Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Concha om märkliga landslagsdebuten: "Som att be Olof Lundh vara hjärtkirurg"

2006 gjorde ytterbacken Matias Concha debut i svenska landslaget.
Som yttermittfältare.
- Det är som att fråga dig, Olof Lundh, om du kan gå in och vara hjärtkirurg, säger Concha i podcasten Lundh.

I veckans avsnitt av Fotbollskanalens podcast Lundh gästar Östers sportchef Matias Concha. I podcasten berättar den tidigare Malmö FF- och Djurgården-spelaren om sin landslagsdebut 2006, på januariturnén mot Jordanien.

När vi var i Abu Dhabi och Sverige mötte Jordanien var du som högerback placerad som vänster yttermittfältare i något som kallats ”tidernas sämsta landskamp”. Vad var känslan när Lagerbäck sade att du skulle spela vänstermittfältare?
- Det är klart att du inte fattar så mycket. Jag hade gjort det bra som högerback och ville visa upp mig som det, och så hamnade jag på den andra kanten. Det är som att fråga dig, Olof Lundh, om du kan gå in och vara hjärtkirurg ett tag. Det är ungefär samma sak. Det var en upplevelse, och det var en så bedrövligt tråkig match. Men man är lite stolt över att ha varit med i svenska landslagets tråkigaste match någonsin, säger Concha.

I takt med tiden tar du dig in och spelar några tävlingsmatcher och är med i truppen ofta. Vad kände du att du saknade för att slå ut de som var givna?
- För det första var jag inte jättebra. Jag gjorde inte topprestationer. Jag var med på många samlingar, men jag vet inte. Det gick inte helt i lås. Jag vet inte om Lagerbäck såg något annat.

Roland Andersson som var assisterande hade ändå lyft upp dig i Malmös A-lag.
- Jag var ju lite av Roland Anderssons gubbe där.

Var det bra eller dåligt?
- Det var ju bra, för jag fick chansen och de trodde på mig. Men det är klart, jag var inte alltid på topp. Men det är inte heller alltid så himla lätt. När de byter förbundskapten tänker man att det blir ett nytt blad, ett vitt ark som man kan börja jobba på. Jag var ändå på tapeten, för det var inte jättemycket högerbackar ute på högsta nivå. Hade jag haft extremt bra fotbollsspelare framför mig hade jag tänkt att det skulle bli tufft, men det var inte så mycket. När Hamrén kom in tänkte jag att det skulle kunna rulla på. Då kom Lustig med, och första samlingen tror jag att det var tre vänsterbackar och en högerback. Där kände jag att jag skulle ha varit med. Men jag fick något mejl istället till klubben där det stod att jag var reserv på hemmaplan istället. Då började man rynka lite på näsan. Om jag inte skulle komma med när jag var i min bästa form i Bundesliga när jag möter sådana lag varje helg, när fan ska jag komma med då?

Svaret på det var: aldrig.
- Svaret blev aldrig. Men det är inte mer med det.

FAKTA

165 - Matias Concha

Avsnitt 165 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Matias Concha. Den tidigare landslagsspelaren är numera sportchef i Öster och har målet inställt på allsvenskan för den klassiska klubben och berättar att det var succéförfattaren Jonas Jonasson som värvade honom till jobbet efter att de träffats på en fest, att Öster har fantastiska förutsättningar och alla möjligheter att återvända till toppen, att klubbens tidigare framgångar är ett ok, att han hoppats att fler klubbar skulle haka på uppförandekoden och faran i Öster där sju, åtta spelare har samma agent.

Concha talar även om genombrottet i Malmö FF, om konkurrensen i MFF:s stjärnspäckade juniorlag med bland andra Zlatan, om varför han lämnade MFF för Djurgården efter en kontrovers med Hasse Borg, om reaktionerna efter skiftet inom allsvenskan, om succén i Dif med dubbeln 2005 och om varför han ville tillbaka till Malmö FF efter sin utlandssejour.

Den förre högerbacken berättar om besvikelsen när han fick landslagsdebutera som vänster mittfältare, om varför han hade svårt att slå sig in i startelvan i Blågult, om besvikelsen över att Erik Hamrén aldrig gav honom chansen, om tiden som Tysklandsproffs, om det läskiga benbrottet som kostade miljoner och förkortade karriären, och rättsprocessen mot motspelaren som skadade honom och varför han inte tror att polaren Zlatan skulle tacka ja till en eventuell VM-invit från Janne Andersson.

Publicerad 2017-10-05 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons