Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST
40v

Hrgota om att få spelare att välja Sverige: ”Tror absolut att Zlatan skulle kunna hjälpa till”

Svensk landslagsfotboll har tappat flera spelare till andra landslag.
Branimir Hrgota tror förbundet kan göra mer.
- Tror definitivt att det skulle kunna hjälpa om unga spelare fick ett samtal från Zlatan, säger han till podcasten Lundh.

Under de senaste åren har det blivit vanligare med spelare som har möjligheter att spela för flera landslag då de har rötterna äveb i andra länder. Bara i år har Sead Haksabanovic valt att spela för Montenegro och Saman Ghoddos tagit beslutet att representera Iran.

Tidigare har Arber Zeneli, Loret Sadiku, Erton Fejzullahu och Miiko Albornoz valt andra landslag.

Eintracht Frankfurts Branimir Hrgota slog igenom i svensk fotboll när han som tonåring vann skytteligan i superettan och efter en flytt till Borussia Mönchengladbach talades om att han skulle spela för Kroatien. Hrgota är född i Bosnien av kroatiska föräldrar och Kroatien ville se honom i landslaget, men anfallaren valde Sverige.

Han debuterade i det svenska i A-landslaget 2014 och spelade då även i en tävlingsmatch vilket gör att han inte kan byta igen.

- De (kroatiska förbundet) hade haft kontakt med min agent, men det var inget jag tänkte på så långt. Jag ville spela för Sverige, säger Branimir Hrgota i podcasten Lundh.

Det här är ett vanligare och vanligare problem. Så sent som i veckan var det Saman Ghoddos och innan dess var det Arber Zeneli som valt andra landslag. Hur ser du på den problematiken? Hur ska ett förbund göra?
- Det är svårt. Samtidigt är det upp till spelaren, hur han tänker. Är det en spelare som man verkligen vill ha gäller det att man visar intresset. Sedan kan man inte göra mycket mer än att låta spelaren själv avgöra. Jag tycker inte att ett förbund ska ta in en spelare och låta honom spela någon minut i någon kvalmatch bara för att låsa in honom.

- Det tycker jag inte att Sverige har gjort heller, inte vad jag känner till i alla fall.

En del är kritiska mot att det svenska förbundet inte använt sig av Zlatan för att ligga på spelare eller i alla fall ha en bra relation med dem. Hur viktigt är det?
- Jag tror definitivt att det skulle kunna hjälpa om unga spelare fick ett samtal från Zlatan. Men i slutändan är det spelare själv som måste få avgöra. Men jag tror absolut att Zlatan skulle kunna hjälpa till.

Vilken diskussion hade du med dina föräldrar, hade de några synpunkter? Pawel Cibicki berättade att hans pappa blev besviken när han valde att spela U21-EM för Sverige och inte Polen.
- Det var inte så stora diskussioner. Både mamma och pappa sa att jag fick göra det jag känner. De har aldrig klagat på det val jag gjort heller. 

FAKTA

162 - Hrgota

Avsnitt 162 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Branimir Hrgota. Anfallaren är inne på sin sjätte säsong i Bundesliga och talar varmt om den tyska ligan, om att han gärna stannar där hela karriären, om att han utvecklats enormt som spelare även om det är ett tufft klimat och om att Alexander Isak och andra svenska spelare gör rätt som väljer ligan. Hrgota berättar att kontakten med Janne Andersson är noll, om att han känner att han borde fått chansen under förra säsongen, om att det aldrig fanns någon tvekan om att spela för Sverige trots intresse från Kroatien, om att han tror att SvFF kan ta hjälp av Zlatan för att få unga spelare intresserade att välja det svenska landslaget och om varför han uppskattade Håkan Ericson som förbundskapten. Dessutom talar Hrgota om genombrottet i Jönköpings Södra, om relationen med klubben i dag, om vad som bidrog till att han lyckats och varför det inte varit nära för honom att återvända till allsvenskan.

Publicerad 2017-09-11 kl 06:10

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER