Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Häckens sportchef märker stor skillnad mellan dam- och herrspelare: ”Mer intresserade kring hur man bygger”

6v

Häckens sportchef Martin Ericsson arbetar även med klubbens damlag.
Han märker en tydlig skillnad kring hur dam- kontra herrspelare agerar.
- Jag tror att man är mer benägen att vara en individuell idrottare och ta ansvar som damspelare, absolut, säger han i Lundhs podcast.

Inför säsongen tog BK Häcken över Göteborg FC:s elitverksamhet, vilket betyder att klubben från Hisingen till den här säsongen har ett lag i damallsvenskan. Martin Ericsson agerar, precis som i herrlaget, sportchef även om damlagets manager Mats Gren har stort inflytande. Ericsson berättar i "Lundhs podcast" om hur hans roll förändrats.

ANNONS

- Det påverkar ganska mycket. Nu är det otroligt lugnt än så länge, men tanken från klubben är att man har en central punkt, som är jag, som kan styra riktningen på både dam- och herr, så att vi får en gemensam syn på vad vi vill göra. Utifrån hur det ser ut nu har Mats Gren ett tydligare mandat i en managerroll att vara lite mer aktiv i vissa sportchefsfrågor. Det finns också viss praktisk hjälp från den tidigare organisationer med Lasse (Svensson, tidigare sportchef i Göteborgs FC), bland annat. Hans roll blir kanske lite mer mot spelarrekrytering, säger sportchefen.

Vad är den stora skillnaden på en elitverksamhet för herrar och för damer?
- Förväntningarna, tror jag. Internt, och även lite externt. Det är lite två olika världar. Därför blir det häftigt att få hit dem under samma tak.

Att damspelare förväntar sig mindre?

ANNONS
- Jag tror att man är mer benägen att vara en individuell idrottare och ta ansvar som damspelare, absolut. Det är mer serverat på herrsidan. Om man lever i den världen som damspelare är det inget som säger att det blir likadant. Men alla som jag har pratat med säger att det ställs lite andra frågor än på herrsidan.

Vilka frågor?
- Det är initierade frågor, och kanske lite mer intresserade kring hur man bygger. När man har pratat med några potentiella nyförvärv finns väldigt initierade frågor kring hur vi tränar och tänker kring vissa saker på ett sätt som jag upplever att man inte haft det på herrsidan. Det är mer initierade frågor i detalj. Jag har också märkt det på kort tid med agenter, att man är mer noggrann att ha svar på frågor. Jag vet inte om det är manligt och kvinnligt, men det är lite mer ”det löser sig” på herrsidan. Medan damsidan, även om det ekonomiska ofta är mycket mindre, så blir det mycket mer initierade frågor och noggrannhet.

ANNONS

Fakta

300 - Martin Ericsson

Avsnitt 300 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Ericsson.Häckens nya sportchef talar om en hektisk jul med jakt på nyförvärv, om målet att förlänga med Daleho Irandust vars kontrakt går ut, om en tuff värld med skumrask och agenter, om hur han balanserar familjeliv med att vara tillgänglig, om att klubben bygger ut anläggningen och lagt till en damverksamhet och om den stora skillnaden på att förhandla med kvinnor och män.

Dessutom berättar Ericsson om lärdomarna från sin egen tid som spelare, om att gå från att vara kompis till att bli chef, om att det inte går att kräva SM-guld för Häcken, om att hantera tvära ekonomiska kast på grund av pandemin, om sin teori varför han inte gick längre som spelare och om lyckan att ta klivet ner till BK Häcken.

Publicerad 2021-03-04 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto