POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
32v

Damlandslaget gick utan avtal - övervägde EM-bojkott: "Var uppe på tapeten"

Damlandslaget spelade över ett år utan avtal med förbundet.
Spelarena övervägde ett tag en EM-bojkott.
- Det var uppe på tapeten, säger hon.

Svenska damlandslaget gick länge utan någon avtal med SvFF vad gäller ersättning under landslagsspel. Faktum var att det nästan gick ett år innan parterna enades - och Blågult spelade EM 2017 utan ett avtal.

I podcasten Lundh berättar Caroline Seger om turerna.

Ni spelade nästan ett helt år utan avtal. Varför?
- Vi är tjejer. Jag tror att vi kvinnor är otroligt lojala. Jag ser på den grejen som hände - direkt markerar herrarna att det inte är okej och att de inte har problem med att säga det.

De sade det tre dagar i rad?
- Jag tror att det är så att vi kvinnor har så otroligt mycket att förlora. Så känner vi, och att vi är lojala. Att man inte går ut och säger saker för att skapa oreda. Killar är mer raka än vi tjejer oftast, därför accepterar vi väldigt mycket.

När ni eventuellt skulle bojkotta Fotbollsgalan i fjol var det visserligen i samband med viktiga matcher mot Italien och det snackades om störningsmoment och liknande, men ni hade spelat med ett levande störningsmoment under hela året. Varför accepteras det?
- Det var egentligen ingen som visste om det…

Förbundets ledning visste om det, men sedan gick de och klagade?
- Det var vissa på förbundet som tog det väldigt hårt och tyckte att det var jättejobbigt. Men å andra sidan… Eftersom du sade att jag och Granqvist inte pratar kan jag säga att jag senast i dag sade till honom att vi nog ska ha lite sådana här störningsmoment mot dem. Det gick bra mot Italien och det gick bra i går mot Ryssland.

Det var en kanonuppladdning, de vann både mot Turkiet och Ryssland. Men ni har pratats vid i dag om detta?
- Nej, vi har inte pratat men ibland skickar man ett sms. Det är en kille som jag har stor respekt för…

Där är det också så att vi i media gärna vill vinkla honom mot Nilla Fischer när han egentligen mest var arg på förbundet.
- Det är det jag menar, för hade man inte fått reda på hela storyn tror man att Granqvist är skitförbannad både på damlandslaget och Fischer, och så blir det den här karusellen igen. Då pratar man inte med varandra och har ingen aning om vad som har sagts eller vad han har menat, för det tas ur kontexten och blir en stor grej av hela skiten.

Ni fick till slut ett avtal, och det är hemligt. Både du och Granqvist verkar så rädda för förbundet att ni inte vågar säga, eller vågar du?
- Nej, Olof. Vågar är väl fel ord, men det är respekten som man har haft som fotbollsspelare hela tiden. Jag går inte ut och berättar vad jag tjänar i Rosengård och jag går inte ut och pratar om avtalet vi har skrivit med förbundet - rätt eller fel? Jag förstår att hela mediesverige tycker att det är fel för att man vill veta.

Jag menar att man måste veta för att man annars inte kan jämföra om det är rätt eller inte.
- Det kanske är ett problem man har, men när vi har haft en så lång och utdragen grej och så faller bitarna på plats och man får ett avtal som man är glad över - då kommer lojaliteten igen. Då vill man gärna skydda det för att vi har gjort det tillsammans. Vi vill inte gå ut och prata om det så att andra kan jämföra.

Hur nära var det att ni inte spelade EM 2017? För ni diskuterade det i gruppen.
- Det fanns diskussioner, definitivt. Det var vissa som kanske drog det mer än andra, och man måste ha en förståelse för att många av de yngre tjejerna aldrig hade upplevt ett mästerskap, och de vet inte om de kommer få göra det igen, för det är få förunnat. Man skulle ha förlorat så otroligt mycket om man hade skitit i det. Det skulle gett mer effekt och det skulle kanske ha löst sig tidigare, men det är lite gambling som man håller på med i det läget. Det var uppe på tapeten, men jag skulle inte säga att det var 90 procents risk att vi skulle göra det.

212 - Caroline Seger

Avsnitt 212 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Caroline Seger. Landslagets lagkapten talar om vad som krävs av Sverige i VM, om att det tidigare spelet inte räckt långt, om att Peter Gerhardsson jobbar med detaljer som aldrig tidigare i landslaget, om betydelsen av att man fått in en riktig mental tränare och om tankarna på att spela vidare i Blågult.

Caroline Seger berättar även om efterspelet till Nilla Fischers tal, om chocken när hon fick reda på att herrarna gått ner i ersättning, om den dåliga relationen med herrlandslaget, om varför damlandslaget spelade ett år utan avtal, om varför man inte strejkade i EM 2017 som en del ville och om ilskan och telefonsamtalet till Håkan Sjöstrand när han gick ut i en intervju och påstod att damlandslaget fått mer än man begärt.

Dessutom ger Seger sin syn på den tunga tiden i Lyon som fick henne att vända hem, om Rosengårds tunga säsong, om hur svenska klubbar halkar efter, om bristen på samarbete i svensk fotboll och om framtiden efter att spelarkarriären är över.

Publicerad 2018-12-05 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå