Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Bergstrand hamnade i fejd med AIK efter att ha fått sparken: ”Rätt smutsigt”

Kim Bergstrand sparkades av AIK 1994.
Det hela ledde till en tvist som Bergstrand inte minns med glädje.
- Jag var omogen i den processen och det var AIK också, säger han i podcasten Lundh.

Mellan 1986 och 1994 spelade Kim Bergstrand för AIK:s A-lag, men slutet i den svartgula klubben blev inte vad den nuvarande Sirius-tränaren tänkt sig. Bergstrand och lagkamraten Anders Hjelm fick nämligen sparken.

- Det var inte vi som ville skiljas från AIK, det var tvärtom. Vi älskade ju AIK och var AIK:are in i själen då. Så det var ett hårt slag, berättar Bergstrand nu i Fotbollskanalens podcast Lundh.

Varför fick ni sparken?
- Jag tror att vi var lite för starka personligheter som ifrågasatte en del saker.

Tränare i AIK på den tiden var Hasse Backe.

- Hasse sa att jag var skadad för mycket, men så enkelt var det nog inte. Det får du fråga honom om. Jag fick ingen bra förklaring till det där egentligen. Vi var vana vid Tommy Söderbergs ledarskap där det var högt i tak. Det var inte lika högt sedan.

Hur känns det att det blev som det blev när du hade spelat i klubben i X antal år och debuterade ung?
- Jag var omogen i den processen och det var AIK också. Det var ingen bra skilsmässa på något sätt. Jag hade gjort annorlunda i dag och jag tror att AIK också hade gjort annorlunda i dag, de hade skött det mycket snyggare än hur det blev. Det var ingen bra avslutning. Det var jättetråkigt.

Köpte de ut dig då?
- Nja, det gick till en massa skiljenämnder. Det var rätt smutsigt. Jag hade Thomas Bodström (advokat) som hjälpte mig. Det var inget bra alls, tycker jag. Varken från mig eller AIK. Men det är glömt för länge sedan, och det är ingen av de personerna som är aktiva i AIK i dag.

FAKTA

152 - Kim Bergstrand

Avsnitt 152 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Kim Bergstrand. Sirius-tränaren förklarar framgången för den allsvenska nykomlingen, om att han räknar med att Kingsley Sarfo lämnar både klubben och allsvenskan i sommar, om betydelsen av att miljardären Bengt Ågerups pengar försvunnit, om hur han och kollega Thomas Lagerlöf fyndar spelare, om kraven för att förlänga kontraktet med Uppsala-klubben, om anbuden genom åren och om den lockande utmaningen att träna en storklubb. Bergstrand talar även om tiden i BP, om när han fick sparken några dagar efter att ha blivit erbjuden nytt kontrakt, om tränarna som inspirerar honom, om hur man använder teknik som tränare, om hur han och Lagerlöf kan stå för en annan fotboll än den de själva spelade, om synen på Lars Lagerbäcks fotboll om avsaknaden av debatt i svensk fotboll och att kolossen fotbollsförbundet och domarna inte bjuder inte till dialog. Dessutom berättar Bergstrand om spelarkarriären, om varför han tackade nej till U21-landslaget för att festa på studenten, om när AIK sparkade honom trots kontrakt, om när Hammarby bröt med honom och att han först som 30-åring förstod att man kunde tjäna pengar på fotboll.

Publicerad 2017-06-01 kl 06:10

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER