Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Idrottsministern om svenska fegheten mot Fifa: "Svårt att förklara det"

Det dröjde fram till den stora gryningsräden innan SvFF-basen Karl-Erik Nilsson öppet riktade stark kritik mot Fifa. Idrottsministern Gabriel Wikström har sin förklaring.

- Man måste ändå försöka hålla en god ton för att uppnå vissa resultat, säger han i podden Lundh.

Fifa fick i fredags en ny president, Gianni Infantino, cirka nio månader efter gryningsräden mot ett lyxhotell i Zürich där sju delegater i organisationen greps. Sedan dess har skandalerna avlöst varandra inom Fifa, och ledde till att Sepp Blatter valde att avgå som president.

I podcasten Lundh riktar Sveriges idrottsminister Gabriel Wikström stark kritik mot både Fifa och Uefa, och menar att organisationerna förstör idrotten.

- Det är förjävligt, rent ut sagt. Men det är som med vilken organisation som helst, där ledningen helt verkar ha tappat kontakten med marken och där man verkar tro att organisationens resurser står bara till ens själv och de högsta tjänstemännens förfogande. Så det är ju helt förkastligt. Därför att vi vet ju att varje dag så sliter ju ledare ideelt, deltagare sliter, föräldrar sliter. Alla sliter för att få både ekonomi och tid att gå ihop, och sen sitter det några i toppen som förstör. Inte bara fotbollens goda rykte eller ryktet för OS eller vad det nu kan vara. Men man förstör också människors syn på idrotten generellt, säger Wikström.

Trots att korruptionsanklagelserna mot Fifa funnits i flera årtionden, och att konkreta bevis lagts fram, så var det inte förrän gryningsräden i Zürich som SvFF:s orförande Karl-Erik Nilsson sa att det var "droppen som fick bägaren att rinna över". Gabriel Wikström har sin förklaring till varför det inte gjorts några ställningstaganden tidigare.

- Jag har svårt att förklara det. Jag kan egentligen bara göra det med hur organisationskulturen många gånger ser ut. Det som blir speciellt på internationell nivå, oavsett om vi pratar om idrottsorganisationer eller om FN-systemet, det är att det finns en inneboende logik där det handlar om att förhandla och där man trots att man kan se att motparten eller representanter från andra länder beter sig på ett förkastligt sätt så måste man ändå försöka hålla en god ton för att uppnå vissa resultat, säger idrottsministern.

- Och jag kan tänka mig att detta är något som också finns inom de stora idrottsorganisationerna. Man kan inte gå ut och prata om allt som man tycker är fel för man måste fortfarande också ha en vardag som fungerar. En samtalston som fungerar något sånär.

92 - Gabriel Wikström

Avsnitt 92 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Gabriel Wikström. Sveriges Idrottsminister ger sin syn på vinterns inflammerade diskussion mellan polisen och fotbollens företrädare om synen på oroligheter i samband med allsvenska matcher, var ansvaret ligger och hur man ska lösa eventuella problem med de grupper som inte rättar sig efter lagarna. Dessutom berättar Wikström huruvida han tar med sin dotter på ett 08-derby, hur ofta han besöker fotboll och varför det är viktigt för en minister att se Sverige spela final i U21-EM. Gabriel Wikström skräder inte orden om korruptionen i internationella idrottsorganisationer, att Sverige har ett ansvar att försöka arrangera stora mästerskap och hur svenska idrottare och förbund ska agera när mästerskap går i länder med tvivelaktiga regimer. Naturligtvis ger han sin syn på 51-procentfrågan, riggade matcher, idrottens roll i integrationen och den eviga frågan om toppning vs bredd.   

Publicerad 2016-03-01 kl 15:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER