POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
32v

Johansson försvarar landslagets defensiva fotboll: "Det handlar ju ändå om att prestera"

Andreas Johansson har förståelse för landslagets defensiva fotboll.
Det berättar han i det senaste avsnittet av Lundhs podcast. 
- Det handlar ju ändå om att prestera, säger IFK Norrköpings lagkapten.

IFK Norrköpings Andreas Johansson har haft Janne Andersson som tränare både i Halmstad och i Norrköping. Trots att Peking-kaptenen har tränats av den svenska förbundskaptenen var han överraskad av att Sverige tog sig till VM.

- Otroligt imponerad. Att han tog laget till VM, det är klart jag är överraskad. Och framför allt när han haft en samling bara ett par dagar innan matchen mot Holland i kvalet och därefter hade han knappt en träningslandskamp och ändå sätter han det rätt så bra i hur han tänkt redan från start. Sedan är det ju resultatet: att komma tvåa i gruppen, slå ut Italien i play-off och ta sig hela vägen till VM - det är otrolig imponerade. All cred till honom och det jobb han gjort, det är riktigt bra gjort, säger han i Lundhs podcast.

När Norrköping vann SM-guld 2015 tränades laget av Andersson. Då svarade laget för 60 mål och var målgladast i hela allsvenskan. Men i landslaget har tränaren haft svårare att få det offensiva spelet att flyga.

Efter VM har Sverige spelat fem matcher, men bara mäktat med tre mål. På frågan om Johansson är överraskad av att förbundskaptenen övergett den lite mer offensiva fotbollen svarar Johansson:

- Ja, lite men ändå inte. Från början tycker jag att han gör det ganska bra i kvalet och när han får in sitt tänk, även om jag tror att han ville hålla i matchen än mer. Men han hade bara jobbat med laget i fyra, fem dagar när han försökte få in det. Men jag tycker ändå att man ser till kvalet så försöker de spela på det sättet. Sedan är det ju så att när du möter Italien i play-off handlar allting om resultat och likaså i ett VM. Det handlar ju ändå om att prestera och göra så bra resultat som möjligt. Därför tror jag ändå att det blir på det sättet i VM. Därför tycker jag att det är kul nu, även om jag inte sett alla landskamperna, att man försöker gå tillbaka till att spela på det sättet som det var tanken att göra från början. Det är en resultatbaserad värld så jag köper det ändå.

Du säger det själv att när du flyttade ner var ett krav att du skulle få spela fotboll på ditt sätt och inte tjonga eller någonting i den stilen. Nu ser vi ändå ett landslag som är mer åt det hållet. Även om det är en resultatinriktad värld, hur ser du på den förvandlingen Janne har gjort? Han har ju kontrakt fyra år till, så han behöver inte oroa sig.
- Exakt, det behöver han inte göra. Men det ser du ju redan nu. Går du till VM när Sverige inte varit där på väldigt länge och du är i gruppen och de här matcherna när man var tvungna att ta poäng i första matchen eftersom tyskarna skulle komma sedan och så vidare. Där är vi starka, alla spelare svarar för fantastiska insatser ju. Sedan om man ser det långsiktigt så ställer jag mig frågan "varför ska vi i Sverige inte kunna lyckas?". Men det behövs tid och det handlar inte några samlingar eller något år, utan det kräver lång tid för att mäta sig med de stora länderna. Men jag tror absolut att vi skulle kunna bli ett mer spelförande landslag på längre sikt.  

Hur tror du Janne ser på det? Ni känner ändå varandra sedan en lång tid tillbaka.
- Det tror jag han också vill. Men det är skillnad att ha spelarna så kort tid på samlingar kontra klubbmiljö där du tränar varje dag och kan slipa på grejer. Men Nations League handlar också om resultat för om du trillar ned så får du sämre seedning. Det är hela tiden det här med utveckling kontra resultat och prestation. Det är svårt och framför allt när man pratar landslag. Det är spännande, men jag tror verkligen att om vi jobbar från unga åldrar och på allsvensk nivå så tror jag vi kan ta steg.

FAKTA

207 - Andreas Johansson

Avsnitt 207 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Andreas Johansson. IFK Norrköpings lagkapten talar om klubbens resa från bottenstrid till SM-guld och topplag, om varför klubben är så skicklig på att utveckla spelare, om alla försäljningar kostat fler medaljer, om hur han ser på det svala mediala intresset för Peking och vad han tror om klubbens framtid utan honom och Daniel Sjölund.

Sedan berättar Johansson om positionsskiftet som gav honom priset som allsvenskans MVP, om han ångrar att han inte gjorde skiftet tidigare, om filmningen som gav eko världen över, om varför han lämnar IFK för Halmstads BK, om hur han upplevde att övergången läckte ut innan han informerat alla och att han siktar på att spela två år till och sedan vill stanna inom fotbollen och HBK.

Andreas Johansson ger sin syn på Janne Anderssons framgångar, om besvikelsen att han aldrig fått chansen i Blågult under Andersson, om att han förstår den defensiva fotbollen, om sina landskamper under Lars Lagerbäck och när han var nära att nå OS med Sverige och U21-landslaget.

Publicerad 2018-11-02 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå