Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Janne Andersson: "Konstgräs är helt överlägset"

Diskussionen om konstgräs splittrar den svenska fotbollsrörelsen. Guldtränaren Janne Andersson sätter ned foten och hyllar det artificiella underlaget.
- Jag ser det som helt överlägset, säger han i podcasten Lundh.

Under årens lopp har allt fler klubbar växlat om från vanligt naturgräs till att använda konstgräs och säsongen 2015 spelades 129 allsvenska matcher, nytt rekord, på det plastbaserade underlaget. Något som väcker känslor bland spelare, ledare och supportrar och åsikterna går isär om huruvida paradigmskiftet är av godo eller inte.

ANNONS

Kritikerna anser bland annat att den genuina fotbollskänslan går förlorad och att spelet blir annorlunda genom att antalet närkamper minskar, och att den nya fotbollsgeneration som växer fram skiljer sig rent speltekniskt från hur det såg ut tidigare.

IFK Norrköpings SM-guldvinnande tränare Janne Andersson är av en annan åsikt.

- Jag håller inte med om det alls. Fördelen med konstgräs är att vi kan träna varje dag, året om, på ett jämnt och fint underlag. Det måste vara en fördel. Jämför med hur det såg ut när jag jobbade i Halmstad 2004, när vi inte hade tillgång till någon konstgräsplan utan fick träna på grus. Hur ska jag kunna ställa krav på spelarna och få dem att hålla hög kvalitet under sådana förutsättningar, säger Janne Andersson i podcasten Lundh.

- Jag hade gärna haft vanligt gräs att spela på här i Norrköping, men då hade vi ju bara kunnat använda planen 15 gånger om året.

ANNONS

Andersson hävdar att nya "konstgrästalanger" inte alls är underutbildade, utan i själva verket förhåller det sig tvärtom, tror han.

- Killarna som kommer upp nu har gjort väldigt många träningstimmar på ett jämnt underlag. Det måste ju vara bättre än att man tränar på en hoppig jäkla gräsplan som i HBK för tio år sedan, säger Andersson.

Varför tror du att folk är så negativt inställda till konstgräset?
- Jag fattar det inte. Klart att det hade varit bra om vi haft en jättefin gräsplan att träna på varje dag, men så ser ju inte verkligheten ut. Inte med det klimatet vi har. Så rent träningsmässigt är konstgräset helt överlägset. Och man kan inte prata om olika spelartyper baserat på natur- eller konstgräs, inte fullt ut i alla fall. Men det är klart att om man vill se saker på ett visst sätt blir det ju så. Men jag tycker att det pratas oförtjänt negativt om konstgräset.

ANNONS

80 - Janne Andersson

Avsnitt 80 av Sveriges största fotbollspodd gästas av Janne Andersson. Han tog helt otippat IFK Norrköping till klubbens första SM-guld på 26 år och Janne Andersson berättar om tomheten efter triumfen, att jobbet inför 2016 började för flera månader sedan och att han inte vill ändra spelidé bara för att man ska ut i Europa. Dessutom talar guldtränaren om risken för att IFK blir sönderköpt, hur han ser på att sälja spelare inom Allsvenskan och sin egen framtid med bara ett år kvar på kontraktet. I podden även om vad som format honom som ledare, felsteget Örgryte, att gnället var större i Halmstad än i Norrköping och att konstgräs är rätt väg för svensk fotboll.

Publicerad 2015-12-09 kl 11:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto