POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

Holländske supertränaren: ”Inga kortare utbildningar för gamla spelare – utan längre"

Raymond Verheijen, 44, har tagit flera VM- och EM-medaljer som assisterande tränare.Han sågar tanken på gräddfiler för gamla spelare.
- De borde få längre utbildning för att ta igen vad de missat under sina 20 år som spelare, säger han i podcasten Lundh.

I internationell fotboll är Raymond Verheijen både välkänd och ökänd. Den holländske tränaren har ofta fått rubriker för att han gått hårt åt gamla managers sätt att träna spelare och inte sällan gett sig på Europas storklubbar. I avsnitt 78 av podcasten Lundh är Verheijen gäst i samband med en tränarutbildning i Stockholm och ger bland annat sin syn på att gamla storspelare ofta vill ha en gräddfil och slippa den vanliga utbildningen. 

En diskussion som funnits i Sverige och där Jonas Thern helt avstått utbildning och Henrik Larsson först gick sin efter uttalat missnöje. Dessutom har både Fredrik Ljungberg och Patrik Andersson pekat på att SvFF borde ta vara på forna storspelares erfarenheter och kunnande.

Raymond Verheijen är emot att gamla spelare ska få en snabbare väg till tränaryrket – holländaren vill att de ska få en längre utbildning än andra:

- Tidigare spelare har mycket kunnande och erfarenhet eftersom de spelat på högsta nivå. De har varit där och vet vad som krävs för att spela fotboll under de mest krävande omständigheterna. De har potentialen i att bli de bästa tränarna, säger Raymond Verheijen i podcasten Lundh.

- När de slutar spela finns kunnandet och erfarenheten i huvudet, det finns i dem, men som tränare måste du kunna föra över det till dina spelare. Du måste kunna kommunicera, du måste kunna metoder, du måste vara systematisk, du måste vara pedagogisk och så vidare.

- Fast dessa spelare har spelat fotboll sedan de var 16 år och tills de blev 36 år och det är 20 år. De flesta professionella spelare lever i en bubbla där de är hjältar och alla ser upp till dem. De läser inget, de skriver inget. De behöver aldrig initiera ett samtal eftersom andra gör det med dem. Så de står nästan utanför samhället och blir underutvecklade personer i den aspekten. Sedan blir de här underutvecklade människorna snabbskolade i tränarutbildningen, det är väldigt sorgligt för dem. 

Vad ska man göra då?
- Vad som borde ske är att de här spelarna borde få längre utbildning, för de måste plugga ikapp de egenskaper som de missat under de senaste 20 åren, som vi vanliga människor får genom att bara leva i samhället. När de har lärt sig allt detta kommer de att bli de bästa tränarna för då kan de dra nytta av all sin erfarenhet. 

78 - Raymond Verheijen

Avsnitt 78 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Raymond Verheijen. Den 44-årige holländaren fick i tonåren spelarkarriären förstörd av en skada och satsade på att utbilda sig till tränare. Redan som 24-åring hade hans instruktionsbok slagit igenom i Holland och förbundet anlitade honom som utbildare och första kursens elever var Koeman, Gullit, Rijkaard och Neeskens.

 I dag är Verheijen både eftertraktad och kontroversiell och har varit assisterande i olika landslag i alla EM och VM sedan 2000, senast blev det VM-silver med Argentina, och även jobbat med FC Barcelona, Chelsea, Manchester City och Zenith St Petersburg och dessutom håller han kurser världen över via sitt företag World Football Academy.

I podden förklarar Verheijen vad storklubbarna gör för fel som får ständiga skador på spelarna och som ger honom ständiga rubriker, att en konservativ sport måste lära sig att lyssna på fakta och strunta i åsikter och en känsla att vi alltid gjort på ett visst sätt samt se till att de rätt utbildade fotbollstränarna tar ansvaret för all träning. Dessutom berättar han om chocken och sorgen efter Garys Speeds bortgång som han jobbade med i Wales landslag, att storspelare inte ska ha rätt till korta utbildningar utan snarare tvinga till längre och att Sverige inte ska luta sig tillbaka och tro att U21-EM-triumfen och Zlatans framfart ska räcka för att nå framgångar och tro att man är på rätt väg.

Publicerad 2015-11-23 kl 21:25
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto