Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
51v

Gerhardsson om skiftet från klubblag till landslag: ”Blev mycket enklare än jag trott”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden i spelaren ovan.

Efter 24 år som klubblagstränare tog Peter Gerhardsson chansen och blev förbundskapten för svenska damlandslaget. Bytet blev en positiv överraskning för Gerhardsson.
- Det blev väldigt mycket enklare än vad jag hade trott, säger han till podcasten Lundh.

Peter Gerhardsson har haft uppdrag som tränare sedan 1993. Men efter att ha varit i sju olika klubblag så bytte han bana och tog sig an att bli förbundskapten för svenska damlandslaget. Gerhardsson är väldigt posivit att det inte har varit en såndan markant skillnad mellan att gå från ett allsvenskt herrlag till ett damlandslag.

- Det blev väldigt mycket enklare än vad jag hade trott. Hade jag fått frågan eller diskuterat om det i Häckens omklädningsrum för två år sedan så såg jag mig inte som förbundskapten, inte på någon nivå, varken på herr-, dam- eller pojksidan. Dels har jag gjort en sväng på ungdomssidan med 88:orna och jag tyckte att det var så mycket svårare att på kort tid få ut all den information som man känner som klubblagstränare att man vill ha, säger Gerhardsson i podcasten Lundh.

När möjligheten att bli förbundskapten öppnade upp sig förra hösten och Gerhardsson fick förfrågan så började han tänka på vikten av att inte låsa in sig och säga att man aldrig ska bli något. Gerhardsson såg detta som en stor utmaning med sin erfarenhet som klubblags-tränare.

- Jag såg mycket av utmaningen, och erfarenheten av de här tre samlingarna gör att jag tycker att vi i alla fall har fått ner det till något som känns väldigt bra

Vilken relation hade du haft med förbundet och Håkan Sjöstrand? De tillsatte en herrförbundskapten åtta-nio månader tidigare, var du i diskussion med dem någonting om det?
- Nej, det var jag inte. Håkan träffade jag ett par gånger nere i Abu Dhabi som fotbollstränare. Du får fråga honom vad han såg hos mig. Det är klart att det påverkade mig, för under de samlingarna tyckte jag att Håkan, som kom in som ny då från förbundets sida, såg ut som en väldigt bra ledare och en väldigt bra chef. Jag försöker säga vad jag tycker, men jag försöker också att säga saker om sådant som jag har insikt i och inte bara prata om allt möjligt. När det gäller fotboll var jag ganska frispråkig, och i det rummet kunde jag vara emot både förbundskaptener och mina kollegor…

Du var kritisk mot förbundskaptenen och liknande? Då skulle man vilja vara med!
- Eller ja, kritisk… Att man kan ställa frågor om varför de gör på ett visst sätt. Vi är en väldigt skön grupp när vi samlas och förbundskaptenen är med. Det är öppet, och är det någonstans man har chansen att fråga om saker och ting så ska man göra det där. 

Vilken skillnad finns det att gå från att gå från ett allsvenskt lag för herrar till ett landslag för damer?
- Det enda var det här med tiden. När det gäller herrar och damer så har jag inte gjort något annorlunda mot hur jag skulle ha gjort i ett herrlag. Jag har agerat på precis samma sätt. Av en händelse träffade jag Tord Grip när jag var på väg till en dammatch med Djurgården och frågade honom precis den frågan, för han har ju varit förbundskapten för damlandslaget och varit på herrlandslagssidan också, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Grip funderade väldigt länge, och jag tänkte att det skulle komma väldigt mycket saker, men han sade till mig: ”Gör precis som du gör med herrar”. Det hade jag väl gjort ändå, men det var ytterligare ett bevis på att jag inte behövde konstla till det eller fundera på annat.

Nu är fotbollen en konservativ värld som är manligt dominerad. Det finns en viss jargong i omklädningsrum och så. Hur var reaktionen bland dina kollegor, de allsvenska tränarna, när du tog det här klivet?
- Den var väldigt positiv, måste jag säga. En av de som jag blev väldigt glad över var Tomas Brolin, som skrev och var väldigt glad. Det kändes enormt roligt att en sådan ikon skriver så direkt efter. 

175 - Peter Gerhardsson

Avsnitt 175 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Peter Gerhardsson. Den nyblivne förbundskaptenen berättar om skiftet från klubblag till landslag, om hur han vill förändra landslagets spel, om medaljmålet i Frankrike 2019, om hur veteraner tog emot petningar, om att han hoppas på Lotta Schelin, om hur konflikten mellan SvFF och spelarna påverkade landslaget och om varför han anser att herr- och damlandslaget ska ha jämlik ersättning. Dessutom talar han om åren i Häcken, om vikten att vinna en titel med klubben, om varför han valde att lämna klubben, om buden från andra klubbar, om de många samtalen med Hammarby, om jargong i omklädningsrum, om sin ledarskapsfilosofi och hjälpen han haft av att ha varit polis. I ett extramaterial talar Peter Gerhardsson om spelarkarriären i Hammarby, om de mytomspunna SM-finalerna mot Blåvitt, om hur jippon blev en del av uppladdningen inför returen och känslan när han som Vasalunds lagkapten fick uppleva hur Hammarby snodde en plats i allsvenskan via 6-0 i Karlstad.

Publicerad 2017-12-16 kl 07:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons