Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Bank om allsvenskan: "Vill vi verkligen bli som alla andra?"

Ett allsvenskan med identitetsproblematik. Ett svenskt fotbollssamhälle som vill ut i Europa. Men det är inte lösningen, menar Bank. 
- De skulle må bra av att ställa de stora frågorna till sig själva, säger han i podcasten Lundh.

En identitetsproblematik i Allsvenskan – samtidigt som serierna utomlands blir mer och mer förutsägbara. Dagens avsnitt handlar om fotbollsvärlden idag.
- Vi pratar mycket om hur vi ska göra för att närma oss Europa, men om det betyder att vi blir som alla andra, är det verkligen värt det i sådana fall? säger Bank till Podcast Lundh.

Allsvenskan är en serie som du brinner för samtidigt som du följer internationell fotboll. Tappar du någonsin intresset för det själv? Jag själv såg inte många Champions League-matcher förra året, för jag har tappat det lite.
- Man brottas ju med det. Det finns någon form av moralisk gräns som är överträdd för fruktansvärt länge sedan. Men det är besläktat med att man tröttnar på sitt jobb. Jag tröttnar ofta, men när en match ska börja är jag fortfarande barnsligt nyfiken.

Även när det är Bayern München-Arsenal för sjunde säsongen i rad?
- Ja, det är jag. Det kommer nog alltid att vara så. Även om man kräks på hela fenomenet med stängda Champions League och den totalt amoraliska transfermarknaden. 

Men att serierna blir mer och mer förutsägbara om man jämför med för tio år sedan? 
Demokrati är ett PK-ord, det vill säga föraktat och hatat nuförtiden, men har man demokratin som ledstjärna så är det stora jävla hotet mot demokratin att fotbollen inte blir till för alla för att den blir till för de som har pengar, det vill säga som allt annat här i världen. Den har varit som en frizon på många sätt från det, att det har funnits en rörlighet, men så är det inte längre.

Men i allsvenskan är vi skyddade från det eftersom vi håller oss till en annan modell. Hur känner du att allsvenskan mår?
- Jag tror att den också har problem på sitt sätt och att det handlar om en identitetsproblematik. Jag tror att de skulle må bra av att ställa de stora frågorna till sig själva. Varför finns vi? Vad vill vi? Vad är egentligen slutmålet för vår fotboll? Och sedan ställa frågan ”varför?” som en femåring om och om igen. Vi pratar mycket om hur vi ska göra för att närma oss Europa, men nästa fråga blir ”varför måste vi göra det?”. ”För att få in pengar så att vi kan utvecklas”. Ja, men varför måste vi göra det? Om det betyder att vi blir som alla andra, är det verkligen värt det i sådana fall?

 


 

Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

FAKTA

161 - Simon Bank

Avsnitt 161 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Simon Bank. Aftonbladets krönikör har under 2000-talet etablerat sig som Sveriges främste och i podden talar han om sportjournalistikens låga status, om klickisar kontra att skriva mer djuplodande, om att jobba på kvällstidning, om tv-karriären och varför han ratar sociala medier. Dessutom talar han om Blågult under Janne Andersson, om varför herrlandslaget ska möta en hårdare tonalitet än damlandslaget, om att han inte kommer att jubla om Sverige avgör en VM-final, om varför frågan om en comeback för Zlatan i landslaget är intressant och om bristen på mångfald i SvFF och i landslagens ledarstaber. Sedan talar Bank om att man kan förstå vår samtid via fotboll, om det läskiga i transfersummornas ökande, om hur svensk klubbfotboll mår och vilka frågar den bör ställa sig själv samt relationerna till supporterkulturen och synen på bengaler.

Publicerad 2017-09-07 kl 06:30
Annons
Annons
Annons