Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
1v

Johannesson om domarkritik: ”Vi får ofta stå till svars för spelarens egna dåliga prestation”

Stefan Johannesson menar att tränare och spelare behöver tänka efter hur de kritiserar domare.
Domarchefen tycker också att domarna ofta får stå till svars för spelarnas egna dåliga insatser.
- Det är inte de bra spelarna som säger att domaren har varit dålig, säger Johannesson i podcasten Lundh.

Under årets allsvenska säsong har det varit mycket fokus på domarna. Domarchefen Stefan Johannesson medger att han och hans kollegor inte har levererat tillräckligt bra under säsongen, men tycker samtidigt att mycket av kritiken blir fel.

I podcasten Lundh säger Johannesson att domarna ofta får stå till svars när spelare gjort sämre insatser och att det inte är de bra spelarna som säger att domaren har varit dålig. På en direkt fråga om vilket ansvar spelare och ledare har menar domarchefen att de behöver tänka efter innan de uttalar sig på ett visst sätt om domarinsatserna.

- De har ett jätteansvar. Jag läste på Fotbollskanalen om Rikard Norling som pratade i termer som jag gärna vill prata i också, om att det finns ett ansvar i att se till att det inte går över gränsen. Vi vill ha känslor, det vill domarna också, men när man läser uttalanden som att han ”måste stå till svars” – vad är det för ett uttalande av en tränare i allsvenskan? Jag förstår inte grejen över huvud taget. Då kan man skicka pöbeln på honom direkt, för det blir ett ursäktande för de som kanske har lättare att gå över gränsen än vad en normal människa har.

Malmö FF släpper in 1-1 på vad som de uppfattar som en feldömd frispark. De går från tredje till femte plats i och med det målet, det är så oerhört mycket pengar. Kan inte Uwe Rösler få säga att han tycker att domaren inte räckte till?
- Vi kan inte hindra honom från det. Men det finns skillnad på kritik och kritik. När det går över till att man säger att han ”ska stå till svars” och att han ”tappar matchen”… jag tittar själv på matchen och förstår inte riktigt vad han menar. Han står och säger att de skulle ha haft 2-0, men de skulle inte ha haft det för att det är offside. Det nämns aldrig över huvud taget, utan det blir i stället en sanning att de skulle ha haft det.

Det nämndes i studion efteråt.
- Jo. Men jag tycker att de måste tänka lite på vad det är som de säger och vilka effekter det kan få, dels för domaren men också i beteendet i supporterleden.

Om man går till spelarna, vilket ansvar har de?
- Det är samma sak där. Jag tar gärna kritik av en spelare som kommer och säger det till mig, eller kan uttala sig i tidningen. Men problemet för mig är att spelarna aldrig går till sig själva innan de spyr ut sin kritik mot domaren. Man kan spela en match i 95 minuter, men bara för att man inte fick 30 sekunder till har domaren ”tappat matchen”. Man kanske själv har missat öppet mål men säger att domaren är kass. Jag har svårt för det. Domaren får ofta stå till svars för spelarens egna dåliga prestation. Det är inte de bra spelarna som säger att domaren har varit dålig.

208 - Stefan Johannesson

Avsnitt 208 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Stefan Johannesson. Den erfarne domaren som varit Fifa-domare i 15 år är numera även chef för domargruppen och talar om mordhotet mot sin kollega, om hur han själv upplever hat och hot, om det tuffa klimatet för domare som kan få en del att fundera på framtiden och varför han själv aldrig skulle åka en helg till Milano. Dessutom berättar Johannesson att han gärna ser VAR i allsvenskan, att han vill se att SvFF inför konsekvenser för dåligt beteende, att domarna ofta får skit på grund av spelarnas dåliga prestationer och varför han tappar respekt för spelare som anklagar domare felaktigt. Stefan Johannesson är ärlig med att domarna inte varit lika bra som tidigare 2018, vad man ska göra för att det ska bli bättre, att domarkåren befinner sig i en generationsväxling och vilka domare som kan bli framtida svenska representanter i VM och EM.

Publicerad 2018-11-07 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons