Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Grip fick lämna Kosovo: "Det var lite konstigt”

Tord Grip har varit assisterande förbundskapten för Kosovo i två år – men fick lämna uppdraget utan klara besked efter en ynka VM-kvalmatch.
Jag betalade min resa till Åbo själv, säger han i podcasten Lundh.

Under måndagens fotbollsgala prisades Tord Grip, 76, för sina insatser för svensk fotboll under snart 60 år när han fick Fotbollskanalens Hederspris. Hans sista uppdrag blev att vara assisterande förbundskapten till Kosovo som efter många års kämpande fick medlemskap i både Fifa och Uefa under 2016 och därmed kunde kliva in i VM-kvalet till Ryssland.

Tord Grip har assisterat Albert Bunjaki i två år när man kämpat med att få med Kosovo i den internationella fotbollsfamiljen – men nu är det slut och faktum är att Grip själv betalade sin resa till det historiska första VM-kvalet. 

- Jag trodde att landslaget skulle få lite mer resurser när man kom med i Fifa och Uefa, men det verkar inte så. Det var dåligt med träningskläder och dålig organisation i allmänhet. Så det passade bra att sluta, säger Tord Grip i podcasten Lundh.

Hur kommer det sig att du lämnade uppdraget?
- Det var nog ömsesidigt. Jag fick inget bra svar av Albert (Bunjaki) när jag frågade om jag skulle vara kvar. Han sa bara att han ville att jag skulle vara kvar, men jag visste inte om förbundet ville det. Jag hade på känn att det inte var så. 

Hur var Finland-matchen, som var historisk för Kosovo?
- Det var naturligtvis väldigt stort för Kosovo som land, och för spelarna som ju ville spela för Kosovo. Många hade möjlighet att välja, för de flesta av dem är ju födda utomlands och spelar i utländska klubbar, så det var fantastiskt. Vi gör en bra match också, med lite tur hade vi kunnat vinna, men nu blev det bara oavgjort.

Du har tränat många landslag, hur stor skillnad var det att träna Kosovo?
- Det går inte att jämföra på samma dag med England och Kosovo, det är helt omöjligt. I Kosovo nu senast hade vi inte träningskläder till alla. Det skulle aldrig ha förekommit i England.

Vad beror det på, tror du?
- Kanske för att det inte finns pengar, för Kosovo är ett fattigt land, det ska man komma ihåg. Men att organisera så att det blir lite ordning och reda behöver ju inte kosta pengar. Det är två saker som borde ha rättats till.

Hur kändes det att kliva av på det sättet, när Albert Bunjaki ville att du skulle vara kvar men inte kom med något besked?
- Det var lite konstigt. Men det är sådant man får ta. I min ålder får jag ju vara glad om jag över huvud taget får hålla på med fotboll.  

125 - Tord Grip

Avsnitt 125 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tord Grip som fick Fotbollskanalens Hederspris 2016. Det är 60 år sedan han lämnade Ytterhogdal för Degerfors och påbörjade en resa som tagit honom över hela världen i fotbollens tjänst. Som spelare nådde han Allsvenskan med Degerfors och AIK, gjorde tre A-landskamper och som tränare har han varit med och vunnit serie A, tagit VM-brons med Sverige och jobbat för sex olika nationer som England, Mexiko och Elfenbenskusten och deltagit i både VM och EM ett flertal gånger. 

I podden berättar Grip om karriären som spelare, om hur Degerfors tränade för lite, hur det var att kombinera jobb och elitfotboll och hur det sved när Djurgården nobbade honom och då AIK kom till räddning. Dessutom talar Grip om hur det var att jobba som assisterande till Georg ”Åby” Eriksson som aldrig talade startelva med honom, om den heta systemstriden i svensk fotboll, om hur han och Tommy Svensson fick till VM-bronset och att han ångrar att de inte klev av efter USA-VM. 

Naturligtvis är Tord Grip öppen om hur han fick Sven-Göran Eriksson att satsa på en tränarkarriär, att ”Svennis” ville ha honom till Benfica och Roma men blev nobbad, om åren i Lazio och hur det var att leda England till tre mästerskap och det samtidigt stormade om Svennis kärleksliv. Tord Grip talar även om sitt engagemang för Kosovo, och varför han lämnade nationens landslag efter det historiska VM-kvalet i höstas och om att han gillar Janne Anderssons nya landslag.

Publicerad 2016-11-22 kl 12:23

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER