Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Hunt: "Gör om 51-procentsregeln annars blir vi åderlåtna"

Frågan om 51-procentsregeln väcker heta känslor. Nu vill IFK Norrköpings ordförande öppna för att släppa in externt kapital i klubbarna.
- Annars blir vi åderlåtna av andra ligor, säger Peter Hunt.

Diskussionerna har varit många och intensiva genom åren, men under 2014 kraftsamlade supportrarna från många av allsvenskans föreningar för att definitivt säga nej till en omvandling av den ideella styrelseform som gäller för svensk idrott. Argumenten var flera, och bland annat handlade det om att värna den föreningsdemokrati som varit en bärande idé i Sverige, där medlemmarna röstar fram en styrelse som i sin tur ansvar för den dagliga verksamheten inom klubbarna. Det annars fanns en oro för att annars riskera att skapa en modell likt i exempelvis England där en enskild pengastark ägare kan fatta mer eller mindre alla viktiga beslut.

Samtidigt varnade kritikerna för att ett bevarande av 51-procentsregeln skulle kunna innebära att det i förlängningen blir svårare att mäta sig med andra fotbollsnationer. Att investerare i större utsträckning måste släppas in om allsvenska lag ska kunna konkurrera om kontinuerligt spel i de europeiska cuperna, vilket i sig kan medföra ökade intäkter.

Nu gästar IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt podcasten "Lundh" och slår ett slag för ett nytt regelsystem.

- Jag har svängt i frågan, från att tidigare vara ganska neutral till att tycka att 51-procentregeln behöver göras om. Det måste helt enkelt in mer resurser. Som läget är nu blir vi åderlåtna. Det står holländska klubbar på kö för att köpa våra talanger. Samma sak med till exempel Danmark, säger Hunt och fortsätter.

- Ett av skälen är att det inte finns pengar. Man måste ha respekt för att våra föreningar har en lång historia av att vara medlemsägda, men under de år jag jobbat inom fotbollen har jag insett att vi inte kommer att lyfta om ingenting görs. Vi har alla höga krav på att landslaget ska nå EM och VM och att klubbarna ska upprepa IFK Göteborgs bedrifter från 80-talet med spel i Uefa- och Europacupen. Då är det så enkelt att vi behöver pengar.

Enligt Hunt borde en utredning startas för att se om man kan hitta en ny driftsform där medlemmarna får behålla sitt inflytande, men där externa finansiärer också kan ingå.
- Jag är övertygad om att det måste ske en uppluckring.

- Det skulle gynna fotbollen på sikt med mer eget kapital i klubbarna. Sedan ska man såklart ha respekt för att det finns olika uppfattningar. Men om vi hittar en associationsform där de här olika värdena går hand i hand är vi på rätt väg. Annars får vi acceptera situationen som den är.

Publicerad 2015-08-26 kl 13:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons