Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hegerberg kritisk till nordiska fotbollsförbund: "Vi ska inte tro att vi är champions of the world i Skandinavien"

6v

Ada Hegerberg är kritisk till det norska fotbollsförbundet.
- Vi får inte bli bekväma och tänka att vi är så jämställda, säger hon i podcasten Lundh.

I Sverige har vi under flera år haft en kamp mellan damerna och förbundet om ersättning, i Danmark har de strejkat och i USA har de stämt sitt förbund. I podcasten Lundh berättar Ada Hegerberg om kampen som pågår runtom.

- Alla säger att de är så transparanta, men jag vet inte hur den transparensen sker, för det är inget som säger något. Men det är väldigt mycket kultur som har förändrats i många förbund för att få ut de som är 60+, få lite nytänkande, få in lite mångfald. Det är kul att se, och du ser samma trender överallt. I organisationer sitter gamla, vita män som har makten och styr alla viktiga beslut. Jag säger inte att det alltid i fel, men man kan få med väldigt många andra tankesätt som kan förändra en hel kultur. Det är den kampen som kvinnliga fotbollsspelare tar, det är tufft, för att kunna få bättre förutsättningar. Man ska inte glömma att det inte alltid handlar om pengar heller, hur mycket man än älskar att få betalt handlar det om respekten av att bli satsad på, att bli tagen seriöst som ung flicka och få tiden på plan för att kunna träna. Det är små, jättegrundläggande saker som blir helt bortglömda i debatten om att få mer möjligheter för damer i fotbollen. Det glöms bort i det konstanta snacket om pengar, pengar, pengar. Ett förbund ska vara non-profit. Men…

ANNONS

Varför tror du att förbund i länder som Sverige, Norge och Danmark, som är jämställda om man jämför med många andra länder, varför tror du att de håller emot den här utvecklingen?
- Jag ställer mig samma fråga varje dag sedan jag gick in i ett U-landslaget och som jag har varit i fotbollen generellt. Varför ska vi ha det så här i Skandinavien? Vi ska inte tro att vi är champions of the world i Skandinavien, även om vi är länder som är långt framme i utvecklingen. Vi har jämställdhet uppe för diskussion normalt sett. Men det är inte fallet i sport alltid. Det är inte bara i fotbollsförbund. Det kan vara i skidor till cykel… Det finns flera platser. Vi får inte bli bekväma och tänka att vi är så jämställda, då kommer vi bara att fortsätta, vi måste pusha för att alla ska få lika möjligheter.

I Sverige pratar några spelare om en tacksamhetsskuld, att man inte vågar för att man är så tacksam för att man fått lite mer att man inte vågar gunga båden. Hur ser du på det?

ANNONS
- Jag ser på det lite som att det är ett stört stigma som man har kring tjejer och damer. Vi är uppvuxna med att vi ska vara tacksam för den minsta grej. Därför är det bra med damspelare som säger att vi inte ska vara så jävla tacksamma hela tiden (skratt). Då blir det så klart jättemycket press på den damen som står och tar den kampen. Men det är viktigt att de gör det. Det är viktigt att vara ödmjuk, men det ska inte vara motsatt att kräva det man förtjänar. Det går att vara ödmjuk och kräva det man ska få ha och förtjänar.

 

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

310 - Ada Hegerberg

Avsnitt 310 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Ada Hegerberg. Supernorskan berättar om skadehelvetet som stoppat henne i 15 månader, om ett Lyon som utmanas och nu byter tränare, om betydelsen av Lotta Schelin när Hegerberg kom till den franska klubben, om vikten av att jaga målrekord och utmärkelser, om att inte få spela Champions League-finalen i Göteborg och om stoltheten att få ta hem Ballon d’Or till Norge.

Dessutom talar norskan om dokumentären ”My name is Ada Hegerberg”, om vägen fram som fotbollsspelare, om att det var hon och systern som pressade föräldrarna till träning, om priset hon fått betala för att hon stått upp för sina rättigheter, om vikten av att tjäna pengar, om de stora skiftena i fotboll för damer, om att fotbollsförbunden i Skandinavien inte ska tro att de är jämställda och om att hon saknar att spela för landslaget.

Publicerad 2021-05-13 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto