POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EM-KVAL
2v

Erik Thorstvedt vill behålla Lagerbäck: "Kanske kan övertala honom att stanna"

Lars Lagerbäck har sagt att han lämnar Norge i sommar oavsett om han tar landet till EM eller ej.
TV2-experten Erik Thorstvedt hoppas han stannar.
- Jag älskar den mannen, säger den förre Tottenham-målvakten till podcasten "Lundh".

Erik Thorstvedt var tongivande när Norge nådde sitt första världsmästerskap i modern tid, i USA 1994. Den dåvarande Tottenham-målvakten gjorde även en stark insats under VM när norrmännen bara släppte in ett mål, mot blivande VM-finalisten Italien och trots fyra poäng i gruppspelet åkte man ut på för få gjorda mål.

I dag är den 56-årige Thorstvedt, som även spelade för IFK Göteborg 1988, en av Norges mest profilerade experter på fotboll och jobbar för norska TV2 som sänder Premier League, landslagets matcher, Champions League och både serie A och La Liga.

När nu det pågående EM-kvalet går in i den nästsista samlingen är Erik Thorstvedt pessimistisk när det gäller Norges möjligheter att ta andraplatsen i gruppen, före bland andra Sverige.

- Sverige är nog ett lite bättre fotbollslag än Norge. Det var inte länge sedan de var i kvartsfinal i VM. Men det är kul att Norge har lyckats bli bättre, och framtiden ser väldigt ljus ut. Man har alltid sagt att man har så många bra talanger, men alla lag har det. De har till och med haft bättre talanger än oss. Men nu har vi en tro på att Norge ska få fram en bra generation. Men kanske inte lyckas kvalificera sig ur den här gruppen, men kanske genom Nations League-slutspelet som Norge ska vara med i, säger Erik Thorstvedt i podcasten "Lundh".

Du tror inte…
- Nej, jag tror inte att Norge grejar det.

Spanien väntar hemma nu och sedan Rumänien borta.
- Jag tror nog att Sverige tar det.

Vad baserar du det på?
- Poäng i gruppen nu. Sverige har en fördel, de är ett hack före oss och jag tror att det avgör.

Ni har en svensk förbundskapten i Lars Lagerbäck. Vad är din bild av det jobb han har gjort med landslaget?
- Jag älskar den mannen. Jag tycker att han är väldigt stark i sina fotbollskunskaper. Han är lite annorlunda, för han vet verkligen hur han vill ha det och viker inte ifrån det. Han har sitt gäng. När han kom till Norge provade han extremt många spelare, han tyckte att det var många som inte var bra nog och så valde han ut dem han ville ha. Är du inte bland dem är det väldigt svårt att komma in senare. Men som person har han humor, han kan vara lite tråkig men är samtidigt lite kul. Jag gillar honom väldigt mycket, jag tror att det var en superanställning av Norge att ta honom.

Han säger själv att han ska sluta till sommaren. Tycker du att det är rätt att han lämnar över?
- Kanske ser han att Ödegaard och andra kommer upp nu. Hur gammal är Lagerbäck egentligen?

Han är född -48.
- Man kanske kan övertala honom att stanna lite längre. Jag är lite osäker på vem som ska ta över. Nu är Åge Hareide plötsligt ledig. Men han har tagit Norge tidigare utan att det gick så bra, så det är inte självklart att han ska få det jobbet. Men jag tror att han har lust att ta en slags revansch för hur det gick sist.

Men egentligen hade du gärna sett att Lagerbäck kört vidare?
- Ja. Han är verkligen en bra tränare.

Om man ser till spelet så har det ibland varit lite kritik, de ledde ju mot Sverige med 2-0 och ledde mot Rumänien och tappade. Hur ser du på det?
- Det är nog lite tillfälligheter som jag tror frustrerar Lars väldigt mycket. Cynism kan ju han, och det vill han nog överföra till spelarna. Men det är nog lite tillfälligheter, plus att man trots allt inte har världens bästa lag. Man har några väldigt bra spelare men också en del hål i laget. Jag tror att man kan komma till EM, och det är bra gjort med Norge. Jag tror att man klarar det genom Nations League-slutspelet.

Om man tittar på att ni inte har spelat EM sedan 2000, då du var med som ledare -vad har det berott på? Det har ju gått 20 år om man tar sig till EM nästa sommar?
- Det var under "Drillo" som Norge tog sig till VM 1994 och 1998. Sedan tog hans assistent över till EM 2000. Men då var vi med om att komma sist i alla grupper. "Drillo" kom på en plan som inte bara var bra defensivt, där har man alltid varit bra på, att släppa in få mål, men han hade en väldigt bra offensiv plan, säger han och fortsätter:

- Men den gången spelade Norge mot "lyxspelare", spelare som inte orkade jobba hem. Så är det inte längre. Nu har den tekniska utvecklingen varit extrem. Den tiki-taka som kom och som har vidareutvecklats - spelarna i dag har blivit så bra. När man har spelat mot Spanien och Tyskland har man varit så långt efter att det är sjukt. De har inte ens varit i närheten av att få låna bollen. De andra har blivit så bra att det har blivit svårt att konkurrera. Då får man komma på något nytt. Lars Lagerbäck visade i Island att du kan ta ett lag som spelare för spelare är sämre och få till ett lag som kan slå ifrån sig.

Lyssna på hela podden i spelaren ovan. 

FAKTA

240 - Erik Thorstvedt

Avsnitt 240 av Sveriges nyfiknaste gästas av Erik Thorstvedt. Den tidigare Tottenham- och Blåvitt-målvakten jobbar i dag som expert på norska TV2 och förklarar varför han vill att Lars Lagerbäck fortsätter som norsk förbundskapten även efter EM 2020, varför Sverige tar EM-platsen framför Norge, varför Alexander Isak imponerar på honom, varför det gått 20 år utan norskt deltagande i ett herrmästerskap och varför den norska talangrevolutionen med Ödegaard i spetsen ska ge landet en storhetsperiod.

Dessutom ger Thorstvedt sin syn på krisen i favoritklubben Tottenham, om att Ole-Gunnar Solskjaer egentligen inte har CV nog för Manchester United, om varför målvakterna borde hade ännu mer betalt, om att ge andra spelare kritik och om att använda statistik och siffror för att analysera både spelare och klubbar.

Erik Thorstvedt talar även om den egna spelarkarriären, om den tunga tiden i Bundesliga, om den viktiga omstarten i IFK Göteborg, om hur imponerad han var av Blåvitt-spelarnas inställning inför Europa-matcher, om när han var nära att gå till Arsenal, om flytten till Tottenham och mardrömsdebuten, om all galenskap kring Paul Gascoigne och FA-cuptriumen samt om att nå VM 1994 med Norge.

Publicerad 2019-10-07 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå