Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Bank om Zlatan till VM: ”Skulle han tona ner sin enorma solförmörkelse-aura?”

Sveriges VM-hopp lever – och frågan om Zlatan Ibrahimovic i en svensk VM-trupp har blossat upp.
En komplicerad fråga:
- Vågar du ta risken att ta med Sveriges bästa spelare genom tiderna? Det låter som en befängd fråga, men det kanske den inte är, säger Simon Bank i podcasten Lundh.

Sverige är tvåa i sin VM-kvalgrupp och efter segern mot Vitryssland ser playoff ut som en klar möjlighet. Parallellt har Zlatan Ibrahimovic skrivit på för Manchester United och förväntas börja spela igen efter årsskiftet. Det har lett till en diskussion om Janne Andersson ska fråga Zlatan om att följa med till ett eventuellt VM.

Vilket Simon Bank, som är krönikör på Aftonbladet och expert under VM-kvalet i Kanal 5, har förståelse för och det är ingen fråga han är trött på:

- Nej. Man kan bli trött på Zlatans person och för Guds skulle på hans varumärke, men från att han var tonåring och fram till denna dag är frågan om Zlatan hela tiden en massa andra frågor. Just i det här fallet är han en katalysator för frågan om gruppdynamiken och den individuella kvalitén. Hur mycket är det värt att få in någon som kan röra till det i en extremt välfungerande grupp och ett välfungerande kollektiv, säger Simon Bank i podcasten Lundh.

- Det är en tiopoängsfråga för ett ledarskapsseminarium: vågar du ta risken att ta med Sveriges bästa spelare genom tiderna? Det låter som en befängd fråga, men det kanske den inte är. Den är kittlande och intressant, och jag tror att den kommer fortsätta att diskuteras så länge som den här VM-chansen lever.

Framför allt när man pratar med spelarna kommer de med formulär 1A, att det är klart att han ska vara med, men vi som har följt landslaget vet ju att det inte vore helt okomplicerat om han skulle kliva in. Eller?
- Det finns många faktorer i det. Det som Janne Andersson har att bedöma är hur det skulle tas emot av spelargruppen, om det skulle vara så att de sensationellt nog skulle hanka sig till ett VM, ett lag som var utdömt från start. Ska man då säga att det nu är andra saker som gäller? Någon kommer ju petas, så klart, och så vidare. Det är led ett. Jag tror på spelarna där. Vill man vinna och har Sveriges bästa spelare att tillgå så vill man nog ha med honom.

- Nästa fråga blir då hur gruppdynamiken påverkas. Har man löst gruppen så måste man också ställa sig frågan vem Zlatan Ibrahimovic blir i gruppen om han kommer in på det sättet. Det är väl lite det som José Mourinho också har att förhålla sig till på sitt plan. Kan man tänka sig att ha en Zlatan som spelar var tredje match eller är någon slags lyx-backup till Lukaku? Det samtalet tror jag inte bara handlar om hur landslaget tar emot Zlatan, utan också hur Zlatan ser på sin roll. Skulle han eventuellt kunna tona ner sin enorma solförmörkelse-aura ett snäpp? Det är nästa fråga. 

FAKTA

161 - Simon Bank

Avsnitt 161 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Simon Bank. Aftonbladets krönikör har under 2000-talet etablerat sig som Sveriges främste och i podden talar han om sportjournalistikens låga status, om klickisar kontra att skriva mer djuplodande, om att jobba på kvällstidning, om tv-karriären och varför han ratar sociala medier. Dessutom talar han om Blågult under Janne Andersson, om varför herrlandslaget ska möta en hårdare tonalitet än damlandslaget, om att han inte kommer att jubla om Sverige avgör en VM-final, om varför frågan om en comeback för Zlatan i landslaget är intressant och om bristen på mångfald i SvFF och i landslagens ledarstaber. Sedan talar Bank om att man kan förstå vår samtid via fotboll, om det läskiga i transfersummornas ökande, om hur svensk klubbfotboll mår och vilka frågar den bör ställa sig själv samt relationerna till supporterkulturen och synen på bengaler.

Publicerad 2017-09-04 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons