Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Idrottsministern utesluter inte återkrav av stödpengar: "Vi kommer behöva granska det här"

12v

Regeringen har skjutit till 1,8 miljarder i direkt stöd till idrotten.
Men idrottsministern öppnar för återkrav – om pengarna lett till investeringar och ökade kostnader.
- Självklart måste vi följa upp det här, säger Amanda Lind i podcasten Lundh.

Svenska fotbollsklubbar har sedan pandemin bröt ut fått ta del av både ett direkt stöd och även indirekta stöd via korttidspermitteringar. Nyligen sköt regeringen till 335 miljoner kronor till Riksidrottsförbundet för vidare fördelning till klubbar och förbund, och RF äskar om ytterligare närmare två miljarder för 2021.

ANNONS

- Jag tycker att idrotten verkar göra en rimlig uppskattning av de förluster som pandemin har inneburit. Jag, regeringen och våra samarbetspartier har visat att vi är beredda att stötta idrotten, vi har svarat upp mot de mål som idrottsrörelsen har haft. Vi kommer aldrig kunna täcka alla behov, men det räknar ingen med. Det är ett samspel mellan de näringslivsstöd som finns, som är väldigt viktiga. Jag är väldigt glad för att vi exempelvis har förlängt korttidspermitteringar på en högre nivå. Det har varit ett viktigt stöd för många klubbar, inte minst på elitsidan, säger idrottsminister Amanda Lind till podcasten Lundh.

Om man ser till det här stödet, när det har betalats ut så har du i perioder ifrågasatt eller åtminstone sagt att det ska vara jämlikt. I början gick det mycket till herrverksamhet. Sedan har du också ifrågasatt att vissa klubbar värvar och liknande. Hur kommer ni att titta tillbaka på att stöd har gått till en klubb som kanske värvat och använt sig av korttidspermittereingar samtidigt som spelare har tränat och liknande? Hur ska ni granska det?

ANNONS
- Vi kommer behöva granska det här. Först vill jag säga att idrottsrörelsen genom RF har valt att betala ut de här pengarna stegvis. Det har gjort att vi har haft möjlighet att göra vissa justeringar. För mig var det viktigt att vi fick till en styrning av den nya miljarden till idrotten. Att vi från politikens sida säger att man självklart ska kunna ta hänsyn till behov. Det är inte så att vi från regeringen säger att detta rakt av ska kompensera för inkomstbortfall, utan man måste så klart titta på vilka förutsättningar som fanns innan. Jag säger att de här pengarna inte ska kunna vara en bonus för att värva spelare, men det är inte så att vi har ställt några specifika krav på värvningar. Det är en del i att bedriva en idrottsverksamhet. Men skulle det landa så att du ser att du har ett lag som har kunnat använda statens krisstöd rakt av till att investera och dra på sig nya kostnader, då är det fel med det.

ANNONS

Om man upptäcker en förening som har gjort det, hur ska stödet återkrävas?
- Det är RF som gör…

Men kommer ni ligga på RF och säga att de ska dra tillbaka pengarna?
- Absolut kommer vi att vilja se och kräva återrapport. Det ingår i det statliga stödet till idrotten. Det man har gjort nu från idrottsrörelsen är att man har satt en särskild pott där man ska kunna utröna vilket ekonomiskt ansvarstagande man har fört. Man har också skruvat så att man ska kunna se att det har blivit en mer jämställd fördelning också, inte de orättvisor som har funnits innan idrotten ska på något sätt förstärkas, permanentas eller till och med utökas efter pandemin.

Men de klubbar som eventuellt sett det som en bonus ska inte kunna slappna av?
- Nej, jag tycker inte det. Jag ser det som självklart att vi måste följa upp det här. Självklart behöver idrottsrörelsen och specialförbunden också göra det. En del av de här pengarna går till den rena barn- och föreningsidrotten, en del går via specialidrottsförbunden. Det här blir jätteviktigt nu när vi ska titta framåt på eventuella nya krisstöd och återstartsstöd, då är det viktigt att hela tiden ha med behovsperspektivet. Det handlar om att pengarna ska landa där det finns ett behov.

ANNONS

Lyssna på hela avsnittet av podden i spelaren ovan.

Fakta

294 - Amanda Lind

Avsnitt 294 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Amanda Lind. Idrottsministern talar om kritiken mot regeringens hanterande av idrotten under pandemin, om att klubbar som fått ekonomiskt stöd kan räkna med att granskas, om fotbollens frustation kring publikfrågan, om det rimliga att elitidrotten fortsätter att spela, om varför hon inte vill fördöma en klubb som åker utomlands på träningsläger och irritationen över att idrotten inte fanns med i pandemilagen.

Amanda Lind berättar om sin syn på VM i Qatar, om idrottens starka genomslagskraft som sätter extra tryck på den, om att Sverige ska vara redo att arrangera mästerskap, om varför en renodlad idrottsminister inte är en lösning och om passningen till Janne Andersson som gått hårt åt henne.

Publicerad 2021-01-18 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto