Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Johnson om att komma till Sverige: ''Jag var som en handelsvara''

Dulee Johnson kom till Sverige och Floda som 15-åring. En stor omställning för en ung kille från en annan kultur.
- Jag var som en handelsvara, säger han i podcasten Lundh.

Det var efter Gothia Cup i slutet av nittio-talet som Dulee Johnson tillsammans med Jimmy Dixon, Dioh Williams och några andra grabbar från Liberia värvades till lilla Floda. Under första tiden bodde Johnson och de andra grabbarna hemma hos ledaren Stig Johansson.

- Allt gick väldigt fort. Från att flytta från Liberia, bo i Floda och sen bli allsvensk spelare i Häcken. Det gick väldigt snabbt och det blir som en bomb och på lång sikt kommer det att smälla till, säger Dulee Johnson.

Han beskriver att han flyttade till Sverige för tidigt och att den unge Dulee Johnson glömdes bort. Han ser tillbaka och säger att han blev som en handelsvara – utan någon som helst vägledning för hur man ska föra sig i ett annat land och kultur.   

- Jag var som en handelsvara. Det var det som var synd. Folk som bara tänker på sig själva och vill tjäna pengar och inte tänker på Dulee Johnsons utbildning och hur han ska uppföra sig som person när han är 18-20 år. Det var synd, och då kom jag fram till punkten då jag inte kunde hantera det. Jag får ta på mig allt jag har gjort, men jag hade inte hjälp om man säger så, säger han.

Om han själv skulle få tipsa en yngre förmåga som likt honom får erbjudandet att göra samma resa – så säger Johnson att mycket beror på hur redo personen är, att den har en utbildning och att personen är över 18 år. En annan viktig aspekt är att personen integreras in i det svenska samhället.

- Liberia och Sverige är två olika kulturer och om man inte kommer in i samhället är det svårt. Jag tror att det var mitt problem för saker som var okej att göra i Liberia var inte okej i Sverige. Det tar tid att lära sig för jag visste inte det och jag hade ingen som lärde mig, säger han.

Dulee Johnson säger att han själv skulle kunna tänka sig att hjälpa andra idrottare som likt honom hamnat snett eller är på väg att göra det.

- Kanske jag kan jobba med spelare som har problem eller hjälpa klubbar med spelare som har problem och är på väg att ta fel beslut. Jag skulle kunna komma och berätta om vad jag har gjort och hur jag straffats för det. Det är något jag skulle vilja göra i Sverige. Inte bara för fotbollsspelare utan även för andra idrottare. Man ska leva som en professionell för om man tar den andra vägen kan man hamna illa till, säger Dulee Johnson.

89 - Dulee Johson

Avsnitt 89 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Dulee Johnson. Den skandalomsusade förre Häcken- och AIK-spelaren har fått en ny chans i Molde under Ole Gunnar Solskjaer. I podden berättar Johnson om ett liv utan alkohol där han ska gör allt för ta vara på möjligheten att spela fotboll på hög nivå, att han förstår att den norska klubben kör med kort kontrakt med möjlighet att bryta det och att han hoppas på ännu en comeback i Liberias landslag. Dessutom är Johnson rak om sitt tidigare liv; att det hände att han spelade match onykter, att han inte lyssnade på alla som ville hjälp honom, att han ber alla han sårat om ursäkt, att han inte skyller på någon annan än sig själv och att han är glad att han fortfarande lever. Dulee Johnson talar även om hur det var när han kom till Sverige och lilla Floda som 15-åring, att han blev stjärna för snabbt och inte förstod vad som krävdes och att det gör ont att tänka att många såg sin chans att tjäna pengar på pojken Dulee Johnson.

Publicerad 2016-02-09 kl 17:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons