Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Bank om bengalfrågan: "Även läktarna måste vara demokratiska"

Bengaler eller inte.
Frågan om användandet av pyroteknik splittrar.
För Simon Bank är det viktigaste att beslutet fattas demokratiskt.
- Då får du inte skrämma bort en massa människor, säger han i podcasten Lundh.

Användandet av pyroteknik på svenska fotbollsläktare har varit en het potatis i åratal. Debatten kring om det ska vara tillåtet eller inte har ofta blivit polariserad och än har de inblandade parterna inte lyckats hitta en lösning.

Veckans poddgäst, Aftonbladets krönikör Simon Bank, erkänner att han själv tycker att bengaler är en stämningshöjare på svenska fotbollsläktare, men att beslutet kring vad som ska gälla måste fattas i en demokratisk anda.

- Även läktarna måste vara demokratiska. Då får du inte skrämma bort en massa människor. Den 60-årige gubben som gått på varje hemmamatch i 40 år är minst lika värdefull som en 25-åring som åker på hemma- och bortamatcherna och bränner bengaler. Jag tycker att sjuåringen som precis fått sin första halsduk är en lika viktig supporter som 25-åringen som bränner bengaler.

- Men i den konkreta bengalfrågan så är det förbjudet, och det är det av säkerhetsskäl eftersom man inte kan garantera att en kille eller tjejs jacka inte tar eld och att det blir katastrof. Jag förstår supporterperspektivet, men tänker man ett steg längre så måste någon ge tillståndet för bengalen. En brandmyndighet kan inte göra det, för de kan inte stå som ansvariga när jackan brinner. Klubben vågar inte heller göra det. Då återstår det att försöka hitta någon form av tillåten zon, eller vad det kan vara. Det kanske är den gyllene medelvägen.

FAKTA

161 - Simon Bank

Avsnitt 161 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Simon Bank. Aftonbladets krönikör har under 2000-talet etablerat sig som Sveriges främste och i podden talar han om sportjournalistikens låga status, om klickisar kontra att skriva mer djuplodande, om att jobba på kvällstidning, om tv-karriären och varför han ratar sociala medier. Dessutom talar han om Blågult under Janne Andersson, om varför herrlandslaget ska möta en hårdare tonalitet än damlandslaget, om att han inte kommer att jubla om Sverige avgör en VM-final, om varför frågan om en comeback för Zlatan i landslaget är intressant och om bristen på mångfald i SvFF och i landslagens ledarstaber. Sedan talar Bank om att man kan förstå vår samtid via fotboll, om det läskiga i transfersummornas ökande, om hur svensk klubbfotboll mår och vilka frågar den bör ställa sig själv samt relationerna till supporterkulturen och synen på bengaler.

Publicerad 2017-09-08 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons