Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förlusten mot Lagerbäck kostade Hodgson jobbet: "Jag är glad att det var Lars"

Lundhs Podcast

Lars Lagerbäcks Island skickade ut Roy Hodgsons England i EM 2016.
Det gjorde att Hodgson förlorade jobbet - men han är glad att Lagerbäck låg bakom det.
- Jag är glad att det var Lars, som jag ser som en vän, och den framgång som han hade hjälpte honom vidare till andra jobb, säger Hodgson i podcasten "Lundh".

Foto: Bildbyrån.

Roy Hodgson utsågs 2012 till Fabio Capellos ersättare som engelsk förbundskapten. Den tidigare Halmstad- och Malmö FF-tränaren hade sedan jobbet till och med 2016. Men därefter gick det inte att fortsätta.

Anledningen? Förlusten i EM 2016 mot Lars Lagerbäcks Island, som såg till att England blev utslaget ur turneringen. Hodgson berättar att han försökte föryngra truppen inför turneringen i Frankrike efter ett misslyckat VM 2014.

- Truppen till EM 2012 var uppenbarligen uttagen av Fabio (Capello) och sedan tog jag över det, så han förtjänar mycket kredd för den truppen. Men 2014 (VM i Brasilien) var det på många sätt en fortsättning med den truppen med inte så speciellt många nya ansikten. När vi sedan misslyckades där så försökte vi verkligen föryngra laget mellan 2014 och 2016 och ge många unga spelare chansen. Många av dem har fortsatt att göra det väldigt bra och är i dag fortfarande en del av landslaget, säger Hodgson i podcasten Lundh.

ANNONS

Han fortsätter:

- Vi pratar om (Raheem) Sterling, (Jordan) Hendersson och (Kyle) Walker. De fanns med redan 2013 och framåt. Ibland måste du se tillbaka och tänka, vad kunde jag ha gjort bättre? Och vart gick det fel? Och när det blir fel i en turnering och du inte uppnår de resultat du vill ha så finns det många saker att tänka på och analysera. Jag säger verkligen inte att vi gjorde det helt perfekt och allting rätt, för det gjorde vi uppenbarligen inte och det fanns saker som vi hade kunnat göra bättre. Men det fanns en tro på det vi gjorde, för jag tycker inte att vi gjorde allt helt fel, vilket jag tror att fotbollsförbundet också förstod. För efter 2014 när vi inte gjorde bra ifrån oss i VM så måste det funnits någon tanke på att det arbete vi utförde var bra. Att de då trots allt ville att vi skulle fortsätta.

ANNONS

Hodgson igen:

- Jag hade fortsatt även efter 2016 (EM i Frankrike) men det handlade mycket om att vi åkte ut mot Island, och jag kunde inte fortsätta på grund av folkets uppfattning om mig efter det. Men hade vi vunnit den matchen och gjort hyfsat bra ifrån oss mot Frankrike så hade jag nog stannat ännu längre.

Hur är dina känslor kring matchen mot Island och Lars Lagerbäck? Precis som du säger så var det ganska många i England som var upprörda över att ni förlorade.
- Folk kommer alltid agera på det sättet. Dessvärre är den engelska uppfattningen att andra länder aldrig är särskilt bra. Om det inte handlar om Tyskland eller Frankrike så kommer de aldrig ses som ett bra lag här i England. Speciellt en så liten nation som Island. Men vi visste att det inte skulle bli en enkel match utifrån hur Lars (Lagerbäck) formerade sitt lag. De var verkligen ett välorganiserat lag som hade vapen som vi var medvetna om och ville slå tillbaka mot, men vi lyckades inte. Speciellt inte deras långa inkast vilket vi pratade väldigt mycket om inför matchen. Men sen kommer det ett långt inkast, två spelare gör inte det jobbet som du hoppas att de ska göra och plötsligt släpper du in ett mål.

ANNONS

Det är lite ironiskt att Lars Lagerbäck som lärdes upp av Bob Houghton och Roland Andersson, att just han satte stopp för din karriär i det engelska landslaget.
- Ja, det kan man säga men det var alltid någon som till sist skulle göra det och jag är glad att det var Lars, som jag ser som en vän, och den framgång som han hade hjälpte honom vidare till andra jobb. Det känns bra att han kan titta tillbaka på det med stor tillfredsställelse. Inte bara alla år som han ledde Sverige men även hans tid i Island och Norge.

Fakta

334 - Roy Hodgson

Avsnitt 334 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Roy Hodgson som får Fotbollskanalens Hederspris 2021.

Tränarlegendaren berättar om samtalet från Sverige 1975, om att vinna SM-guld direkt med Halmstad, om den hätska debatten som följde i svensk fotboll, om att vända tillbaka till Sverige efter ett misslyckat äventyr i Bristol City, om succén i Malmö FF, om varför han räknar fem guld och inte två, om erbjudandet att ta över Sverige och om att aldrig ha funderat över inflytandet han haft på svensk fotboll.

Dessutom talar Hodgson om sin 45-åriga tränarkarriär, om betydelsen av Bob Houghton, om rädslan att stå utan arbete och att aldrig ha agent, om jobben han inte borde tagit, om succén i Fulham, om den smärtsamma tiden i Liverpool, om att basa över England, om att få avsluta i barndomens klubb Crystal Palace, om att ligga lågt med litteratur och opera-intresse och om att han kanske ändå tar ett jobb till.

Publicerad 2021-12-30 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto