Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Få dagar för Ekvall att jobba med landslagsspelarna: ”Men kan vara en konkurrensfördel”

Landslagets fotbollspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall får korta perioder att arbeta med spelarna. Något som landslagsledningen försöker vända till sin fördel.
- Jag tror att vi har en del att vinna där jämfört med andra nationer, säger Ekvall i podcasten Lundh.

Sedan augusti 2016 har Daniel Ekvall jobbat som det svenska landslagets fotbollpsykologiske rådgivare. Ekvall ser en utmaning i att jobba med spelare under de korta perioder som en landssamling erbjuder.

- Det är absolut en utmaning. Men samtidigt har vi vänt lite på det, att om vi kan vara väldigt tydliga så kanske det är en konkurrensfördel mot de andra nationerna som sannolikt inte jobbar exakt på samma sätt. Eftersom vi har lite tid tillsammans kan vi spä på det här med att de kommunicerar mycket och är med på teorin och ställer frågor till Janne och Peter. När man på en genomgång fryser vid en fast situation ser man att spelarna ofta står tre och tre eller två och två och pratar om situationer som har varit och hur de kan göra nästa situation ännu bättre tillsammans. Jag tror att vi har en del att vinna där jämfört med andra nationer. Det är klart att det är kort med tid, men om vi poängterar det med gruppen och laget väldigt mycket och lyfter upp det så tror jag att det finns ganska mycket att hämta där, säger Ekvall i podcasten Lundh.

Hur mycket jobbar du individuellt med spelarna?
- Just för att de mest är med sina klubbar så har vi medvetet valt att ligga lite lågt där. Sedan är jag med på samlingarna, så det har hänt att ett antal spelare har velat ha samtal och kanske även kopplat till klubblaget, men det är inte så jättemånga.

Vad är det som man vill ha hjälp med då?
- Det kan vara att de under gruppträffarna har snappat upp något jag sagt om modern idrottspsykologi med tankar och känslor och hur vi kan acceptera det och göra våra aktioner bra, hur vi kan definiera självförtroende i konkreta aktioner. När man går ut på planen har man kanske målet att göra två-tre aktioner så bra som möjligt, att pratar mycket eller så vissa passningar, och att efter matchen utvärdera de sakerna oavsett resultat. Då kanske man bara vill ha något samtal emellan för att följa upp hur det har gått, om man har vågat göra saker eller om man har undvikit att göra det för att man är rädd för att misslyckas. Det kan vara ganska basic saker. Men fokus har främst varit på gruppen och laget.

Ekvall beskriver att hans roll inte handlar om att söka upp spelare som har haft det tufft eller varit starkt kritiserad i media, utan mer att finns till om behovet finns.

- Man kan säga att jag finns tillgänglig. Om jag backar tillbaka lite så har vi pratat om att göra varje aktion så bra som möjligt för att prestera. Vi har pratat om att göra varandra bra. Sedan har vi också pratat om något som vi kallar för att ha en hållbar karriär. Då handlar det mer ibland om måendet, att man ska vara beredd på att det kan komma tyngre perioder och så. Kopplat till landslaget har vi mest informerat om att jag finns och att jag kan slussa vidare om det skulle finnas behov. Nu har det inte varit det det här året, men rent generellt i elitmiljön så är det hög press, man blir köpt för ett antal miljoner och man förväntas prestera. Det är människor, som vi andra, med tankar och känslor. Det är ingen som uttryckligen har bett om stöd…

Om man tar ett exempel som har varit offentligt så berättade Filip Dagerstål kring U21-EM att han tagit kontakt med dig efter att han orsakade en straff som gjorde att Sverige förlorade mot Polen. Hur vanligt är det att spelare söker upp dig för att fånga upp en jobbig situation?
- Det händer. Just i det här fallet blev det en liten krock, för eftersom jag har funnits närvarande i sex år där så blev det mer att jag blev en ledare som hade ansvar för psykologin än att han ser mig som en idrottspsykolog. Men det är klart att det händer.

Vad kan det vara att man vill ha hjälp med då?
- Ofta kan det röra det klassiska, en formsvacka, dåligt självförtroende. Sedan finns det en gråzon där man halkar ner i nedstämdhet och ångestrelaterade saker. Där har jag en viss utbildning, där jag under handledning kan förebygga lite, men framför allt slussa vidare till rätt kompetens. Jag är inte legitimerad psykolog, men i och med KBT-utbildningen kan man fånga upp lite mer av den kategorin kring måendeperspektivet mer än att prestera nästa match.

Det är ändå resultatorienterat. Har du någon gång gått in till Janne och sagt att en spelare inte verkar vara i slag mentalt och att han kanske inte ska spela honom?
- Nej.

Är det inte din roll?
- Nej, det är det inte. Då skulle nog inte någon spelare vilja prata mer med mig. 

FAKTA

Här hittar du podden med Ekvall

173 - Daniel Ekvall

Avsnitt 173 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Daniel Ekvall som är landslagets fotbollspsykologiske rådgivare. Daniel Ekvall var en av Janne Anderssons första rekryteringar till sin ledarstab och Ekvall berättar om hur han jobbat med spelarna, om att en del var skeptiska till en början, om gruppdiskussionerna som föregår varje landskamp, om hur han är en länk mellan spelarna och förbundskaptenen, om den nya lagkänslan och om hur man jobbar för att förstärka bra beteenden.

Ekvall talar även om den skepsis som finns inom fotbollen att visa sig svag och vara öppen om psykiska problem, om att ledarskap med ”hårtorkar” inte fungerar, om vikten av att ens verksamhet är baserad på vetenskap och kritiken mot att damlandslaget använde sig av Mia Törnblom och att U21-landslaget använde sig av Lars-Eric Uneståhl. Dessutom berättar Ekvall om hur Janne Andersson utvecklats, om varför de funkar bra ihop, om varför det är svårt att mäta effekten av hans jobb, om vad målet blir under VM i Ryssland och om tanken bakom den berömda städbilden efter fixat VM-avancemang som fått en enorm spridning. 

Podden bjuder även på extramaterial. Där berättar Daniel om landslagets nya procedurer innan match, hur laget hanterar negativ kritik och om det omtvistade elitlägret i Halmstad.

Publicerad 2017-11-29 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons