Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
34v

Björklund om framtida huvudtränarroll: "Kan ta den diskussionen om fem år"

Joachim Björklund blev i år assisterande tränare i Hammarby.
Han har dock ännu inga planer på att bli huvudtränare.
- Vi kan ta den diskussionen om fem år, säger han i Lundhs podcast. 

Tidigare svenske landslagsbacken Joachim Björklund hade en framgångsrik karriär som spelare i bland annat Rangers, Valencia och Sunderland. Efteråt arbetade han med ungdomsfotbollen och som scout i Valencia. Det var först i år som han fick ta sig an sitt första tränaruppdrag på seniornivå, som assisterande tränare i Hammarby.  

- Fotbollen har jag alltid jobba med på något sätt. Men det är skillnad på att sitta och kommentera en match, som visserligen var jättekul, och att återigen vara inblandad i att vinna matcherna. Det jag har saknat är adrenalinet. Visst, du sitter lite på spänn innan du ska kommentera en match, men det går inte att jämför med vad som krävs när du ska ut och vinna en match i allsvenskan. Det var det jag saknade efter att jag lade av som fotbollsspelare också. Det var inte att gå och träna, det var inte att snacka med spelare, utan det var just att man kände att man började pumpa på matchdagen. Man kände sig stor och stark och skulle ut och prestera. Det saknade jag, och har inte hittat något substitut för det efter. Det är det allra roligaste, det och att man får jobba med människor som vill uppnå samma saker. Det är det som jag har saknat mest, säger han i Lundhs podcast. 

För honom var det ett enkelt beslut att kliva in i Bajens tränarstab. 

- Jag kände att jag behövde en väldigt liten betänketid. Dels projektet Hammarby som presenterades genom Jesper (Jansson) men även styrelsen i Hammarby i vd Henrik Kindlund, så lät det oerhört intressant. Jag träffade Stefan Billborn i samma vända, och vi kände båda två att det var något som kunde funka. Betänketiden från min sida var nog betydligt kortare än Bajens, säger han. 

Om man ser till projektet Bajen, vad var det som de sålde in till dig?
- Det är en klubb som har tagit sig till en väldigt hög nivå i allt utom det sportsliga, utan att vara oförskämd mot de som varit i klubben innan. Alla andra grundstenar finns där. Det är bra ekonomi och en fantastisk publik, det finns även ett mål som inte är orealistiskt att fortsätta växa ekonomiskt, som man förklarade på ett bra sätt som gör att man tror på det. Det kopplat till det som presenterades sportsligt, och där får jag själv vara med och påverka. Det låter hållbart. Det låter spännande. Nu är det upp till oss i den sportsliga delen att se till att klubben fortsätter växa. Ska man göra det krävs det framgångar på planen.

Vad är målet för dig personligen när du kliver in i den här rollen i Hammarby?
- Det är att se till så att laget blir bättre. Hur mycket man själv får stå i strålkastarljuset är oväsentligt. Så länge vi fortsätter att göra det bra sportsligt och vinner matcher kommer det andra av sig självt. Komma hem, jobba hårt och med rätt saker och se till att Hammarby går från ett mittenlag till ett lag som på sikt kan vara med och konkurrera med de allra bästa. Där finns det inga genvägar, det är hårt jobb som gäller.

Ser du dig själv som en framtida huvudtränare, generellt?
- Helt ärligt har jag inte tänkt i de banorna ännu. Jag tycker att jag har tillräckligt att koncentrera mig på som assisterande än så länge. Vi kan ta den diskussionen om fem år och se vad jag säger då. Just nu är jag väldigt nöjd med den roll jag har i klubben och tänker inte så mycket på det. Vi ska se till att fortsätta utveckla vårt spel.

Lyssna på hela podden i spelaren ovan. 

FAKTA

194 - Joachim Björklund

Avsnitt 194 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Joachim Björklund. Den tidigare mittbacken är tillbaka i svensk fotboll som assisterande tränare i Hammarby och talar om att få in en vinnarkultur i klubben, om vad som lockade att hoppa på uppdraget, om förklaringen till att man hakat på i toppen, om vad klubben kan uppnå 2018, om drömmen att bli huvudtränare och vilka förebilder han haft som tränare när han var spelare.

Björklund hyllar Janne Anderssons landslagsbygge, tror på Sverige i VM, är frågande till om ens 94-gänget slagit både Frankrike och Italien, är trött på debatten om Zlatans roll i landslaget då han alltid presterade och talar själv om sitt bittra avslut i landslaget och där han än i dag ångrar att han nobbade Tommy Söderbergs försök att få honom att göra comeback.

Givetvis talar Björklund om karriären som spelare där han slog igenom som tonåring i Öster och sedan via Norge och Blåvitt spelade i serie A, la Liga och Premier League och var med när Valencia nådde Champions League-finalen två gånger.

Publicerad 2018-05-17 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons