Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Häcken ville förlänga med Gerhardsson: ”Kände att det fick vara nog”

Efter 7 år i Häcken ville Peter Gerhardsson göra något annat i sitt fotbollsliv. 2016 kände han att det fick vara nog, även fast laget tog sin första titel i Svenska Cupen samma år.
- Som det blev under våren med mycket skador, trots att vi vann svenska cupen, så var det ett ömsesidigt beslut, säger Gerhardsson till podcasten Lundh.

Peter Gerhardsson var tränare i Häcken mella åren 2009-2016, innan han presenterades han som ny förbundskapten för svenska damlandslaget. Gerhardsson vann klubbens första titel i Svenska Cupen och tog även en andra placering i allsvenskan och Gerhardsson själv är nöjd över att under en så lång tid vara i en och samma klubb.

 Jag fick göra det på mitt sätt, inte att någon annan sade åt mig hur jag skulle göra. Jag och Sonny hade diskussioner om spelare och så, men kring spelsättet fick jag verka fritt. Den delen tycker jag var väldigt intressant. Jag tror någonstans på kontinuitet, för det är så mycket spelare som byts nu på två år i en klubb. Det byts på styrelsesidan och allting, men i Häcken hade vi under de här åtta åren en kontinuitet. Det var mycket av det som gjorde att vi etablerade oss i allsvenskan. Sedan hade man gärna velat vinna ett SM-guld, säger Gerhardsson till podcasten Lundh.

2012 var ni så oerhört nära, ni förlorade mot Kalmar hemma med 1-2 där ni spelade ut dem. Hur mycket svider det fortfarande?
- Just den matchen… I mitt fotbollsliv har jag aldrig varit med om en konstigare del under en match. Vi ledde med 1-0, och tre minuter senare låg vi under med 1-2. Det som hände under de tre minuterna med straff, utvisning och allting… Någonstans visar det också hur fotbollen är – den är inte logisk. Det finns totalt ologiska saker som händer.

På något sätt trodde man att ni skulle ta det klivet då efter att ha blivit tvåa med förhållandevis bra resurser och bra ekonomi. Varför blev det inte något SM-guld därefter?
- Vi hade fyra innerbackar som inte var landslagsmässiga, men de stor för något som var väldigt viktigt. Det började hända saker i klubben redan under hösten 2012 där det blev väldigt mycket belastning på klubben på alla positioner, säger Gerhardsson och menar att det var spelare som blev mycket mer intressanta, marknadssidan, allting.

Under 2013 fick Häcken en större spelaromsättning och de fick inte vara ifred, osm de hade fått vara innan. Häcken fick problem med att under en kort tid hitta rätt med de spelarna som klubben ville ha och klarade inte av att ersätta de som försvann.

- 2013 spelade vi i Europa League och slog bland annat ut Sparta Prag, men vi drabbades av skador på El Kabir och andra forwards på de positionerna, så till hösten tog vi in två kontraktslösa spelare. På något sätt tycker jag att det är en signal att om man som lag kom tvåa året innan, tar in kontraktslösa spelare så kan man inte hantera det. För oss räckte det med att komma tvåa som mindre klubb för att det skulle bli ett sådant intresse för att vi skulle bli lite brandskattade.

Var det ett skäl till att du sedan lämnade Häcken? Efter svackan kom ni ju tillbaka och vann svenska cupen och fick kvala till Europa League men du klev ändå av?
- 2015 på hösten hade jag en diskussion hemma där vi sa att 2016 fick bli sista året. Jag ville göra något annat i mitt fotbollsliv.

Gerhardsson hade en diskussion med Häcken i januari 2016 angående förlänning. Från Häckens sida ville man ha en långsiktig förlängning på tre nya år. Men det var Gerhardsson inte riktigt med på.

- Jag kände att det fick vara nog. Som det blev under våren med mycket skador, trots att vi vann svenska cupen, så var det ett ömsesidigt beslut. Det var inga hard feelings eller att någon kände något annat.

175 - Peter Gerhardsson

Avsnitt 175 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Peter Gerhardsson. Den nyblivne förbundskaptenen berättar om skiftet från klubblag till landslag, om hur han vill förändra landslagets spel, om medaljmålet i Frankrike 2019, om hur veteraner tog emot petningar, om att han hoppas på Lotta Schelin, om hur konflikten mellan SvFF och spelarna påverkade landslaget och om varför han anser att herr- och damlandslaget ska ha jämlik ersättning. Dessutom talar han om åren i Häcken, om vikten att vinna en titel med klubben, om varför han valde att lämna klubben, om buden från andra klubbar, om de många samtalen med Hammarby, om jargong i omklädningsrum, om sin ledarskapsfilosofi och hjälpen han haft av att ha varit polis. I ett extramaterial talar Peter Gerhardsson om spelarkarriären i Hammarby, om de mytomspunna SM-finalerna mot Blåvitt, om hur jippon blev en del av uppladdningen inför returen och känslan när han som Vasalunds lagkapten fick uppleva hur Hammarby snodde en plats i allsvenskan via 6-0 i Karlstad.

Publicerad 2017-12-13 kl 13:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons