Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Janne Andersson: ”EM 2020 var målsättningen - VM i Ryssland vore en bonus”

Ikväll kan Sverige vara ett steg närmare mästerskapet i Ryssland. Men VM 2018 var aldrig ett konkret mål för Andersson.
- Någonstans i bakhuvudet var det en rimlig målsättning att vi skulle ta oss till EM 2020, och att det får vara någon form av bonus om vi tar oss till VM 2018, säger han i podcast Lundh.

För två år sedan slog Janne Andersson fullständigt bort frågan om förbundskaptenjobbet. Det var så abstrakt att han inte ens kunde tänka på det. Idag är han förbundskapten, och är två matcher från att ta Sverige till VM.

Ikväll smäller det. Första playoff-matchen mot Italien som kan vara ett steg för Sverige till VM i Ryssland 2018. Men när Janne Andersson tog jobbet var målet betydigt längre bort än så - EM 2020.

- Vi var överens om att det här var en tuff lottning och att vi skulle bygga något som kanske skulle vara färdigt till nästa kval, på sitt sätt. Det är egentligen det perspektivet som jag har haft och har.

Så VM i Ryssland är egentligen en bonus om den skulle trilla ner, med EM 2020, där 24 lag går till mästerskapet, är det som är målet?
- Att vi skulle vara färdiga nu för att kunna konkurrera och ta oss till VM… Det hoppades man på något sätt att vi skulle vara, men samtidigt var vi medvetna om gruppen och svårigheterna. Men vi vet inte hur gruppen ser ut till EM heller. Det är ju fler lag som går dit, totalt 24, jämfört med 13 nu till VM från Europa. Chansen är större, och då har vi också fått jobba en längre period. Någonstans i bakhuvudet var det en rimlig målsättning att vi skulle ta oss till EM 2020, och att det får vara någon form av bonus om vi tar oss till VM 2018. 

Av vad du känner på det här dryga året som du har jobbat, skulle du vilja fortsätta efter 2020 eller vill du tillbaka till klubbvärlden?
- Jag trivs väldigt bra med jobbet nu. Jag har hittat ett förhållningssätt och trivs väldigt bra med mina kollegor och spelarna. Det är ett annat sätt att jobba än i en klubb. Jag har 496 allsvenska matcher och 19 allsvenska säsonger, så det är klart att det är något nytt som jag fortfarande tycker är jäkligt spännande. Rent spontant är varken det ena eller andra självklart. Jag trivdes väldigt bra i klubblag och så får vi se vad som händer.

FAKTA

170 - Janne Andersson

Avsnitt 170 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Janne Andersson. Förbundskaptenen berättar om känslorna inför att möta Italien om en plats i VM, om sin syn på det italienska landslaget, om att Sverige är förberett för det mesta inklusive en eventuell straffläggning, om nervositeten när han under helgen följer spelarnas ligamatcher och det nyvakna publikdraget kring Blågult. Dessutom talar Andersson om varför han inte har några regler i landslaget, om att det är viktigt att vara med och bära väskor, om kritiken mot att spelare väljer andra landslag än Sverige. om varför frågorna om Zlatan är tröttsamma, om de hårda orden om Nilsson Lindelöf och att det inte är konstigt att det är få allsvenska spelare i landslaget. Andersson berättar även om sina memoarplaner med Henrik Johnsson, om varför han inte gillade uttrycket ”Party-Janne”, om synen på jämlikhet mellan herr- och damlandslaget och att han gärna inte går ut på stan längre.

Publicerad 2017-11-10 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons