POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
2v

Eriksson vill att SvFF visar avtalen för herrarna och damerna: "Vi har inget att dölja"

Svenska Fotbollförbundet har sekretessbelagt avtalen för herr- och damlandslaget.
Magdalena Eriksson efterlyser större öppenhet.
- Vi har inget att dölja och vill gärna se hur det ser ut, säger Chelsea-backen i podcasten Lundh.

Under måndagen drar landslaget i gång sista samlingen för 2019. En träningsmatch mot världsmästarna USA väntar i Ohio för de svenska bronsmedaljörerna från i Frankrike i somras. Magdalena Eriksson ser fram emot det och har surfat på framgången och uppmärksamheten som följde VM i Frankrie.

- Det känns som att det är en otroligt bra tid för damfotbollen just nu, speciellt damfotbollen i Sverige efter våra framgångar i somras, säger Magdalena Eriksson i podcasten Lundh.

Det skevs mycket om att det här var en slags revolution. Har man känt av det som spelare?
- För mig var ett konkret exempel när jag direkt efter VM var i Stockholm och för första gången någonsin blev igenkänd av ganska många personer. Det var för mig helt revolutionerande, för det har aldrig hänt någonsin. Det var ett ganska tydligt tecken på hur det var i somras, att vi har blivit mer kända för allmänheten i Sverige. Så många följde och stöttade oss, det känns otroligt häftigt.

- ”Är det du som är vänsterbacken i VM?!”  Det har aldrig hänt, det var ganska coolt.

Har du känt av något kring sponsorer eller så?
- Det är svårt att säga. Jag känner bara generellt att man blir mer respekterad och accepterad för det man gör. Man förstår att det här är något vi gör som professionella människor, vi gör det inte bara för skojs skull. Folk ser inte ner på oss längre, det känns som att man får den respekt man velat ha under hela sin karriär, i princip.

Apropå medaljer, något som kommer med det är bonus. Du har säkert följt diskussionerna efter VM där förbundet blev anmält till diskrimineringsombudsmannen och har fått lämna in besked, men de har lyckats sekretessbelägga det, man skyller på Fifa och Uefa. Vad är din syn på det, ska det vara samma om herrarna tar ett guld och om damerna tar ett guld?
- Jag tycker att det är väldigt svåra frågor. Jag tycker att problemet handlar om en snedfördelning från första början. Det är en enorm snedfördelning från Fifa och Uefa när det kommer till prispengar. Även om vi skulle få procentuellt lika stor del som herrarna skulle det betyda en otroligt stor skillnad för oss i vad vi faktiskt får ut i bonusar. Jag skulle önska att fördelningen blir lite mer jämn från Uefa och Fifa för att markera mot de förbund man basar över att det här är vägen vi vill gå. Om de är förebilder och visar att de vill sträva mot en mer jämställd fotboll så kommer förbunden följa efter, tror jag. Men just nu känns det som att förbunden går i framkant och att Fifa och Uefa fortfarande ligger lite efter. Där hoppas jag att det kommer ske en förändring, vilket vi också sett. Men det är fortfarande enorma skillnader.

Fifa sade att de skulle satsa fem miljarder men satsar nu tio miljarder på fotboll för damer, och dubblar prispengarna, men samtidigt skiljer det väldigt mycket. Är det där problemet ligger snarare än på Svenska fotbollförbundet?
- Jag tycker att det är där som grundproblemet ligger. Skulle man fördela pengarna på ett bättre sätt skulle förbundet så klart dela ut dem på ett bättre sätt, så funkar det. Samtidigt önskar man att spela för ett förbund som representerar Sverige som land och som är ett hyfsat jämställt samhälle som pratar mycket om jämlikhet, så man vill att ens förbund kämpar för de rättigheterna också. Men jag tycker absolut att det startar hos Fifa och Uefa, och jag är väldigt glad över att se att det börjar hända grejer. Det är absolut på tiden.

Man har sekretessbelagt bonusarna, lagkapten Caroline Seger ville gärna offentliggöra men Andreas Granqvist driver inte frågan. Vad är din inställning?
- Jag står bakom Seger i det. Vi har inget att dölja och vill gärna se hur det ser ut.

Du vet inte vad herrarna får?
- Nej.

Misstänker du att förbundet inte ville berätta det här?
- Jag vill inte spekulera i det. Jag skulle bara vilja veta och se. Men det gör vi inte, så det är svårt att spekulera.

244 - Magdalena Eriksson

Avsnitt 244 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Magdalena Eriksson. Landslagsbacken talar om att bli igenkänd på stan efter VM-succén, om Instagram-explosionen efter en segerkyss, om hur Sverige ska kunna nå guld i OS eller EM, om att hon gärna sett att förbundet publicerade avtalen för herrar och damer, om att tvingas spela vänsterback och om att bli lagkapten i Blågult.

Dessutom berättar Eriksson om varför hon nobbade Lyon, om hur förutsättningarna i Chelsea bara blir bättre och bättre, om avsaknaden av Champions League-fotboll, om varför en återkomst till allsvenskan inte känns aktuellt, om varför hon är kritisk mot Uefa och Fifa, om rollen som förebild och valet att bli första svensk i Juan Matas välgörenhetssatsning.

Publicerad 2019-11-04 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå