Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Gerhardsson vill se jämlik ersättning i landslagen: ”Det tycker jag”

Peter Gerhardssons första höst som förbundskapten innehöll en konflikt mellan spelarna och förbundet.
Om ersättning – och där vill Gerhardsson se jämlikhet:
- Man ska ha ungefär samma för att man representerar sitt land, säger han i podcasten Lundh.

Under måndagen är förbundskapten Peter Gerhardsson gäst i Lundh som sänds på Sportkanalen 21:15 och även finns i form av podcast i gryningen. Den tidigare Häcken-tränaren tog över landslaget för damer efter sommarens EM-slutspel och berättar om skiftet från klubblag till landslag, om reaktionerna från några veteraner som blev petade av honom, om att han hoppas på Lotta Schelin, hur han vill utveckla landslagets spel och att visionen är att Sverige tar en VM-medalj i Frankrike 2019.

Förbundskapten Gerhardsson fick en sportsligt flygande start med segrar i de två VM-kval som spelades men det var också en konflikt mellan spelarna och Svenska Fotbollförbundet kring det avtal som reglerar ersättningar för spelarna och där man hotade med att bojkotta Fotbollsgalan och i förlängningen träningslandskampen mot Frankrike.

Peter Gerhardsson låg hela tiden lågt i frågan:

- Jag var ganska säker på att det skulle lösas. Sett till de spelare jag pratar med finns det väldigt många kloka människor där och samma sak på förbundet, säger han i podcasten Lundh.

Men är det kloka människor som låter landslaget spela ett helt år utan ett avtal? Man talar om ett ”störningsmoment” för herrarna att tjejerna kanske ska strejka, medan tjejerna spelat ett helt mästerskap med ett rätt mycket större störningsmoment, nämligen utan avtal.
- De får egentligen svara på om det var ett störningsmoment för dem under EM, för där var jag inte med, men jag kan inte påstå att någon signal skickats till mig under samlingarna mot Kroatien och Ungern, att det skulle ha varit ett störningsmoment. Det är klart att vi läser tidningarna och vad som skrivs, men när vi väl har varit på träning, pratat taktiskt och haft genomgångar har det inte funnits någonting, inte på matcherna heller.

Om man ser det principiella, att representera sitt land, ska det vara lika ersättning för herrar och damer?
- Om man börjar med min historia när jag växte upp. Jag drömde, men kom aldrig till A-landslaget. Jag kom med i OS-landslaget, men i min värld hade jag inte en tanke på att få ersättning, jag hade varit jätteglad om jag hade fått dra på mig en landslagströja och få en A-landskamp. Det är mitt utgångsläge. Om man pratar om ersättning så är det fortfarande inte landslaget som är din arbetsgivare. Det är klubbarna. Sedan kan jag tycka att när man jämfört med herrsidan har förhållandevis låg ersättning på damsidan att man någonstans ska ha ungefär samma för att man representerar sitt land.

Kan vi koka ner det till att du tycker att det borde vara lika?
- Ja, det tycker jag. Men exakt varför det inte har varit så eller om det är så nu, det vet jag inte. Det påverkar inte mitt jobb så mycket när vi har samlingar, det är mer spelarna som måste vara nöjda. Det viktiga för mig är att de är nöjda nu. Men för mig har det inte varit något störningsmoment under de samlingarna som vi har haft innan. Det är säkert något som har varit mycket jobbigare för vissa av spelarna och kanske lika mycket i deras privata liv, när de har varit i klubbarna. Under de tio dagarna som vi samlats har det nog varit mycket fokus. Det har nog inte varit någon som tänkt att de ska hämnas på förbundet eller något, utan de har verkligen kört järnet.

Just förbundet som är en folkrörelse – tycker inte du att det borde vara en slags öppenhet kring ersättningar, för du vill inte berätta och Janne Andersson vill inte berätta vad han hade för VM-bonus… För mig är det konstigt att det är en folkrörelse där det ska vara en ära att jobba och så kan man inte vara öppen med ersättningar. Förstår du vad jag menar, att det borde vara andra krav på en folkrörelse?
- Ja, jag förstår vad du menar. Det finns många andra saker som vi inte berättar. Vi berättar inte vad vi röstar på, för det är en hemlig sak. Sverigedemokraterna har väldigt många röster, men jag har aldrig träffat någon som står för att de åsikterna. Exakt varför det är så vet jag inte. Varje gång jag skriver på ett avtal, oavsett om det är som nu eller med en klubb eller med en annan arbetsgivare där det står att jag inte ska tala om vad jag tjänar så är det väl okej. Jag bryr mig inte speciellt mycket om vad andra tjänar eller röstar på. Så funkar jag.

175 - Peter Gerhardsson

Avsnitt 175 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Peter Gerhardsson. Den nyblivne förbundskaptenen berättar om skiftet från klubblag till landslag, om hur han vill förändra landslagets spel, om medaljmålet i Frankrike 2019, om hur veteraner tog emot petningar, om att han hoppas på Lotta Schelin, om hur konflikten mellan SvFF och spelarna påverkade landslaget och om varför han anser att herr- och damlandslaget ska ha jämlik ersättning. Dessutom talar han om åren i Häcken, om vikten att vinna en titel med klubben, om varför han valde att lämna klubben, om buden från andra klubbar, om de många samtalen med Hammarby, om jargong i omklädningsrum, om sin ledarskapsfilosofi och hjälpen han haft av att ha varit polis. I ett extramaterial talar Peter Gerhardsson om spelarkarriären i Hammarby, om de mytomspunna SM-finalerna mot Blåvitt, om hur jippon blev en del av uppladdningen inför returen och känslan när han som Vasalunds lagkapten fick uppleva hur Hammarby snodde en plats i allsvenskan via 6-0 i Karlstad.

Publicerad 2017-12-11 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons