Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Christiansen om den danska synen på allsvenskan: ”Man pratar inte om den alls”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Anders Christiansen i spelaren ovan.

Anders Christiansen har gjort succé i allsvenskan.
Men i hemlandet är intresset för serien svalt.
- Det var många saker som jag inte visste om svensk fotboll eftersom man inte pratar om det i Danmark, säger Christiansen i podcasten Lundh.

Anders Christiansen har sedan han kom till Malmö FF inför säsongen 2016 varit en av allsvenskans bästa spelare. Dansken var i allra högsta grad delaktig i MFF:s guld och på Allsvenskans Stora Pris fick mittfältaren utmärkelsen som årets mest värdefulla spelare.

Men succén i Sverige har inte gett särskilt mycket eko i hemlandet, där allsvenskan inte är het.

- Det har inte varit mycket skriverier om att Malmö blivit mästare för 20:e gången i de danska tidningarna. I Danmark har de infört playoff för att göra någon förändring, för publiken blir mindre och mindre, intresset blir mindre och mindre. I Sverige har man varit duktiga på att skapa ett intresse kring allsvenskan och fotboll generellt, säger Christiansen i podcasten Lundh.

- Spelsättet är lite mer taktiskt och disciplinerat, det är lite mer sydländsk fotboll i Danmark än i Sverige. Även om vi leder med 2-0, 3-0 hemma och börjar spela i sidled lite för mycket så börjar publiken att vissla för att de vill se mål. Det är lite mer öppna matcher och händer lite mer, lite mer direkt spel. Det är också en annan intensitet när det står 20 000 på läktarna och du spelar mot Göteborg eller AIK. Det är en annan sak att spela inför en stor publik än att spela inför 2000 människor.

Jag läste en intervju med en dansk tidning där du pratar om att det är lite av ”indianfotboll” i Sverige, det lät inte så positivt, men att det händer mer och att det är högre tempo?
- Ja, exakt. Det är fram och tillbaka. Man spelar mer direkt i Sverige än vad man gör i Danmark. Utan att veta statistiken är det längre bollar i svensk än i dansk fotboll. Det är mer öppna matcher i Sverige. Du kan titta på ett lag som Horsens som stänger allt på planen. De satsar mycket på fasta situationer, med hörnor, inkast från mitten och nästan även inspark är målchanser för dem. Jag tycker att matcherna är mer underhållande i Sverige än i Danmark.

I den danska ligan har svenskarna visserligen blivit färre, men under perioder har det funnits gott om svenska spelare i lagen. Danskar i allsvenskan har det dock varit relativt få av. Anders Christiansen tror att det kan bero på att intresset för att spela i Sverige helt enkelt inte har funnits.

- På ett sätt kan det nog vara så. Svensk fotboll har blivit en bättre liga. Jag tror också att man hellre återvänder till Danmark än till Sverige om man har varit ute i Europa. När jag spelade i Danmark pratade man aldrig om den svenska eller norska ligan. Vi kände till Rosenborg för deras 90-tal med många Champions League, men i Danmark pratar man inte om vilka som är de stora lagen och tillhör toppen i Sverige.

Du är uppvuxen utanför Köpenhamn, men hade ingen koll på svensk fotboll?
- Ingen koll. Vi spelade bara träningsmatcher mot svenska lag som Malmö, Brommapojkarna och Trelleborg. Men jag visste inte att det var 15 000 i snitt på Swedbank Stadion, som nu bara blir fler och fler. Jag visste inte att det fanns tre Stockholmslag. Jag visste inte att Hammarby drog över 20 000 i snitt i superettan. Det var många saker som jag inte visste om svensk fotboll eftersom man inte pratar om det i Danmark.

Är du förvånad över att en sådan som Jakob Michelsen, som lyckades i Danmark, har det svårt i Hammarby?
- Nej. Du får stor press på dig när du blir tränare för en storklubb. I Danmark var han tränare för en högstadivisionsklubb och gjorde det bra där, men han var tränare för en klubb som hade förväntningarna på sig att de skulle åka ur högstaligan, men de fick en andraplats. Det var stort, men han hade inga förväntningar på sig. Om han hade blivit nummer tio istället för nummer två så hade man inte pratat om det. Men det var en stor bedrift i Sönderjyske. Då började man prata om det, och så kom han till Hammarby med lite fler än 2000 på arenan, nu är det plötsligt 20 000. Det är mer media och större intresse runt Hammarby än Sönderjyske. Det handlar om förväntningar som man ska förhålla sig till. Man är kung när man presterar men inte riktigt när man inte presterar. Så är det.

172 - Anders Christiansen

Avsnitt 172 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Anders Christiansen. Den danske mittfältaren korades till årets spelare i allsvenskan och berättar om varför Malmö FF var perfekt efter ett tungt år i Chievo, om den speciella vinnarkulturen och den positiva arrogansen, om vad MFF saknar för att utmana FC Köpenhamn, om varför han valde att förlänga i över fem år med Malmö FF, om att han räknar med att klubben ska släppa honom om drömbudet kommer och om siktet på Champions League. Dessutom talar Christiansen om varför ingen i Danmark bryr sig om allsvenskan, om vad som skiljer de två ligorna, om varför han trivs i den svenska ligan, vilka ligor han drömmer om att flytta till, hur det påverkade spelarna att en lagkamrat blev avstängd efter misstanke om brott. Anders Christiansen är öppen om besvikelsen att han inte fått några chanser i landslaget under Åge Hariede, talar om hur en psykolog har hjälpt honom att komma över tunga tider och berättar om chocken när Allan Kuhn fick sparken.

Publicerad 2017-11-23 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons