Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ekvall kritiserar ”hårtork”-ledarskapet: ”Generellt blir det inte bra”

Lundhs Podcast

Fotbollen är en sport där det heta i stora klubbar är att man skäller, inte minst i England. Daniel Ekvall menar dock att "hårtorkar" inte fungerar i ett ledarskap.
- I en halvtidspaus kan det nog få någon effekt, men rent generellt blir det inte bra, säger Ekvall i podcasten Lundh.

Daniel Ekvall är involverad i Svenska Fotbollförbundet och jobbar med deras idrottspsykologiska inriktning och utbildar bland annat tränare. Men där är det inte bara idrottspsykologi på så sätt att presentera, utan det kan vara andra faktorer kring ledarskap i stort och smått. Daniel Ekvall berättar att mer och mer lag i svensk fotboll är öppna kring detta.

- Malmö, Norrköping, Häcken och Elfsborg – det finns ändå ett antal som jobbar med frågan. Sedan är det kanske också fortfarande lite med äldre ledare som tycker att det är flummigt och att man är i någon form av 80-talets mentala tränings-tänk.

Annons

Om man tänker sig att det finns en viss jargong kring fotbollen, som ”stå upp som en riktig man” eller att man ”spelar som en kärring”, hur mycket av den kulturen måste man ändra på?
- Det är en del i frågan. Om jag mår dåligt och sitter i ett omklädningsrum och jargongen är ”bit ihop och knyt näven i fickan” – det är klart att det blir ännu svårare för mig att ta steget och säga att jag mår dåligt just nu. Det är en pusselbit, att man kanske ska ta upp det ännu mer i svensk tränarutbildning än vad man har gjort, att som tränare vara en förebild, säger Ekvall och menar att tränare kan göra mycket genom att ställa frågor och bry sig för att förändra den kulturen.

Annars är bilden här i Sverige där vi är väldigt påverkade av England och en sådan som Sir Alex Ferguson med hårtorkar, det finns ju på en massa ställen där. Varför fungerar inte det ledarskapet? ”Management by fear” eller att man skäller ut folk och blir arg.

Annons
- Det är teoretiskt många anledningar. På kort sikt kan det säkert fungera. I en halvtidspaus kan det nog få någon effekt, men rent generellt blir det inte bra. Då får man bara spelare att bete sig på en viss nivå där man slipper hårtorken. Man gör inget extra för sin tränare, utan man gör det man kan för att slippa få skäll, pustar ut mer. Man tar inte större ansvar och gör ännu mer. Plus att relationen med ledaren blir mindre bra. Man kanske inte går fram och frågar efter mer feedback om hur man kan bli bättre som spelare eller hur man kan utvecklas ännu mer. Man kanske hellre vill undvika sin tränare för att inte få hårtorkar. Det finns olika aspekter i varför det kanske är ett mindre bra ledarskap att skrämma fram prestationer. 

Ibland kan det heta i stora klubbar vara att man skäller och att vi sysslar med lite saft- och bull-verksamhet i Sverige.

Annons
- Ja, där får man nog skilja på när man tittar på forskning kring utvecklande miljöer, det är klart att man ska säga till och korrigera varandra. Det är inte bara så att man ska vara snälla och äta saft och bulle. Någonstans är det en grund att man främst ger positiv feedback, men självklart vill man sträva efter att alltid bli bättre och vara professionell.

Det är ett oerhört nålsöga för att bli landslagsspelare, och ofta brukar man prata om att sådana spelare har en viljestyrka för att nå dit. Kan man träna upp den mentala styrkan? Christiansen sade att hjärnan också är en muskel. Hur gör man i sådana fall?
- Ja, det kan man ju. Som allt annat är det en del ärftlighet och genetik som man inte kan påverka, det är det med alla elitidrottare, att man har vissa saker medfött och det gäller även psykologi. Men absolut, det är en färskvara att jobba med förmågan att anstränga sig. 

Annons

Fakta

Här hittar du podden med Ekvall

173 - Daniel Ekvall

Avsnitt 173 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Daniel Ekvall som är landslagets fotbollspsykologiske rådgivare. Daniel Ekvall var en av Janne Anderssons första rekryteringar till sin ledarstab och Ekvall berättar om hur han jobbat med spelarna, om att en del var skeptiska till en början, om gruppdiskussionerna som föregår varje landskamp, om hur han är en länk mellan spelarna och förbundskaptenen, om den nya lagkänslan och om hur man jobbar för att förstärka bra beteenden.

Ekvall talar även om den skepsis som finns inom fotbollen att visa sig svag och vara öppen om psykiska problem, om att ledarskap med ”hårtorkar” inte fungerar, om vikten av att ens verksamhet är baserad på vetenskap och kritiken mot att damlandslaget använde sig av Mia Törnblom och att U21-landslaget använde sig av Lars-Eric Uneståhl. Dessutom berättar Ekvall om hur Janne Andersson utvecklats, om varför de funkar bra ihop, om varför det är svårt att mäta effekten av hans jobb, om vad målet blir under VM i Ryssland och om tanken bakom den berömda städbilden efter fixat VM-avancemang som fått en enorm spridning. 

Podden bjuder även på extramaterial. Där berättar Daniel om landslagets nya procedurer innan match, hur laget hanterar negativ kritik och om det omtvistade elitlägret i Halmstad.

Publicerad 2017-12-02 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto