Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollsjuristen om mutförsök i branschen: "De ville betala mig"

Lundhs Podcast

Till vardags hjälper juristen Marie-Anne Lindhardt svenska spelare och klubbar att få rätt.
Vilket inte alltid är lätt.
- Generellt är betalningsmoralen inom internationell fotboll högst bristfällig, säger hon till podcasten Lundh.

Fotbollen blir alltmer kommersiell och då behöver inte bara spelare hjälp med rådgivning kring hur man hanterar avtal utan även klubbar, och om man inte kommer överens behöver man ta hjälp av jurister. Avsnitt 75 av podcasten Lundh träffar därför juristen Marie-Anne Lindhardt som jobbar på advokatbyrån Maqs i Göteborg.
Där man har en grupp som är inriktad på sport och där ex-spelarna Håkan Sandberg och Stefan Selakovic ingår men även Carl Fhager som representerar många spelare och verksamheten växer.

- Ja, det märker vi på hur mycket vi har att göra i vår sportgrupp. Även i det antalet frågor där medvetenheten bland de enskilda aktörerna och organisationer vad problemen kan vara. Kunskapen är större i dag och växer hela tiden. Krockarna mellan det kommersiella och det ideella, där kan vi ha en viktig roll, säger Marie-Anne Lindhardt i podcasten Lundh.

Annons

Ett fall som förekommer är att svenska klubbar tar hjälp för att få del av den solidaritetsersättning som ska utgå i form av fem procent av övergångssumman som ska gå till de klubbar som haft en spelare mellan åren 12 och 23. Bland annat har Maqs hjälpt till att svenska klubbar fått del när Ola Toivonen gick från PSV Eindhoven till Rennes och när Behrang Safari gick från Anderlecht till Basel.

- Vi tar hjälp av nationsförbunden för att få hjälp med vart spelarna varit registrerade och exakt när. Vi försöker lösa det utan att ta det till FIFA. Annars stämmer vi klubbarna, säger hon.

- Ibland är det så att bara vi kontaktar klubben och då märker den att vi har koll, oftast då så får man en kontakt. Ibland vill de ha avbetalningsplan för att slippa betala allt på en gång, men då går det ganska fort. Måste vi ta det till FIFA kan det ta upp till två år.

Annons

Fast Marie-Anne Lindhardt är kritisk till att många klubbar ute i Europa inte sköter sig:
- Generellt att betalningsmoralen inom internationell fotboll är högst bristfällig. Det är ofta vi får hjälpa till och kräva in de här pengarna. Nån gång står det att vi ska få betalt. Inom Sverige och lojaliteten där är hög, men internationellt är det inte det. Man får ofta inte pengarna om man inte gör någonting.

Varför är det så?
- Det finns någon form av hierarki. Först får spelarna betlat. Sedan får andra klubbar betalt, och i sista hand agenterna. Det är ganska låg ränta. Betalar man inte som du ska är räntan 5%.

Hur går man till väga för att få loss pengarna?
- Regelverket har precis ändrats, nu sker det via Fifa:s TMS. Transfer Market System. Får våran del kommer det vara detsamma, men nu har vi andra kanaler. Ibland kan problemet vara att få kontakt med klubbar beroende på var i världen de finns. Man räknar ut exakt vilken ersättning vi har rätt till. Många fifflar gärna vilken säsong man räknar och vilka dagar osv.

Annons

Varje krona är viktig för svenska klubbar, eller hur?
- Jo, när det är internationella övergångar är det så. Speciellt om en spelare är fostrad i svenska klubben så kan det bli väldigt mycket pengar".

Har du själv varit med om att klubbar försökt påverka dig, eller muta dig?
- Aldrig varit med om det. Inte som jag kan säga. Sedan handlar det om kulturkrockar och hur man hanterar saker, hur man hanterar det.

- Kan handla om ... jag hade en motpart, en klubb i utlandet, vi hade förhandlingar under lång tid. Säger till mig "du kan ju skriva på pappret", vilket då var nackdel för spelaren jag hjälpte. "Du har ju fullmakt", men det gör jag inte. Då sa han "du kan få betalt". Kan inte säga vilken klubb det var.

Fakta

Avsnitt 75 - Marie-Anne Lindhardt

Avsnitt 75 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Marie-Anne Lindhardt. Hon är jurist på Maqs Advokatbyrå och jobbar i deras speciella sportgrupp som hjälper klubbar och spelare inom fotbollen att handskas med lagar, avtal och konflikter. I podden berättar Lindhart om hur Gustav Svensson kunde lämna Tavriya Simferopol på Krimhalvön under oroligheterna, hur Åtvidabergs FF slapp Fifa-böter och hur byrån hjälpt många svenska klubbar få sin solidaritetsersättning. Dessutom beskriver Marie-Anne Lindhardt hur det är att jobba som kvinna i en extremt mansdominerad värld, att klubbar i Europa har svag betalningsmoral och att det finns en väg runt Fifa:s förbud mot tredjepartsägande.

Publicerad 2015-11-02 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto