Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
43:53

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Henok Goitom i spelaren.

Goitom om engagemanget med Kista Galaxy: ”Jag vägrar vara den stereotypa fotbollsspelaren”

Henok Goitom startade fotbollsklubben Kista Galaxy under 2011.
I veckans avsnitt av podcasten Lundh berättar han om sitt engagemang vid sidan av spelarkarriären och rollen som förebild.
- Jag vägrar vara den stereotypa fotbollsspelaren som ska gå med klädesmärken och spela Fifa om dagarna, säger Goitom.

I veckans avsnitt av Fotbollskanalens podcast Lundh gästar AIK:s Henok Goitom. I podcasten berättar han om rollen som förebild och engagemanget i Kista Galaxy.

- Under tiden som du är fotbollsspelare har du mycket tid till annat. Just där och då hade jag inte heller en dotter, vilket betyder att jag hade mycket tid. Man ska hitta på saker och ting som gör att man växer som människa. När vi startade den här föreningen var det just för att kunna hjälpa så många som möjligt, men också för att vi som personer skulle kunna växa. Man kan tro att föreningslivet är på ett sätt, men när man själv styr vet man också vilken tid människor lägger ner ideellt på föreningslivet och hur jobbigt det kan vara emellanåt om man inte får rätt uppbackning. Man utvecklas jättemycket. Jag vägrar vara den stereotypa fotbollsspelaren som ska gå med klädesmärken och spela Fifa om dagarna, att det är allt man gör. Det måste finnas något mer av livet.

ANNONS

Det här med att man blir en förebild vare sig man vill eller ej som allsvensk stjärna – hur viktigt tycker du att det är att man ställer krav på spelarna att göra mer än att spela Fifa, fika och köpa den nya Louis Vitton?
- Jag tror att man tidigare har skrikit ganska högt och ställt krav. Sedan blir man äldre, och man blir förhoppningsvis smartare. På något sätt känner jag: varför ska det vara ett krav på en fotbollsspelare att vara en förebild? Han eller hon får göra precis vad den vill så länge den kan stå för det. Men det kan vara bra att vara en förebild om man känner att andra människor ska få ta del av det. Om du är en förebild för en person så kan det vara avgörande för vilken väg den personen kommer ta i livet. Det här är något som fotbollsspelaren själv ska kunna besluta om. Ingen annan ska säga till en fotbollsspelare att man måste vara en förebild. Du måste inte vara det, du får göra vad du vill så länge du inte skadar andra människor. Men jag tror att man ska upplysa fotbollsspelare om vad som händer om man är förebild, och så får de ta det beslutet efter. Men att det ska ställas som krav tycker jag inte. Då kan man ställa krav på alla människor. Jag är ganska säker på att det finns människor som har andra förebilder som kanske håller på med något inom skolan, vissa inom något annat. Förebilder finns det överallt. Jag själv kan inspireras av juniortränare, människor som är städare, hur de gör allt de kan för att deras familj ska må bra. Jag inspireras av alla typer av människor, jag tycker inte bara att man ska inspireras av människor som är offentliga.

ANNONS

Om man ser till Kista Galaxy så har ni även jobbat med läxläsning och den typen av grejer. Varför är det viktigt, att använda fotbollen på ett sådant sätt?
- För att fotbollen är livet i våra områden. Jag tror att om man kan baka in något som folk brinner för med något annat som också är viktigt, i det här fallet skolan, så tror jag att det går hand i hand. Jag vet att det finns föreningar som jobbar aktivt med att man ska ha bra betyg i skolan om man ska spela fotboll på helgerna. Det är ett bra sätt, för alla dör för fotbollen och är villiga att steppa upp med skolan. Men när man ställer det kravet måste man också kunna ge de rätta förutsättningarna för att lyckas i skolan. Alla har inte samma förutsättningar hemma. Vissa har akademiska föräldrar, andra inte. Då måste man få förutsättningarna för att lyckas i skolan. Man kan inte ställa kravet på att någon ska lyckas i skolan, som sedan kommer hem och kanske inte har någon att göra läxan med. Sätter man krav ska man också ge rätt förutsättningar.

ANNONS

När du ser på Kista Galaxys verksamhet, hur känner du för framtiden i det området som de verkar i? Är du optimist eller pessimist?
- Jag är väl ingenting. När jag lämnade för Spanien och Getafe så lade jag ner det arbetet. När jag fick en dotter var det omöjligt att vara involverad. Förhoppningsvis har det gjort att andra lag börjar poppa upp efter oss. Jag hoppas att det inspirerade andra att göra det. Det finns många ideella föreningar i våra områden som gör bra saker. Förhoppningsvis kommer det att leda till att fler människor kommer att vara involverade i sådana typer av aktiviteter.

Fakta

171 - Henok Goitom

Avsnitt 171 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Henok Goitom. Anfallaren talar om silversäsongen under Rikard Norling, om MFF-dominansen och att stå ”guard of honour” för dem, om varför AIK ofta snubblar på våren, om mutförsöket som skakade om klubben, om när han förstod att Alexander Isak var speciell och om dusterna med Andreas Alm. Dessutom berättar Goitom om varför det är viktigt för unga spelare att spela seniorfotboll, om varför han som ung talang nobbade allsvenskan för utlandet, om succén i serie A-debuten, om skiftet till La Liga och att ställas mot världsstjärnor där och om vilken fotboll han brinner för. Sedan talar han om bristen på mångfald i svensk fotboll, om att han inte ångrar debatten kring A-landslaget och förbundet, om engagemanget i Kista Galaxy, om att vara en förebild och att förändra snacket i omklädningsrummet.

Publicerad 2017-11-19 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto