Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bank: ”Rimligt att det är ett annat tonläge mot damlandslaget än mot herrarna”

Lundhs Podcast

Herrarna och damerna förtjänar olika bevakning.
Det menar Aftonbladets Simon Bank.
- Är det rimligt att ha ett lite annat tonläge där, trots att båda har samma gula tröja på? Jag tycker nog det, faktiskt, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Att det är stora skillnader mellan herr- och damfotbollen, sett ur många aspekter kommer inte som nyhet för någon. Herrarna har andra fysiska förutsättningar, tjänar väldigt mycket mer pengar och är en del av en industri som är mångdubbelt större än damerna.

Det innebär i sin tur att journalistiken bör anamma ett litet annorlunda tonläge då man bevakar dam- respektive herrfotboll. Det menar i alla fall Simon Bank, krönikör i Aftonbladet, som den här veckan gästar Olof Lundhs podcast.

Kan du uppleva att vi som journalister är snällare mot damlandslaget än mot herrlandslaget?
- Jag tror att det är en gradfråga. Det kan säkert vara så. Till viss del kan jag köpa att det finns ett lite annat tonläge, säger han i podden.

Annons

Varför det?
- Är det skillnad på om du har en herrspelare som vänsterback i landslaget som tjänar, låt säga, 100 000 kronor i veckan, lever på sin fotboll och har gjort det sedan han var 16 och en vänsterback i damlandslaget som fram till några år sedan knappt fick sin fotboll att gå runt och kanske fick ha ett extrajobb vid sidan av? Är det rimligt att ha ett lite annat tonläge där, trots att båda har samma gula tröja på? Jag tycker nog det, faktiskt. Men det är klart att man ska få kritik om man inte gör sitt jobb. Men jag kan köpa att tonfallet blir lite annorlunda. Sedan tror jag att det kan finnas en fara till med att bevaka damfotbollen, som jag själv känt av, och det är att man hamnar i en situation där man inte vill vara vän med sin fiende. Med ”fiende” menar jag alla de konservativa, sexistiska, misogyna, påfallande ofta äldre männen som tycker att ”brudar ska fan inte spela fotboll, de är så jävla värdelösa”. Man vill inte vara i det laget. Ibland har jag kunnat känna att man i ivern av att inte vara med i det laget har blivit lite av en försvarsadvokat. Det är olyckligt i sådana fall.

Annons

Jag kan ibland känna att vi glider över i att på något sätt tycka synd om… Om man tittar på Lotta Schelin som inte har varit på topp under de senaste mästerskapen. Jämför man med herrspelarna kan jag tycka att det är för stor skillnad, även om de tjänar väldigt olika.
- Jag vet inte om jag håller med. Jag kanske inte har helhetsbilden på det sättet, eftersom hon har verkat i det, men jag tycker att kritiken fortfarande är ganska hård. I just Lotta Schelin-fallet, för min egen del, är det lätt att svara på. Jag tycker att hon var bra i OS. Hon gjorde inga mål, men spelade i princip ytterback. Hon offrade sig själv i kollektivets tjänst. I VM 2015 var hon iskall offensivt, men jag tittade igenom matcherna igen och var hon fick bollarna någonstans – hon fick inte en enda boll i något slags farligt läge över huvud taget i någon match. Då är det klart att det är svårt att göra sitt arbete som forward fullt ut. Sedan tyckte jag att Lotta gjorde ett väldigt mycket sämre mästerskap nu, men fick kritik för det också.

Annons

Fakta

161 - Simon Bank

Avsnitt 161 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Simon Bank. Aftonbladets krönikör har under 2000-talet etablerat sig som Sveriges främste och i podden talar han om sportjournalistikens låga status, om klickisar kontra att skriva mer djuplodande, om att jobba på kvällstidning, om tv-karriären och varför han ratar sociala medier. Dessutom talar han om Blågult under Janne Andersson, om varför herrlandslaget ska möta en hårdare tonalitet än damlandslaget, om att han inte kommer att jubla om Sverige avgör en VM-final, om varför frågan om en comeback för Zlatan i landslaget är intressant och om bristen på mångfald i SvFF och i landslagens ledarstaber. Sedan talar Bank om att man kan förstå vår samtid via fotboll, om det läskiga i transfersummornas ökande, om hur svensk klubbfotboll mår och vilka frågar den bör ställa sig själv samt relationerna till supporterkulturen och synen på bengaler.

Publicerad 2017-09-05 kl 06:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto