POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
1v

Helin trivs i rollen som expert och banbrytare: ”Oavsett vem du är kan du jobba med det här”

Irma Helin slutade spela för att enbart satsa på expertkarriären.
Nu bryter hon ny mark, nyligen blev hon och Petra Svensson den första kvinnliga duo att kommentera en herrallsvensk match.
- Jag är här för att jag alltid har brunnit för fotboll och för att jag är väldigt seriös, säger hon i podcasten Lundh.

Efter en uppskjuten säsongsstart kom allsvenskan för herrar i gång i mitten av juni. Dplay är tv-bolaget som sänder matcherna med start 2020 och ett tillskott är tidigare Djurgården-spelaren Irma Helin som är glad över att äntligen få komma i gång med jobbet.

- Jag ser hungriga lag. Man ser att de har längtat efter att spela fotboll. Stundtals är det en individuell kvalitet som kanske skulle ha varit lite högre om vi hade haft träningsmatcher, men framför allt är det supermotiverade spelare som längtat ännu mer eller lika mycket som vi, säger Irma Helin i podcasten Lundh.

Hur mycket saknar man inramningen när man är ute och jobbar på matcher?
- Så mycket! Det går inte ens att beskriva. Jag förstår att alla där hemma längtar efter att komma ut till arenorna igen, men det är likadant för oss. Man vill dela när man ser någon göra något otroligt på planen, det är publiken som bär reaktionen, inte vi. Jag längtar efter det så sjukt mycket.

Vad har du sett spelmässigt som har överraskat dig positivt?
- Det har så klart varit väldigt kul att spelare och ledare accepterat situationen vi är i. Jag vet själv som spelare att man inte är van att spela så tätt som spelarna gör nu. Jag tycker att de verkligen har anammat det positivt och bara accepterat att det är så här det kommer se ut. De gör sig lika redo för varje match. Den känslan är väldigt smittsam, det är bara positivt. Det finns risk för att det finns någon form av negativitet när man kommer i en sådan här situation som tränare och fysioteam, men jag tycker att det har varit generellt väldigt öppet och positivt, de har tagit sig an den uppgiften.

Det finns kickar av att spela och kickar av att jobba med det här. Hur kan kickarna ersätta varandra?
- Mycket. Jag tror att det var det som hände förra året när jag fortfarande var aktiv och började jobba, jag fick några kickar som jag hade tappat lite i min egen karriär. Jag kände det tydligt när jag gick in i studion, att jag förbereder mig väldigt väl och vill gå in och sätta allt i studion. Ibland var jag missnöjd med min situation precis som när man spelar fotboll, att hämta upp sig efter det och prestera ännu mer. Det adrenalin jag känner när jag är i studion är rätt brutalt, det är synonymt med att själv spela fotboll, då får man använda sin speluppfattning på samma sätt som när jag spelar fotboll. När jag är ute och jobbar med matcher är jag jättepirrig, för jag vill läsa spelet så bra som möjligt, jag vill dela det med tittarna där hemma och göra det så bra jag kan. Det är väldigt lika känslor, men jag slipper springa.

Om några år kommer detta kanske inte vara en fråga, men nu blir det så för att du är kvinna, men Discovery gick ut med att ni var den första kvinnliga duon som kommenterade allsvenskan. Är det något du reflekterar över?
- Jag tror att det är viktigt för mig och för andra att jag är här för att jag alltid har brunnit för fotboll och för att jag är väldigt seriös och försöker vara så bra som möjligt på mitt jobb. Att skrika högst i jämställdhetsdebatter är svinjobbigt, så är det vilken debatt det än handlar om. Jag tror att det viktigaste för mig är att ungar som kollar på och älskar fotboll och som vill jobba med det ser att oavsett vem du är och hur du ser ut så kan du jobba med det. Det tycker jag är viktigare än något man kan säga eller skriva i en artikel, att jag visar att om du jobbar hårt och tycker att det är väldigt rolig och brinner för det så kan du nå hit. Det kommer alltid vara det största avtryck jag kan göra.

Vad har en sådan som Hanna Marklund betytt?
- Jag tror att alla personer som sticker ut och som bryter barriärer i karriärer inom yrken betyder jättemycket för de som kommer efter.

Vilka reaktioner har du fått?
- Det har inte handlat så mycket om kön. Jag har fått mycket positiv feedback efter de första sändningarna, jag tror inte att någon har skrivit ”vad bra expert du är för att vara tjej” eller så. Det har handlat om positiv feedback gentemot mitt arbete, det är väldigt befriande och skönt.

Vad gillar du bäst, sitta i en studio eller vara ute på en match?
- Båda är verkligen roliga på sitt sätt. I studion är jobbet före jättekul, att fördjupa mig ordentligt i lagen jag ska analysera och ta ut mönster och strukturer, men sedan är det lite mer av en kick att vara bisittare, för då är det 100 procent där och då i matchen jag är. Jag får använda min speluppfattning att försöka så bra jag kan att läsa matchbilden. Det är 50-50. Jag tycker att den kombinationen är roligast.

Du har kommenterat Europa League och en del engelska cuper som inte får samma genomslag som allsvenskan. Alla har synpunkter på allt, hur upplever du det?
- Roligt. Jag tycker att det är kul att det är så många som tycker och tänker och analyserar. Jag tror bara att det utvecklar vår idrott. Jag är inte särskilt känslig när det kommer till de bitarna, jag är väldigt öppen för det. Nu tycker jag att många delar med sig av positiv energi, jag har mötts av det i alla fall, det är jätteroligt så klart, men jag är inte stängd för att om någon inte håller med mig så är det helt fine. Det är så livet är, man håller inte med varandra om allt. Så länge det stannar där är det helt fine för mig.

Du är aktiv på sociala medier. Då är du nåbar. Hur hanterar du det?
- Jag tror att man får titta lite på hur man är som person. Jag känner många hos oss som inte använder sociala medier. Man får se vad man mår bäst av. Jag känner att det är ett roligt verktyg där det är många som tycker och tänker. Jag tror att jag klarar av det. Jag mår inte sämre av sociala medier. Gör man det behöver man nog se över om man ska ha det. Min twitter använder jag mest för att läsa nyheter och se fotbollsklipp och vad som händer i politiken och så. Jag tror att det har blivit så i min roll, att jag är väldigt nåbar, men främst använder jag det för att se vad som händer i världen.

Är mittfältare de bästa experterna?
- Ja, det är de, va (skratt)? Jag tror det! Generellt. Mittfältare har oftast bäst speluppfattning. Det finns forwards och innerbackar med briljant speluppfattning, men har du inte det som mittfältare kommer du nog behöva byta position.

FAKTA

274 - Irma Helin

Avsnitt 274 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Irma Helin. Efter över tio säsonger som elitspelare slutade Helin för att enbart satsa på rollen som tv-expert och hon berättar om adrenalinpåslaget i samband med sändningar, om vad hon ser på planen efter coronavåren, om varför mittfältare är de bästa experterna, om avsaknaden av publik, om att väga upp siffror och statistik med egna känslor, om att vara kvinna i en mansdominerad bransch och om att hantera reaktioner när man är lätt nåbar via sociala medier.

Givetvis talar Helin som karriären som spelare, om smärtorna i knät som tvingade henne att lägga av, om lättnaden över att slippa åka ur med Djurgården, om att vinna SM-guld med Linköping, om de viktiga åren i Piteå, om landslagsdebuten mot Iran, om att nobba anbud från Tyskland och England och om det välkomna i att fler storklubbar satsar även på damverksamhet.

Publicerad 2020-06-29 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto