POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

Danielson valde utbildning parallellt med fotbollen: ”Tror absolut jag väckte en del tankar i omklädningsrummet”

Marcus Danielson jobbar som revisor vid sidan av fotbollskarriären.
I podcasten Lundh berättar han att han och lagkamraten Eric Larssons val att plugga vid sidan av väckte reaktioner.
- Jag tror att vi väckte mycket tankar hos de andra i omklädningsrummet, att man kanske ska göra mer än bara fotbollen, säger han.

Marcus Danielson valde under tiden i Sundsvall att läsa ekonomi och tog tillsammans med dåvarande lagkamraten en examen. Nu förtiden jobbar han vid sidan av fotbollskarriären på en revisionsbyrå som Djurgården har hjälpt honom att ordna.

I Podcasten Lundh berättar mittbacken att han alltid villa plugga färdigt innan han avslutade fotbollskarriären.

- Av en ren slump hade Eric och jag sökt in till samma program på universitetet i Sundsvall, då bestämde vi oss för att testa att köra. Det funkade jättebra, vi blev väldigt nära vänner där uppe i Sundsvall. Det var kul att plugga med honom. Vi gick till biblioteket efter träningarna och kunde sitta där och plugga någon timme, sedan kunde vi sitta och snacka och ha kul. Det passade jättebra att plugga med honom, säger Danielson i podcasten.

Var det viktigt att ha den draghjälpen på något sätt?
- Ja, jag tror att det hade varit betydligt svårare om man hade varit själv. Motivationen gick upp och ner. Ibland var jag riktigt less och orkade inte ta tag i något, då tog han tag i mig och så var det tvärtom ibland. Vi kunde skriva alla grupparbeten tillsammans. Det var också väldigt skönt, för vi låg på samma nivå och ville i stort sett bara klara det.

Hur såg man på det i resten av omklädningsrummet?
- Det var lite annorlunda. De tyckte det var bra att vi pluggade, och jag tror att vi väckte mycket tankar hos de andra i omklädningsrummet, att man kanske ska göra mer än bara fotbollen. Men sedan hade vi väldigt bra stöd från tränarna i Sundsvall som stöttade oss i det där. Det gick att lösa praktiskt när man hade seminarium och tentor, vi behövde kanske inte komma till den gemensamma frukosten när vi hade en tenta att skriva. Bara vi kom till träningen var det lugnt.

Man ser fler och fler spelare som kommer ut och har tillhört en generation som kan leva på fotbollen i allsvenskan men inte kan spara så att de klarar sig resten av livet. Var ligger ansvaret, ligger det hos individen eller hos klubben när det gäller karriären efter?
- Jag tror att det ligger främst hos individen. Sedan kan klubbarna hjälpa till, absolut, men det tycker jag att de gör till viss del. Spelarföreningen gör också ett bra jobb där de erbjuder utbildningar till oss spelare som man kan göra på distans och så. Förutsättningarna finns för att göra något mer, det är bara det att många fotbollsspelarna är lite bekväma av sig.

Försöker du säga till de yngre att de inte bara kan fika och spela Playstation?
- Ja, absolut är jag på dem om det. Det finns något efter karriären också.

Hur tas det emot?
- Det är lite blandat. Vissa är intresserade och frågar hur jag tänker och hur det kan hjälpa att må bra. Vissa förtränger det eller låter det passera.

Hur mycket jobbar du? Sticker du varje dag efter träningen?
- Nej, så ofta blir det inte. Det går lite i perioder. I snitt är det kanske fem timmar i veckan, mellan fem och tio. Vi får se hur det blir under hösten, men tanken är att jag ska vara inne hela dagen när jag är ledig från fotbollen.

Vad gör du då? Ernst & Young jobbar med både Sef och allsvenskan som SHL. Är det sådant du jobbar med?
- Jag har varit med och tagit fram de rapporter där vi sammanställde årsredovisningarna för de allsvenska lagen i fotboll och SHL-klubbarna. Men nu under hösten är tanken att jag ska jobba mer med revision och följa med ut och träffa företag. Då blir det att man jobbar tillsammans med någon och följer med den personen.

Är du inne hos Henrik Berggren och säger hur de ska styra upp ekonomin? För man kan ju vara orolig kring en del klubbar, inte minst din gamla klubb, Sundsvall.
- Jag har fått en väldigt bra blick över hur ekonomin ser ut hos de allsvenska lagen. Men ”Henke” har rätt bra koll. Jag behöver nog inte vara inne och säga åt honom vad han ska göra. Djurgården har byggt en fantastisk grund här med ekonomin. Men sedan är det flera andra lag som har det kämpigare och som verkligen sliter.

Kan du vara förvånad över att många klubbar gör samma fel gång på gång på gång?
- Man tycker att de borde lära sig. Tittar man på min gamla klubb Sundsvall är inte problemet att de har för höga spelarkostnader, de har bland de billigaste trupperna i hela allsvenskan, men går ändå back. Det är andra delar de behöver förbättra och dra in pengar på med publik och så vidare. När jag var där var det 3000 på matcherna, det var samma folk som var där varje gång. De lyckades aldrig locka dit mer folk. Sedan handlar det också om den sportsliga prestationen.

Det förvånar mig att du som ekonom säger så, för även om de har de billigaste truppen så är den uppenbart för dyr eftersom de hela tiden går back.
- Jo, men det är också en balansgång. Skär de mer i spelartruppen åker de förmodligen ur inom något år. Det är tyvärr det som är på väg att hända nu.

FAKTA

236 - Marcus Danielson

Avsnitt 236 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Marcus Danielson. Djurgårdens lagkapten talar om klubbens sportsliga lyft 2019, om det nya tränarparets tydliga ramar, om guldjakten, om snacket om derbyspöket och om skiftet i klubben när de stora stjärnorna försvunnit.

Mittbacken berättar om varför han förlängde kontraktet över 2022, om att Danmark och Norge inte lockar, om den långa vägen fram till att bli en av allsvenskans bästa spelare, om det svåra att synas i Sundsvall, om betydelsen att vara lagkapten i Djurgården och om värdet av att han något annat att göra vid sidan om fotbollen.

Dessutom talar Danielson om drömmen om en plats i landslaget, om det jobbiga med att alla gratulerade honom till en landslagsplats efter mediauppgifter att han var uttagen och om reaktionen när hans agent gick hårt åt Janne Andersson.

Publicerad 2019-09-17 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå