POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
5v

Jönsson om genombrottet i HIF: "Henke hjälpte mig mycket"

Rasmus Jönsson fick sitt genombrott i Helsingborgs IF för snart tio år sedan.
Då var Henrik Larsson en bidragande faktor till Jönssons framgångar, berättar 29-åringen i Lundhs podcast.
-  Det var lite overkligt i början, säger han.

Rasmus Jönsson är tillbaka i Helsingborgs IF, samma klubb som han slog igenom i för omkring tio år sedan. 2008 fick Jönsson utmärkelsen ”Årets nykomling” och då var en viss Henrik Larsson en bidragande faktor till Jönssons framgångar.

- Det var lite overkligt i början. Ett och ett halvt år tidigare hade han vunnit Champions League med Barcelona och så helt plötsligt skulle han spela med mig, en 18-åring från Viken. Det är klart att det var en konstig känsla, men det var samma sak där, det tar ett par träningar och sedan är man inne i det. Sedan försöker man bara se det positiva i det i stället. Han har hjälp mig mycket, säger Jönsson i Lundhs podcast.

Trots att Jönsson och Larsson spelade tillsammans gav det mer att titta på hur ”Henke” spelade än att prata med honom.

- Det var inte så att vi hade långa snack som man kommer ihåg, det var mer smågrejer. Jag har lärt mig mer av att bara kolla på honom, hur han rör sig och hur han hanterar situationer. Det är sådana grejer som jag har varit bra på i min karriär, att snappa upp små detaljer.

Under de här åren går det rätt bra, du avgör cupen 2010 på Söderstadion mot Hammarby. Vad minns du av det?
- Det var en fantastisk dag, hela matchen och hela grejen efter. Vi åkte tåg med alla supportrar hem från Stockholm, det var coolt.

Minns du målet? Det var rätt sent och dåvarande klubbdirektören var väldigt uppretad över att det blev mer som en hemmamatch för Hammarby och inte så neutral plan. Ofta kan man höra att spelare tycker att det är lite häftigt.
- Jag tror faktiskt att det triggar oss lite också. Det blir en konstig känsla, för vi kom upp dit och hade ett par tusen, men det var som att spela en vanligt bortamatch i allsvenskan. Jag tror till och med att efter slutsignalen när vi skulle ta emot våra medaljer så stod alla deras fans kvar och sjöng. Det var lite speciellt. Samtidigt kan det ha hjälpt oss lite också. Det var inte en chans att vi skulle förlora den matchen, det var så det kändes.

Sedan 2011 ökar ni på och vinner SM-guld. Fick du en medalj? Du klev ju av säsongen i augusti.
- Jag hade 23 av 30 matcher. Så den känner jag inte är tveksam.

Du anslöt till segerfesten också?
- Det var någon här i styrelsen som skickade ett brev ner till Tyskland och frågade om jag kunde få ledigt den kvällen och dagen efter. Det var rätt skönt att de gick med på det. Jag var här och såg sista matchen mot AIK och var sedan med på hela firandet. Det hade känts surt att missa den dagen.

Har du en vision om att Helsingborg ska komma tillbaka till att vara ett topplag?
- Ja, det har jag absolut. När man ser på vår trupp, när man väl har vunnit med och spelat i ett topplag tror jag inte att man kan acceptera att vara ett botten- eller mittenlag. Speciellt som stämningen är i Helsingborg, i det långa loppet är det aldrig accepterat att HIF är ett mittenlag och ligger sjua-åtta. Det är klart att jag hoppas på det, men sedan vet man inte om det tar ett-två eller tre-fyra år innan vi är helt tillbaka. Men ambitionen är helt klart att vi ska vara där.

FAKTA

226 - Rasmus Jönsson

Avsnitt 226 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Rasmus Jönsson. Anfallaren talar om HIF:s återkomst i allsvenskan, om målsättningen att bara hänga kvar, om den ålderstigna men erfarna truppen, om allsvenskans positiva utveckling och om frustrationen över HIF:s ekonomiska kräftgång och att alla transferpengar försvunnit.

Dessutom berättar Jönsson om sitt egna driv inför comebacken i Sverige, om att vara bortglömd i Danmark, om att hitta glädjen i fotbollen igen, om skadehelvetet som tog tre år av karriären och om diskussionen med sportchefen Andreas Granqvist.

Rasmus Jönsson talar även om genombrottet som tonåring, om vad Henrik Larsson betydde, om valet att gå till Wolfsburg, om den hårdföre Felix Magath och om drömmen att komma i väg på ett nytt äventyr.

Publicerad 2019-04-18 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå