POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LA LIGA
1v

Isak har imponerat på Thorstvedt: ”Förvånad att Dortmund sålde honom”

Sverige stod för en mäktig upphämtning mot Norge i våras, när man vände 0-2 till 3-2.
Då imponerade Alexander Isak på Erik Thorstvedt.
- När han kom in på Ullevål kände man ”wow!”, säger TV2-experten i podcasten ”Lundh”.

Norge och Sverige spelar i samma EM-kvalgrupp, där bägge mötena mellan lagen slutade med oavgjorda resultat. Bägge länderna har också ett par väldigt spännande talanger, i form av norrmännen Martin Ødegaard och Erling Braut Håland, medan Sverige har Alexander Isak.

I podcasten ”Lundh” pratar norske TV2-expertern Erik Thorstvedt om de tre talangerna och säger också att han inte tror att Norge går vidare från gruppen.

- Sverige är nog ett lite bättre fotbollslag än Norge. Det var inte länge sedan de var i kvartsfinal i VM. Men det är kul att Norge har lyckats bli bättre, och framtiden ser väldigt ljus ut. Man har alltid sagt att man har så många bra talanger, men alla lag har det. De har till och med haft bättre talanger än oss. Men nu har vi en tro på att Norge ska få fram en bra generation. Men kanske inte lyckas kvalificera sig ur den här gruppen, men kanske genom Nations League-slutspelet som Norge ska vara med i.

Du tror inte…
- Nej, jag tror inte att Norge grejar det.

Spanien väntar hemma nu och sedan Rumänien borta.
- Jag tror nog att Sverige tar det.

Vad baserar du det på?
- Poäng i gruppen nu. Sverige har en fördel, de är ett hack före oss och jag tror att det avgör.

Det är många i Sverige som imponeras av Ödegaard men även Håland. Vad är det som är speciellt med de här talangerna?
- Norge har väldigt sällan haft världsklasspelare. Martin Ödegaard debuterade för det norska A-landslaget när han var 15 år. Det är helt sjukt. Det är så kul. Då glömmer man kanske hur ung han var, och att han är en konstgrässpelare, han är uppvuxen på konstgräs. När han sedan drar till Spanien för att spela i Real Madrids B-lag behöver han tid för att ställa om. Han har fått massor av mer muskler och är nu 20 år. Tänk hur mycket glädje vi kommer att få av honom i 15 år framöver! Alexander Isak, man ser att han startar på bänken oftast i Real Sociedad, men han är bra. När han kom in på Ullevål i matchen mellan Norge och Sverige kände man ”wow!” – och han startar inte ens för Sverige. Det förvånar mig faktiskt lite att Dortmund sålde honom, för jag tror att han kommer att bli en kanonspelare.

Är det en diskussion i Norge att unga talanger kommer upp på konstgräs och att de får det svårare ute i Europa?
- Jadå. Det är definitivt så. Men det är klart att det samtidigt har kommit upp en massa fotbollsplaner. Vi tänker kanske att det är fotbollsplaner överallt i Spanien och Italien, men det är inte sant. Jag tror till och med att vi har fler fotbollsplaner i Norge och Sverige. Jag har tillbringat nästan alla mina semestrar med min son och kört runt och letat efter fotbollsplaner i Spanien och Italien. Det är bra att man i alla fall i Norge har haft en explosion av konstgräsplaner överallt. Det är bra, för då är det lätt att hålla igång och träna massor. Men du får betala priset för det när du ska över och spela på naturgräs.

FAKTA

240 - Erik Thorstvedt

Avsnitt 240 av Sveriges nyfiknaste gästas av Erik Thorstvedt. Den tidigare Tottenham- och Blåvitt-målvakten jobbar i dag som expert på norska TV2 och förklarar varför han vill att Lars Lagerbäck fortsätter som norsk förbundskapten även efter EM 2020, varför Sverige tar EM-platsen framför Norge, varför Alexander Isak imponerar på honom, varför det gått 20 år utan norskt deltagande i ett herrmästerskap och varför den norska talangrevolutionen med Ödegaard i spetsen ska ge landet en storhetsperiod.

Dessutom ger Thorstvedt sin syn på krisen i favoritklubben Tottenham, om att Ole-Gunnar Solskjaer egentligen inte har CV nog för Manchester United, om varför målvakterna borde hade ännu mer betalt, om att ge andra spelare kritik och om att använda statistik och siffror för att analysera både spelare och klubbar.

Erik Thorstvedt talar även om den egna spelarkarriären, om den tunga tiden i Bundesliga, om den viktiga omstarten i IFK Göteborg, om hur imponerad han var av Blåvitt-spelarnas inställning inför Europa-matcher, om när han var nära att gå till Arsenal, om flytten till Tottenham och mardrömsdebuten, om all galenskap kring Paul Gascoigne och FA-cuptriumen samt om att nå VM 1994 med Norge.

Publicerad 2019-10-08 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå