Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Idrottsministern slår tillbaka mot Janne Anderssons kritik: "Han sitter inte med på regeringssammanträdena"

Lundhs Podcast

Förbundskapten Janne Andersson har kritiserat Amanda Lind och kallat henne osynlig.
Nu slår Idrottsministern tillbaka:
- Han sitter ju inte med på regeringssammanträdena, säger hon i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Under coronapandemin har idrotten precis som många branscher drabbats av samhällets restriktioner och rekommendationer. Vilket bland annat lett till ingen publik på matcher och begränsningar när det handlar om tävlingar. En av många som varit frustrerad har varit herrarnas förbundskapten Janne Andersson.

- Jag har inte koll på hennes arbetsuppgifter totalt sett men det tog väldigt lång tid innan jag uppfattade att det var hon som var idrottsminister. Hon hade länge en väldigt tillbakadragen roll i det här. Nu har hon klivit fram lite på slutet, sa Janne Andersson till Dagens Nyheter i höstas.

Annons

- Jag tycker att man kunde ha visat en större förståelse och satt sig mer in i hur idrotten fungerar. Det är väldigt stor skillnad mellan olika idrotter och det har jag upplevt att man inte har varit tillräckligt engagerad i.

Idrottsminister Amanda Lind känner väl till frustrationen som funnits inom idrotten och att man inte alltid varit nöjd med hur regeringen agerat.

- Jag tycker att det är en intressant diskussion att fundera på vad det är där. Jag ser ett väldigt stor politiskt engagemang för idrottsfrågor. Jag ser en väldigt bred uppslutning bakom till exempel stöden för idrotten som vi ger under pandemin nu. Jag tror att det har varit så tidigare också, att politiken snarare har präglats av lite för mycket konsensus, eller inte för mycket, för det tror jag inte att man kan ha. Jag tror att det är bra, även på lokal nivå. Jag har själv varit idrottsansvarig på kommunal nivå, det finns ett väldigt starkt engagemang för den lokala idrottsrörelsen och föreningslivet.

Annons

Hon fortsätter:

- Men sedan måste man komma ihåg att man som idrottsminister har vissa verktyg till sitt förfogande, ett visst ansvar. Men som vi har idrotten organiserad i Sverige i dag så fattas dels mycket beslut i idrottsrörelsen, sedan har vi många ministrar som är inblandade i olika idrottsfrågor. Vi har matchfixningsfrågorna, som är hos Ardalan, vi har folkhälsofrågorna, som är hos Lena Hallengren. Naturligtvis är ekonomin en viktig fråga, där är det alltid en viktig diskussion med finansdepartementet. Men jag tycker att både förståelsen och engagemanget för idrottsfrågor är väldigt genuina i den här regeringen.

Hur känner du att du står dig i regeringen? Man kan ju jämföra med lagidrott, där det finns någon stjärna och någon som är högerback och någon som sitter på bänken. Du har ju tidigare fått kritik för att du är lite för tillbakadragen, bland annat av förbundskapten Janne Andersson. 

Annons
- Han sitter ju inte med på regeringssammanträdena. Jag känner att jag tillhör en mittfältare i coronalaget. Jag har frågor som både handlar om att stötta mina verksamheter som jag är ansvarig för, att de ska överleva pandemin. Men det handlar också om den konkreta hanteringen av smittspridningen inom verksamheterna.

Om man ser till rollen som idrottsminister så är den ofta ifrågasatt, just att man har ansvar för både idrott och kultur. Ibland har det varit andra, under Gabriel Wikströms tid hade han en annan roll. Hur ser du på den rollen och ibland frågan att man borde ha en renodlad idrottsminister?
- Tittar man på hur våra ministerportföljer är designade så är det vanligt, näst intill standard, att man har flera olika ämnesfrågor som man hanterar som minister. Jag tror att det är viktigt att se att det inte innebär att frågorna är mindre viktiga. Sjukvården är en del av Lena Hallengrens portfölj. Det finns ingen renodlad bostadsminister, det är en del av en annan ministers portfölj. Men frågorna är naturligtvis jätteviktiga. Jag tycker mer att det handlar om hur man använder sig av de idrottspolitiska verktygen. Sverige har aldrig haft en renodlad idrottsminister, skulle man ha ministrar för varje viktigt sakämne så skulle vi ha en väldigt stor regering.

Annons

- Jag tror att det är intressant att fundera på vad det är man söker efter då. Vi har en väldigt självständig idrottsrörelse i Sverige, en demokratiskt uppbyggd idrottsrörelse, där makten utgår från föreningar och klubbar och RF fattar många beslut i den folkrörelsen. Jag har svårt att se att man skulle önska en annan ordning där en minister kliver in och tar mer av de operativa besluten. Däremot ska ju jag som idrottsminister göra vad jag kan med de verktyg jag har. Jag tycker att det finns en ganska spännande koppling, en logik, i att man har lagt ihop idrottsministerrollen med ansvaret för civilsamhällesfrågor. För idrotten är en folkrörelse och det finns många viktiga beröringspunkter där.

Fakta

294 - Amanda Lind

Avsnitt 294 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Amanda Lind. Idrottsministern talar om kritiken mot regeringens hanterande av idrotten under pandemin, om att klubbar som fått ekonomiskt stöd kan räkna med att granskas, om fotbollens frustation kring publikfrågan, om det rimliga att elitidrotten fortsätter att spela, om varför hon inte vill fördöma en klubb som åker utomlands på träningsläger och irritationen över att idrotten inte fanns med i pandemilagen.

Amanda Lind berättar om sin syn på VM i Qatar, om idrottens starka genomslagskraft som sätter extra tryck på den, om att Sverige ska vara redo att arrangera mästerskap, om varför en renodlad idrottsminister inte är en lösning och om passningen till Janne Andersson som gått hårt åt henne.

Publicerad 2021-01-19 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto