Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
10v

Johannesson: ”Vi har fått ett hårdare klimat de senaste åren - vi har börjat tappa respekten för varandra”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-versionen av podcasten med Stefan Johannesson i spelaren ovan.

Språket är för vidrigt och deltagarna har börjat tappa respekten för varandra.
Som åskådare kan Stefan Johannesson höra andra människor skrika både ”domarjävel” och ”hora” till hans kollegor.
- Jag fattar inte grejen, jag kan inte förstå det, säger domarchefen i Lundh.

Stefan Johannesson tycker att stämningen på fotbollsläktare och på planen har blivit sämre de senaste åren. Han menar att språket är värre och att spelare, ledare och domare börjar tappa respekten för varandra.

I Podcasten Lundh säger domarbasen att bengaler och knallskott inte stör honom, men menar att det påverkar matchen.

- Jag kan bara prata för mig själv, och det påverkar mig ingenting egentligen, mer än att jag tycker att det är synd, för man är peppad och spelarna är peppade, och så blir matchen en kvart-20 minuter försenad. Då märker man på spelet att peppen lägger säg.

Är de inte vana vid det?
- Jo, men jag tycker fortfarande att temperaturen i matchen går ner. Det blir inte samma tugg. Det är tveeggat det där. Men man är ju så van nu.

Du säger själv att bland det häftigaste är att döma ett 08-derby. Skulle du ta med barnen på ett derby?
- Nej, det skulle jag inte göra.

Varför inte?
- Jag tycker att språket är så vidrigt. För henne skulle det bli speciellt när pappa springer där och någon skriker att pappa ska dö eller liknande. Det är vanligt folk som skriker det också. Jag sitter själv på läktarna och kollar på fotboll, och blir förbluffad över vilket språk det är mot en som försöker göra det bästa han kan. Allt vi gör på planen är för att vi tror att det är rätt, och sedan är det en vuxen människa, ofta i sällskap av barn, som skriker ”domarjävel”, ”hora” och sådant. Jag fattar inte grejen, jag kan inte förstå det.

Upplever du att klimatet har förändrats?
- Jag tycker att det blev till det bättre för fyra-fem år sedan, då fick vi en bättre miljö. Nu tycker jag att det plötsligt har gått åt andra hållet och att vi har fått en hårdare miljö igen. Framför allt tycker jag att vi på något sätt börjat tappa respekten för varandra, särskilt från spelare och ledare till domaren. I år har det varit ett otroligt fokus på sådana uttalanden. När man inte ser den här cirkusen och lever i den tänker man kanske inte på det, men ett sådant uttalande kan sätta igång en väldigt stor effekt som får en stor påverkan på den domare som dömer just den matchen. Generellt tycker jag att det har vänt lite och blivit lite hårdare igen.

Vad tror du att det beror på?
- Jag tror att det är samhället i stort. Sedan tycker jag att det inte finns några konsekvenser i fotbollen i Sverige. Jag saknar att ett visst beteende ska ge konsekvenser. Vi har det inte riktigt så. Du kommer undan med väldigt mycket.

208 - Stefan Johannesson

Avsnitt 208 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Stefan Johannesson. Den erfarne domaren som varit Fifa-domare i 15 år är numera även chef för domargruppen och talar om mordhotet mot sin kollega, om hur han själv upplever hat och hot, om det tuffa klimatet för domare som kan få en del att fundera på framtiden och varför han själv aldrig skulle åka en helg till Milano. Dessutom berättar Johannesson att han gärna ser VAR i allsvenskan, att han vill se att SvFF inför konsekvenser för dåligt beteende, att domarna ofta får skit på grund av spelarnas dåliga prestationer och varför han tappar respekt för spelare som anklagar domare felaktigt. Stefan Johannesson är ärlig med att domarna inte varit lika bra som tidigare 2018, vad man ska göra för att det ska bli bättre, att domarkåren befinner sig i en generationsväxling och vilka domare som kan bli framtida svenska representanter i VM och EM.

Publicerad 2018-11-10 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons