Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Huliganutredaren om hoten mot honom: "En hel del"

Björn Eriksson fick ansvaret att utreda lösningar på hur man ska minska fotbollsvåldet. Det slutade i att han själv blev hotad.
- Skedde i alla möjliga former, säger han i veckans avsnitt av Lundhs podcast.

Den här veckan har podcasten "Lundh" begett sig on tour till Almedalen, där allehanda makthavare och hela det politiska etablissemanget samlats för sin årliga vecka präglad av utspel, debatter, mingel och andra sammankomster. En av dem som finns på plats på Gotland är Björn Eriksson, 69, som tidigare i våras utsågs till ny ordförande för Riksidrottsförbundet (RF).

ANNONS

Tidigare har Björn Eriksson arbetat som nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, och publicerade då sin huliganutredning "mindre våld för pengarna". Rapportern handlade om förslag på lösningar på hur svensk fotboll ska lyckas att minska fotbollsvåldet - en utredning som även innebar en ökad hotbild för Eriksson själv.

Hur utsatt blev du själv?
- En hel del. Jag har ju den bakgrunden att jag varit rikspolischef så det var inte helt nytt för mig, men jag pratar sällan om dessa hot. Sedan vet jag att jag i en mening har en priviligierad ställning eftersom jag råkar vara en så kallad känd person. Det är inte världens bästa ide att ge sig på rikspolischefen om man säger som så.

Hur yttrade sig hoten?
-
På alla möjliga former. Men jag vill inte ge dessa människor utrymmet att prata om det, utan jag konstaterar bara att vi måste stå upp mot dem. Då måste man säga som det är och där finns det en massa beundransvärda människor som gör just det.

ANNONS

Efter att Björn Eriksson publicerat sin utredning så tycker han att regeringen lyssnat på honom - men att mycket finns kvar att göra.

- Det finns några punkter kvar att förbättra, bland annat ett är tillträdesförbudet som gäller även runt arenorna. Det är för mig helt obegripligt att det inte genomförts.

- Sedan har jag en punkt som jag kommer att kämpa väldigt mycket för, det är att polisiärt koncentera sig på de värsta bråkstakarna. För det är så att dessa människor inte är några intellektuella underverk utan begår ofta mängder av brott. Ofta när man spanar på dessa individer så kan de åka dit på helt andra saker då det är väldigt kriminellt belastade.  

Lyssna på hela avsnittet med Björn Erikssson i spelaren ovanför.

Publicerad 2015-07-09 kl 22:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto