Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Grip om Svennis framgångar: "Han är envis som synden"

Sven-Göran Eriksson är Sveriges kanske största tränare genom tiderna. Parhästen Tord Grip beskriver "Svennis" största styrka.
- Han kan ta hand om personligheter, stora spelare. Han fick spelarna med sig, säger Grip i podden Lundh.

Tord Grip har jobbat med fotboll i över 60 år. Under många av dessa år var 78-åringen tätt sammankopplad med Sveriges kanske störste tränare genom tiderna; Sven-Göran Eriksson. Grip var den som gav "Svennis" chansen när han började sin tränargärning på 1970-talet.

- För det första höll han på med den utbildning som jag hade gått. Jag gick ju fotbollslinjen på GIH, men han gick gymnastiklärarlinjen i Örebro. I alla fall så var det en gymnastiklärarutbildning som han skulle få, och så småningom ville han träna och spela med oss i KB Karlskoga. Det fick han, och det var så vi började samarbeta. Sedan tog jag honom som min assistent till Degerfors -76. Där börjar vårt samarbete. Sedan höll vi ihop, jag hade ju U21-landslaget under något år, då var han också min assistent och hade kommit till Göteborg och gjort bra ifrån sig där, säger Grip i podcasten Lundh.

Så här beskriver Tord Grip "Svennis" framgångsrecept:

- Jag tror att han kan ta hand om personligheter, stora spelare. Det visade han inte minst i Lazio där vi hade ett antal stora spelare som också var stora egon. Det var inte så väldigt lätt att få ihop den truppen med olika nationaliteter. Så det tycker jag är hans styrka.

Hur taktiskt kunnig är han?
- Han sköter det med träningarna och ser till att det funderar. Han är väldigt envis, och kan hålla på och köra övningarna till dess att spelarna storknar, och säger att ”nu orkar vi inte längre hålla på med det här”. Men han är envis som sydnen. Jag vill nog gärna variera min träning. Jag kan inte ha samma uppvärmning två dagar i streck, utan måste förändra lite grann, variera (skratt).

Hur tidigt förstod du att det här kommer bli, åtminstone fram till i dag, Sveriges största tränare?
- Nej, det visste jag förstås inte. Men han var målmedveten, och hade också lite tur att komma till lag där det passade att förändra någonting, sättet att spela. Han fick spelarna med sig, och det är han bra på.

Vilken del hade du i att IFK Göteborg gick på en helt okänd tränare från Degerfors?
- Jag fick frågan i alla fall, och var helt klart positiv till att han skulle klara att ta det jobbet.

Sven-Göran Eriksson var i inledningen av sin tränarkarriär assisterande till Tord Grip. Men det är i omvända roller som duon är mest känd. Lazio, Englands landslag, Manchester City, Mexikos landslag, Elfenbenskustens landslag står på uppdragslistan där Grip har hjälpt "Svennis".

När England bad om Erikssons tjänster efter succén i Lazio fanns det ingen tvekan om vad Grip tyckte var bäst.

- Jag tyckte att han skulle ta det direkt. Det sa jag, utan tvekan. Jag tyckte att det var perfekt att sluta efter att vi vunnit allt vi kunde vinna med italienska cupen, italienska supercupen, cupvinnarcupen och europeiska supercupen mot Manchester United. Så det fanns inget mer att vinna. Vi hade naturligtvis kanske kunnat vinna ligan igen med det laget vi hade, för det var fantastiska spelare, säger han.

125 - Tord Grip

Avsnitt 125 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tord Grip som fick Fotbollskanalens Hederspris 2016. Det är 60 år sedan han lämnade Ytterhogdal för Degerfors och påbörjade en resa som tagit honom över hela världen i fotbollens tjänst. Som spelare nådde han Allsvenskan med Degerfors och AIK, gjorde tre A-landskamper och som tränare har han varit med och vunnit serie A, tagit VM-brons med Sverige och jobbat för sex olika nationer som England, Mexiko och Elfenbenskusten och deltagit i både VM och EM ett flertal gånger. 

I podden berättar Grip om karriären som spelare, om hur Degerfors tränade för lite, hur det var att kombinera jobb och elitfotboll och hur det sved när Djurgården nobbade honom och då AIK kom till räddning. Dessutom talar Grip om hur det var att jobba som assisterande till Georg ”Åby” Eriksson som aldrig talade startelva med honom, om den heta systemstriden i svensk fotboll, om hur han och Tommy Svensson fick till VM-bronset och att han ångrar att de inte klev av efter USA-VM. 

Naturligtvis är Tord Grip öppen om hur han fick Sven-Göran Eriksson att satsa på en tränarkarriär, att ”Svennis” ville ha honom till Benfica och Roma men blev nobbad, om åren i Lazio och hur det var att leda England till tre mästerskap och det samtidigt stormade om Svennis kärleksliv. Tord Grip talar även om sitt engagemang för Kosovo, och varför han lämnade nationens landslag efter det historiska VM-kvalet i höstas och om att han gillar Janne Anderssons nya landslag.

Publicerad 2016-11-25 kl 06:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER