Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hammarbys vd: "Ett skämt att damallsvenskan inte har ett tv-avtal"

Inget tv-bolag sänder damallsvenskans matcher.
Ett skämt, enligt Hammarbys vd Henrik Kindlund.
- Det är ändå en hyfsat bra rättighet, säger han i podcasten Lundh.

Hammarby vill bygga större intresse för sitt damallsvenska lag. Men fortsatt är skillnaden mellan herr- och damsidan enorm – och enligt vd:n Henrik Kindlund har Bajen och svensk fotboll i stort en lång väg att vandra.

Den största boven i dramat menar han är att det i dagsläget inte finns något tv-avtal för damallsvenskan.

- Det är ju marknaden som bestämmer det någonstans. Men vårt ansvar i svensk fotboll, både på klubbsidan när det gäller de större klubbarna och från förbundet och media och andra är att försöka bygga ett intresse. Det är egentligen det projekten som vi har påbörjat. Den största utmaningen nu är att damallsvenskan inte har ett tv-avtal. Det är ett skämt, från allas håll. För det är ändå en hyfsat bra rättighet. Det har man kunnat se under hösten när SVT har sänt matcher, det har varit ganska bra tittarsiffror. Men har du inte ett tv-avtal är det i min värld inte en kommersiell rättighet. Det är inte så lätt att gå ut till nya sponsorer och sälja in ett lag i en liga som inte har tv-avtal. Den är näst intill omöjlig. Sedan har Linköping och Rosengård lyckats fantastiskt bra i sitt jobb och så, men från vårt håll hamnar det dels om att bygga upp en publik. Vi har redan en publik i Hammarby-världen, men den är väldigt fokuserad på herrfotbollen. Det är inte så att bandyn eller handbollen har 10 000 på sina matcher. Nu går det bra för bandyn och då blir det mer folk, men av de här 15 000 säsongskortsinnehavarna går de flesta nästan aldrig på de andra sporterna. Det är klart att det är i den dammen vi behöver fiska för att till en början fylla hemmaarenan, som är ombyggd. Det blir premiär här till våren. Att få dit publiken och tv-avtalet och i våra kommunikationskanaler bygga upp ett intresse och en image kring det hela. Det är klart att det här är en diskussion som vi har med Djurgården också, eftersom de också har ett lag i damallsvenskan och vi är de två klubbarna i högsta serien som har supportrar på det sättet.

ANNONS

Tror du att det är möjligt?
- Absolut. Det är klart att det är det. Om man tittar på MLS, där är det en otroligt intressant utveckling där Portland driver mycket av det som händer. De ligger på 20 000 i snitt på sina dammatcher. De lägger inte samma resurser i spelarbudgeten, men i allt annat lägger de samma resurser på damerna som de gör på herrarna. Då har det gått väldigt fort att bygga upp ett intresse. Jag tror kanske inte att vi kommer ha 20 000 på våra dammatcher, men att vi ska kunna fylla upp Hammarby IP på ett bra sätt. Sedan kommer vi köra ett högprofilerat derby nu i vår mot Djurgården 27 maj på Tele2, som vi kör tillsammans med Stockholm Live och Stockholms stad. Det är uttalat för att bygga intresse för damallsvenskan i Stockholm.

Men det var väl en Hammarby-spelare som var lite kritisk mot styrelsen, som tyckte att de lika gärna kunde åka ur?

ANNONS
- Vi håller på att fånga upp hur de kan ha fått den uppfattningen. Den stämmer naturligtvis inte ur det perspektivet att vi naturligtvis vill att Hammarby Damfotboll ska vara kvar i damallsvenskan. Samtidigt är det en utmaning där vi från första början när vi plockade in damerna i verksamheten har varit väldigt tydliga med att det här kommer ske på egna meriter. Annars blir det en kortsiktig satsning. Blandar man ihop budgeterna och det viker nedåt för herrarna eller någon annan del av verksamheten, då börjar man kapa i dambudgeten. Vi genererar en del pengar på damsidan, vi skjuter till lite för att vi ska ha en bra verksamhet, men det långsiktiga i det där måste vara att vi drar in pengar till damverksamheten som bygger på damverksamheten. Som det är organiserat nu, eftersom damerna ligger i föreningen, skulle vi ta pengar från ungdomsverksamheten om vi skulle börja lägga stora pengar på damverksamheten. Huvudorsaken till att man separerade elitverksamheten och ungdomsverksamheten 2001 var att man inte skulle plocka pengar från ungdomsverksamheten när det gick dåligt till herrarnas A-lag, och då ska vi naturligtvis inte göra det på damsidan heller. Men det är en tuff verklighet för alla lag i damallsvenskan. 

ANNONS

Fakta

179 - Henrik Kindlund

Avsnitt 179 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Henrik Kindlund. Hammarbys vd berättar om förvåningen över att Jakob Michelsen vill ändra på överenskommen spelidé, om värvningarna som gjorts utifrån det, om att man var tvungen att sparka honom, om vad det kostade klubben, om att man träffade tre andra tränare och om varför Stefan Billborn är rätt person att leda klubben. Dessutom talar Kindlund om hur han överlevt omsättningen av ledande personer i klubben, om att kontinuitet inte sitter i tränarrollen, om varför de sportsliga framgångarna dröjer, om snacket om att skapa en vinnarkultur, om varför man sneglar på Malmö FF och om att det inte är svårt att både vara supporter och vd. Kindlund är öppen om att svensk fotboll måste bli bättre på att hitta sponsorer, om att många företag inte vill sponsra allsvenska klubbar av risk för negativa rubriker om det blir stökigheter, om att svenska klubbar är för dåliga på att ta betalt för spelare, om den svåra bengalfrågan och om hur Hammarbys herrar kan hjälpa damerna.

Publicerad 2018-02-01 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto