Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Concha om Östers uppförandekod: ”Hade hoppats på att fler skulle hoppa på tåget”

Östers införande av en uppförandekod i föreningen möttes av positiva reaktioner.
Sportchefen Matias Concha hoppas att fler tar efter.
- Många har de här ramarna och stadgarna i sina föreningar men ingen tar det till nivå två, säger han i podcasten Lundh.

I veckans avsnitt av Fotbollskanalens podcast Lundh gästar Östers sportchef Matias Concha. I podcasten berättar han om den uppförandekod klubben infört för att försöka motverka filmningar och andra former av fusk inom fotbollen.

"Östers IF har genom åren kännetecknats av rent spel och vill nu ta en aktiv ställning i kärnfrågan. Vi är beredda att offra sportslig framgång till förmån för våra värderingar, vilket konkret innebär att en spelare eller ledare kan bli avstängd av föreningen om denne inte agerar utifrån uppförandekoden", skriver klubben på sin hemsida.

I praktiken har vi inte haft något fall som gjort att vi behövt pröva den. Men det är det här med rent spel och det snackas mycket om att folk blir förbannade när folk filmar och det skriks till höger och vänster. Då tänkte vi, och vi hade pratat under hösten, på hur man får bort det. Vi tänkte att vi gör en liten plan för hur vi i vår förening kan stå upp på ett annat sätt. Många har de här koderna, ramarna och stadgarna i sina föreningar men ingen tar det till nivå två. Vad händer om… Det är där vi gör skillnad, det är där vi vill markera att om det är ett beteende som upprepar sig så kanske man blir avstängd en match. Det ska mycket till men vi har i alla fall gått till nivå två och vi hade hoppats att fler hade hoppat på tåget, säger Matias Concha.

Har ni tagit upp det här på Sef-möten där ni och alla andra elitklubbar är med?
- Nej, det har vi inte gjort, i alla fall inte jag. Men vi har en kille i styrelsen som driver frågan på lite högre instans. Vi vill ju även öka dialogen med domarna, så att vi kan skydda spelarna och att de kan skydda varandra, hur disciplinnämnden kan bli bättre och så vidare. Det finns många punkter att arbeta med.

Hur landade uppförandekoden i omklädningsrummet?
- Jag tror att den landade bra. I grund och botten handlar det om vett och etikett. Vi vill bara att våra spelare ska uppföra sig.

Var det inga protester alls? De hamnar ju ändå i ett litet underläge.
- Nej, jag var väldigt noga med att det här inte ska hämma vårt spel. Du ska kunna riva ner någon på mittplan och inte genast tänka ”Oj, gjorde jag något fel nu?”. Vi ska vara tuffa och spela hårt om det behövs men vi ska ta bort sådant som är utanför ramarna. Det är dit vi vill komma.

Så att om man filmar sig till en straff till Öster i kampen om en uppflyttning till allsvenskan ska man kanske stänga av den spelaren?
- Nej, men du kan säkert säga till honom att vi såg filmningen. Vi ska också komma ihåg att vi respekterar domarna och inte klampar in. De är där, är avlönade, och gör ett jobb. Blåser de straff så är det straff och om inte så är det inte straff. Men om vi upptäcker en extremt tydlig filmning så kan vi säga till spelaren att vi såg det och försöka göra så att det inte upprepas för då måste vi ta till steg två.

FAKTA

165 - Matias Concha

Avsnitt 165 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Matias Concha. Den tidigare landslagsspelaren är numera sportchef i Öster och har målet inställt på allsvenskan för den klassiska klubben och berättar att det var succéförfattaren Jonas Jonasson som värvade honom till jobbet efter att de träffats på en fest, att Öster har fantastiska förutsättningar och alla möjligheter att återvända till toppen, att klubbens tidigare framgångar är ett ok, att han hoppats att fler klubbar skulle haka på uppförandekoden och faran i Öster där sju, åtta spelare har samma agent.

Concha talar även om genombrottet i Malmö FF, om konkurrensen i MFF:s stjärnspäckade juniorlag med bland andra Zlatan, om varför han lämnade MFF för Djurgården efter en kontrovers med Hasse Borg, om reaktionerna efter skiftet inom allsvenskan, om succén i Dif med dubbeln 2005 och om varför han ville tillbaka till Malmö FF efter sin utlandssejour.

Den förre högerbacken berättar om besvikelsen när han fick landslagsdebutera som vänster mittfältare, om varför han hade svårt att slå sig in i startelvan i Blågult, om besvikelsen över att Erik Hamrén aldrig gav honom chansen, om tiden som Tysklandsproffs, om det läskiga benbrottet som kostade miljoner och förkortade karriären, och rättsprocessen mot motspelaren som skadade honom och varför han inte tror att polaren Zlatan skulle tacka ja till en eventuell VM-invit från Janne Andersson.

Publicerad 2017-10-06 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons