat som assisterande till Marcello Lippi i Juventus och Morten Olsen i Danmarks landslag och var senast i Antalyaspor med Leonardo, men nu är han tillbaka i den danska huvudstaden.

När du ser på fotboll och upplever att någon har lagt på sig mycket muskler på kort tid, exempelvis, händer det att du misstänker doping då?
- Ja, det finns exempel på det, som jag inte tänker nämna nu. Det händer att man ser att spelare förändras i samband med att de byter klubb. Självklart kan det ha att göra med att den nya klubben arbetar på ett annat sätt, men min fråga är om de kan bygga så pass mycket muskler på så kort tid?

Hur många ryska spelare tror du använder, eller har använt, doping?
- Det är en omöjlig fråga att svara på. Jag vet inte om de har gjort det eller till vilken grad det har inträffat.

Det är rätt så intressant att du har arbetat för Juventus, som ständigt har omgivits av rykten och anklagelser att ha använt sig av doping. Hur var det?
- Juventus anklagades men det fanns egentligen inte bevis för att de gjorde det. Det var visserligen inte doping där, men i samband med att jag kom till Juventus var klubben som ett litet apotek, både för spelarna men även för spelarnas familjer, styrelsen och dylikt. Det fanns mycket där, och kanske gav de saker till spelarna som inte förklarades vad det var. Medicin skrevs inte ut på det vanliga sättet.

Lyssna på resten av intervjun i spelaren ovan.

FAKTA

198 - Jens Bangsbo

Avsnitt 198 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jens Bangsbo. Den tidigare fotbollsspelaren är unik då han både är professor i fysiologi vid Köpenhamns universitet och har Uefa:s prolicens som tränare. Han uppfann jojo-testet och har varit assisterande i Juventus, i danska landslaget och senast i Antalyaspor. I podden ger han sin syn på vad fotbollen kan lära av vetenskapen, om varför forskarna brister, om varför det kan bli för mycket information, om att det inte alls behöver kosta pengar att göra rätt och att det viktigaste för att nå framgång är att ha en klar strategi.

Inför VM talar Bangsbo om varför det är få fall av dopning inom fotbollen, om vad som går att förbättra med dopning och vad som inte går att vässa för fotbollsspelare, om bristen på tester inom fotbollen, om varför Fifa och Uefa inte är intresserade av fler tester och om att han vågade gå till Juventus efter dopningsanklagelserna mot klubben.

Publicerad 2018-06-13 kl 11:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons