Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Förra Uefa-höjdaren om Friends Arenas EM-miss: "Vi från Norden är lite naiva"

Sverige hoppades få arrangera matcher i EM 2020, men de gick istället till Danmark.
Vars förbund tidigt stöttade Michel Platini.
- Jag får hoppas att den typen av värderingar inte påverkar, säger förre Uefa-höjdaren Karen Espelund i podcasten Lundh.

Norskan Karen Espelund var länge den enda kvinnan i Uefa:s exekutivkommitté, hon var inkvoterad. I maj åkte hon dock ut när man för första gången skulle rösta om det kvinnliga mandatet och fransyskan Florence Hardouin vann. Vilket många tror var en markering mot Karen Espelund som tillhört de tydligaste kritikerna av både förre Uefa-basen Michel Platini och förre Fifa-basen Sepp Blatter.

 - Eftersom jag ställde upp för tre nya år är jag naturligtvis besviken. Mest besviken över att folk fördömer mig för det jag har levererat. Sen har jag ju en känsla av att det var många andra mekanismer i valet. Jag är ingen strateg vad gäller personliga positioner. Jag gillar det inte, säger Karen Espelund i podcasten Lundh.

 - Jag har fått en del telefonsamtal från journalister som har fått indikationer om att det förekommit ganska tydlig påverkan, som en slags sista sympati för Platini.

 - Det finns inget att vinna på att gräva mer i det. Det får bli en läropeng, samtidigt som jag aldrig tänker bli en taktiker. Jag noterade ju omedelbart efter valet vilka länder som inte såg mig i ögonen.

Under sina år i den internationella toppfotbollens olika organ var Karen Espelund bland annat med 2014 och fattade beslutet om vilka 13 orter som skulle få arrangera matcher i EM 2020. Friends Arena trodde att man låg bra till, men det blev Parken i Köpenhamn som fick matcherna istället. En arena som är 20 år äldre.

- Jag var mycket ledsen å Sveriges vägnar och mycket överraskad över att de inte fick flera röster. Jag har väl inte något fullgott svar annat än att - och det gäller nog på flera områden - man måste vara på arenan. Man måste vara synlig, prata tydligt med folk och vara i deras medvetande. Det är inte alltid så att det rationella slår igenom, och där är nog vi från Norden lite naiva, säger Karen Espelund. 

 - De trodde att det räckte med att Friends är en modern arena och att Sverige är en garant för ett bra arrangemang, men det visade sig att det inte gjorde. Det är som när alla var säkra på att Spanien skulle få EM 2004, men det blev Portugal till allas förvåning. Det hängde ihop med att Portugal kom med ett fint koncept med statlig finansiering av nya arenor…. Jag tror att samma värderingar slog in när det gäller Sveriges ansökan. 

Danmark var i samband med beslutet representerat på Uefa:s exekutivkommitté av Allan Hansen som även var tydlig med att han och DBU stöttade Michael Platini i valet 2007 då han utmanade Lennart Johansson och fransmannen tog över som Uefa-bas. Kanske var EM-matcherna till Parken ett slags tack för hjälpen?

- Jag får hoppas att den typen av värderingar inte påverkar. Att det blir en professionell värdering av de bästa arrangörerna, säger Karen Espelund som dock bekräftar bilden att SvFF och DBU inte varit de bästa vänner ända sedan EM 1992 som Danmark trodde sig få dela med Sverige.

 - Det finns historiskt att förhållandet mellan Sverige och Danmark inte har varit optimalt och det hänger samman med olika värderingar i det politiska landskapet. Det sträcker sig tillbaka till slutet av 90-talet. Men det är glädjande att se att förhållandet nu mellan Sverige och Danmark är väldigt bra och vi behöver det. Norden behöver hålla ihop.

108 - Karen Espelund

Avsnitt 108 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Karen Espelund. Norskan var fram till nyligen enda kvinnan i Uefa:s exekutivkommitté och har även en lång karriär som generalsekreterare inom det norska fotbollsförbundet. I podden säger Espelund att ingen kan vara förvånad över korruptionsskandalerna inom Fifa, att många borde varit öppnare och tydligare långt tidigare, att hon troligen blev utkuppad ur Uefa som en hämnd för att hon varit hård mot Platini och att hon inte vill jobba vidare inom Fifa under nuvarande regim. Dessutom redogör Espelund för alla härskartekniker man blir utsatt för som kvinna i en manlig miljö, hur politiserat allt blivit, vem hon vill se ta över Uefa och det sorgliga i att varken Fifa eller Uefa velat satsa mer på damfotbollen. Karens Espelund berättar om de dåliga relationerna mellan Sverige och Danmark som kan ha bidragit till att Uefa gav Parken EM-matcher 2020 framför Friends, om Lennart Johanssons ödesdigra beslut att ställa upp i valet 2007 och att EM i Frankrike aldrig var i fara trots terrordåden i Paris i november 2015.

Publicerad 2016-06-20 kl 15:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons