Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Bergstrand om att miljardären lämnat Sirius: "Märks jättemycket"

Miljardären Bengt Ågerup har avslutat sitt engagemang i Sirius.
Han pumpar inte längre in miljoner i föreningen.
- Det är klart att det märks jättemycket, säger tränaren Kim Bergstrand i podcasten Lundh.

För tio år sedan började miljardären Bengt Ågerup pumpa in miljoner i IK Sirius och han har varit en starkt bidragande orsak till klubbens resa från division 1 till allsvenskan. Men hösten 2013 blev hans kontor utsatt för en razzia av Skatteverket, som nu kräver Ågerup på 1,2 miljarder kronor. 73-åringen har lämnat Sverige helt och avslutat sitt engagemang i Sirius.

Den här veckan gästas Fotbollskanalens podcast av Sirius tränare Kim Bergstrand, som berättar hur klubbens förutsättningar förändrats sedan Ågerup lämnade.

- Bengt har gjort en fantastisk insats för Sirius, Sirius Fotboll skulle inte funnits utan Bengt. Men man ska också komma ihåg att de pengarna, vi säger att han stoppade in fem miljoner om året eller något sådant, gick inte till Sirius herrfotboll, då hade vi varit i allsvenskan tidigare. Vi har ett damlag som kostar mycket pengar och har byggt upp en akademi och en organisation. Det är inte så att jag och Thomas (Lagerlöf, tränare) har fått en kasse pengar, vi har fått en del av den pengen, men framför allt har han sett till att klubben finns. Ett intäktsbortfall på fem-sex miljoner för en ekonomi på runt 25 miljoner – det är klart att det märks jättemycket. Istället för att Sef-pengarna som kommer in nu går till att stärka sporten så får de gå till att täcka Bengts hål egentligen, så vi står på status quo. Men jag tycker att klubben har hanterat det bra, säger Bergstrand.

Hur är organisationen?
- Den är under utveckling, kan vi säga.

- Vi kan säga så här: under tiden kan inte sporten ligga så långt framför organisationen som det har varit i Sirius, och andra klubbar också genom åren. Hammarby är ett annat exempel när jag var där. Sporten kunde ligga före, men över tid åker man ur och får börja om. Det är Sirius fullt medvetna om, man försöker bygga en organisation men det är som med allt annat, det krävs resurser för att få in bra folk och bredd i saker och ting. Man kan inte växa för fort heller. Så organisationen är verkligen under utveckling, och vi tar stora steg framåt hela tiden, vilket är en nödvändighet. De måste springa på.

FAKTA

152 - Kim Bergstrand

Avsnitt 152 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Kim Bergstrand. Sirius-tränaren förklarar framgången för den allsvenska nykomlingen, om att han räknar med att Kingsley Sarfo lämnar både klubben och allsvenskan i sommar, om betydelsen av att miljardären Bengt Ågerups pengar försvunnit, om hur han och kollega Thomas Lagerlöf fyndar spelare, om kraven för att förlänga kontraktet med Uppsala-klubben, om anbuden genom åren och om den lockande utmaningen att träna en storklubb. Bergstrand talar även om tiden i BP, om när han fick sparken några dagar efter att ha blivit erbjuden nytt kontrakt, om tränarna som inspirerar honom, om hur man använder teknik som tränare, om hur han och Lagerlöf kan stå för en annan fotboll än den de själva spelade, om synen på Lars Lagerbäcks fotboll om avsaknaden av debatt i svensk fotboll och att kolossen fotbollsförbundet och domarna inte bjuder inte till dialog. Dessutom berättar Bergstrand om spelarkarriären, om varför han tackade nej till U21-landslaget för att festa på studenten, om när AIK sparkade honom trots kontrakt, om när Hammarby bröt med honom och att han först som 30-åring förstod att man kunde tjäna pengar på fotboll.

Publicerad 2017-06-02 kl 06:10

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER