POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
2v

Ingvarsson om trycket på domare: "Ingen toppdomare om man inte hanterar det"

Fotbollen i dag är väldigt mycket pengar – därmed också ett ökat tryck på domarna.
Hur man kan komma runt att det blir ett tryck på domarna?
- Jag tror inte att man kan komma runt det, säger domarcoachen Martin Ingvarsson i podcasten Lundh.

I dag är det väldigt mycket pengar inom fotbollen, vilket även innebär ett större tryck på domarkåren. Hur domarcoachen Martin Ingvarsson tror att man ska komma runt att det blir ett sådant tryck på domarna?

- Jag tror inte att man kan komma runt det. En domare på elitnivå måste vara beredd på att det är tryck på honom eller henne. Det är inget snack som saken. Det ingår lite i paketet. Du strävar efter att bli toppdomare, och när du väl har blivit det måste du inse att det kommer att bli ett tryck på dig. Hanterar man inte det bra är man kanske inte någon toppdomare, säger han i podcasten Lundh.

Hur mycket tycker du att en domare ska tåla när det kommer till exempelvis kritik från en tränare, spelare eller media?
- Där finns det rätt klara riktlinjer. Tar man det som händer på planen, söker man upp en domare och kraftfullt kritiserar ska man ha en varning. Ibland kommer spelarna lite för lindrigt undan, kan jag uppleva ibland. Sedan måste man så klart kunna tåla kritik som alla andra. Missar en domare en straff är det väl inte konstigt att man skriver det i tidningen. Det är en roll man har, man måste vara beredd på att man ibland gör fel och stå för det.

Är det något du vill ändra? Stefan Johannesson vill gärna ta bort pausintervjuer, för att det sätter extra press på domaren och kan vara arg på ett domslut.
- Det kan jag tycka är vettigt. En domare kan få återhämta sig lite, precis som spelare kan de vara i affekt. Man känner ju sig själv, är man tveksam till ett beslut eller till och med fått det bekräftat via telefonen att man missat något och det är uppenbart, vad ska man då säga? Det som kan vara lite mer intressant är om en domare får ge sin syn på hur han upplevde situationen. Men det är fullt upp med att vara domare. Men för den saken skulle säger jag inte att vi ska avskärma oss från media.

AIK:s nuvarande klubbdirektör Björn Wesström tyckte att domarna alltid skulle vara med på presskonferensen så att man kan reda ut grejerna?
- Jag tycker inte det. Det ska vara fokus på lagen. Domarna ska göra så gott de kan för att det ska bli så rättvis som möjligt. Ibland blir det felbeslut, det är bättre att man fokuserar på lagen.

Ibland kan man uppleva att det är lite svårt att kritisera domarna, att de inte vill erkänna fel?
- Jag tycker att det är synd om det är så. Det var nästan en bild av att domarna alltid håller ihop och inte tål kritik. Jag känner inte riktigt att det är så. Sedan har vissa svårare att ta kritik än andra. Men för mig tycker jag att det är ganska självklart att man måste kunna ta kritik, man måste vara ödmjuk som domare. Det är också en jäkligt viktig egenskap.

FAKTA

273 - Martin Ingvarsson

Avsnitt 273 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Ingvarsson. Den förre toppdomaren är ny coach för de svenska elitdomarna och talar om hur uppehållet och publiklösa matcher påverkar domarna men är även ärlig om att domarnivån gått ner i Sverige, om hur man återigen ska få fram en internationell svensk toppdomare, om att VAR är ett måste för domarna, om att kvinnliga domare är på gång mot allsvenskan, om att nivån ska vara densamma oavsett match och han ger även sin syn på skandalen kring Martin Strömbergsson.

Dessutom berättar Ingvarsson om vad som lockade honom att bli domare, om vad han saknade för att nå ett mästerskap, om varför han var rädd på Stockholms Stadion, om vad han kände när han skulle döma Henrik Rydström, om när Mourinho anklagade det svenska domarteamet för att vara köpt och den tunga kvällen i Paris när Martin Hansson och hans svenska kollegor missade Thierry Henrys hands i VM-playoff.

Publicerad 2020-06-28 kl 08:45
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto