Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Förra Uefa-toppen om lyxen: "Nivån på det bör diskuteras"

Höga arvoden och lyxiga sammanträden.
I veckans avsnitt av podcasten Lundh problematiserar förra Uefa-toppen Karen Espelund situationen i Uefas och Fifas korridorer:
- Nivån på det bör man diskutera, säger hon i podden.

I veckans avsnitt av Lundhs podcast behandlas bland annat pengarna inom Uefa och Fifa. Fram till nyligen var norskan Karen Espelund den enda kvinnan i Uefa:s exekutivkommitté. I maj tidigare i år fick hon lämna kommittén. Hon ser ett potentiellt problem med resursfördelningen.

- Mitt största bekymmer, som jag också gav uttryck för på det svenska årsmötet, är den dagen medlemmarna slutar att bry sig om det som sker centralt. Antingen om det är på Friends Arena eller om det är på Ullevål. Det är livsfarligt i en medlemsorganisation. Då ruttnar medlemsorganisationen. På samma sätt vore det farligt om man slutade bry sig om vad som sker i Uefa eller Fifa. Det kräver att medlemmarna törs stå upp och uttrycka saker, säger hon i podden.

- Den debatt vi har haft i Norge om reseräkningar, vare sig det gäller idrottsförbund eller fotbollsförbundet, är ett symptom på att man ställer frågor om resursfördelningen. Och det måste centralledningen ta på allvar. De måste titta på sina organisationer och se hur pengaströmmen går.

Espelund har själv aldrig velat ta begreppet "fotbollsindustri" i sin mun men varnar samtidigt för att utvecklingen kan gå åt det hållet om man inte ser upp:

- I en medlemsorganisation måste du kontinuerligt ha kommunikation med dina medlemmar. Det måste vi också vara vaksamma på i Norden, och det måste Uefa och Fifa vara vaksamma på.

Varför ska det vara den lyxen i era salonger?

- Det är en väldigt viktig fråga. Några praktiska tillrättaläggningar är helt okej, men nivån på det bör man diskutera.

Espelund menar att de frikostiga ersättningarna måste upp till diskussion.  

- Jag tror att en diskussionen om besparingar i toppen av de internationella organisationerna måste komma, säger hon i podden.

Tror du att den kommer?
- Jag väljer att ha en tro på att den kan resas.  

108 - Karen Espelund

Avsnitt 108 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Karen Espelund. Norskan var fram till nyligen enda kvinnan i Uefa:s exekutivkommitté och har även en lång karriär som generalsekreterare inom det norska fotbollsförbundet. I podden säger Espelund att ingen kan vara förvånad över korruptionsskandalerna inom Fifa, att många borde varit öppnare och tydligare långt tidigare, att hon troligen blev utkuppad ur Uefa som en hämnd för att hon varit hård mot Platini och att hon inte vill jobba vidare inom Fifa under nuvarande regim. Dessutom redogör Espelund för alla härskartekniker man blir utsatt för som kvinna i en manlig miljö, hur politiserat allt blivit, vem hon vill se ta över Uefa och det sorgliga i att varken Fifa eller Uefa velat satsa mer på damfotbollen. Karens Espelund berättar om de dåliga relationerna mellan Sverige och Danmark som kan ha bidragit till att Uefa gav Parken EM-matcher 2020 framför Friends, om Lennart Johanssons ödesdigra beslut att ställa upp i valet 2007 och att EM i Frankrike aldrig var i fara trots terrordåden i Paris i november 2015.

Publicerad 2016-06-23 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons