Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Förra Uefa-toppen: "Platini behandlade damfotboll som icke-professionellt"

Uefa har fått skarp kritik från bland andra FC Rosengård för att Champions League-stödet varit för skralt. 
I veckans avsnitt av Lundhs podcast belyser förra Uefa-toppen Karen Espelund den ekonomiska klyftan. 
- Platini behandlade toppfotboll för damer som en icke-professionell aktivitet, säger hon i podden. 

FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes gick för ett och ett halvt år sedan till hårt angrepp mot Uefa som han menade saknade genustänk. Den stora skillnaden i ekonomisk ersättning blev extra tydlig när både Malmö FF och FC Rosengård spelade i Champions League samma år.

- Jag kan inte förstå varför Uefa som har som uppgift att sprida fotbollen i stort i Europa lägger typ hundra eller tusen gånger mer på killfotboll än på tjejfotboll. Det tycker jag är skandalöst, sa Tjebbes till Sveriges Radio då.

Karen Espelund var fram till nyligen enda kvinnan i Uefa:s exekutivkommitté och har även en lång karriär som generalsekreterare inom det norska fotbollsförbundet. I veckans avsnitt av Lundhs podcast berättar hon om hur svårjobbad frågan varit under förre Uefa-presidenten Michel Platini.

- Han (Platini) är gammeldags i sin syn på toppfotboll för damer. Han betraktar det som en icke-professionell aktivitet som det inte finns någon anledning att investera mer i. Det har varit ett dilemma, säger Espelund i podden.

- Svenska klubbar har till exempel kritiserat hur pengaströmmen in till Champions League för damer är. Deltagandet kostar mycket, och det hade knappt kostat Uefa någonting att öka resebidraget lite. Det har varit svårt att få igenom, där Platini blir stark och styrande; "det ska inte ske något med konkurrensen på damsidan, det är inte professionellt". Det som finns får på något sätt löpa vidare.

Espelund menar att Platini brinner för fotbollen och vill vara så nära spelet som möjligt, men att resurserna har varit snedfördelade.    

- Han (Platini) är genuint engagerad i fotbollen, men också där finns kanske en liten tendens att lägga allt på den högsta professionella nivån på herrsidan, säger hon i podcasten.

108 - Karen Espelund

Avsnitt 108 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Karen Espelund. Norskan var fram till nyligen enda kvinnan i Uefa:s exekutivkommitté och har även en lång karriär som generalsekreterare inom det norska fotbollsförbundet. I podden säger Espelund att ingen kan vara förvånad över korruptionsskandalerna inom Fifa, att många borde varit öppnare och tydligare långt tidigare, att hon troligen blev utkuppad ur Uefa som en hämnd för att hon varit hård mot Platini och att hon inte vill jobba vidare inom Fifa under nuvarande regim. Dessutom redogör Espelund för alla härskartekniker man blir utsatt för som kvinna i en manlig miljö, hur politiserat allt blivit, vem hon vill se ta över Uefa och det sorgliga i att varken Fifa eller Uefa velat satsa mer på damfotbollen. Karens Espelund berättar om de dåliga relationerna mellan Sverige och Danmark som kan ha bidragit till att Uefa gav Parken EM-matcher 2020 framför Friends, om Lennart Johanssons ödesdigra beslut att ställa upp i valet 2007 och att EM i Frankrike aldrig var i fara trots terrordåden i Paris i november 2015.

Publicerad 2016-06-21 kl 14:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons